Майкъл Бейджънт, Ричард Лий, Хенри Линкълн
Светата кръв и Свещеният Граал (12) (Тайните на тамплиерите и масонската ложа)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Holy Blood and The Holy Grail, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5,1 (× 38 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
dave (2010 г.)

Издание:

Майкъл Бейджънт, Ричард Лий, Хенри Линкълн. Светата кръв и Свещеният Граал

Редактор: Емилия Л. Масларова

ИК „Абагар пъблишинг“, София, 1997 г.

ISBN: 954-584-041-2

История

  1. — Добавяне

10. Прокуденото племе

Възможно ли е в потеклото на Меровингите да има нещо по-особено, нещо, което да не се ограничава с чисто научния интерес и със законните претенции на династията към престола? Възможно ли е в него да се крие нещо, важно за хората и днес и способно да повлияе, дори да промени съществуващите обществени, политически и църковни институции? Тези въпроси все така не ни даваха спокойствие. Те обаче оставаха без отговор.

Отново се заехме да проучваме най-внимателно множеството „Документи на Братството“ и най-вече толкова важните „Тайни досиета“. Изчетохме повторно някои пасажи, които доскоро не значеха нищо за нас. Сега вече откривахме техния смисъл, те обаче не разбулваха загадката, не даваха отговори на въпросите, придобили най-голяма важност. Същевременно имаше пасажи, които пак не ни говореха нищо. Те също едва ли съдържаха ключа към тайната, но поне ни тласкаха в определена посока, оказала се впоследствие твърде съществена.

Както вече бяхме установили, според хроникьорите на самите Меровинги те са се смятали за потомци на древна Троя. Но в някои „Документи на Братството“ се твърди, че родът е съществувал и преди обсадата на Троя, което личало и от Стария завет.

Така например в родословията, поместени в „Тайните досиета“, има множество препратки и бележки под линия. В повечето от тях се говори за едно от дванайсетте племена на израилтяните: племето на Вениамин. В една от препратките се набляга на три пасажа от Библията: Второзаконие, глава 33; Книга Иисус Навин, глава 18; и Книга Съдии Израилеви, глава 20 и 21.

Глава 33 на Второзаконие съдържа благословията, която Мойсей дава на водачите на дванайсетте племена. За Вениамин той казва: „Когото Господ обича, той живее у Него безопасно, (Бог) го закриля винаги, и той почива на плещите Му“ (33:12). Тоест благословията към Вениамин се откроява с възторжеността си. Дотук поне всичко е ясно. Бяхме озадачени, разбира се, от обета на Господ да „почива на плещите“ на Вениамин. Дали този обет не бе свързан с прословутото рождено петно на Меровингите — червения кръст между лопатките им? Струваше ни се, че малко се увличаме в догадките си. Същевременно обаче имаше и други допирни точки между старозаветния Вениамин и династията, чиято история проучвахме. Според Робърт Грейвс например паметта на Вениамин се чества на 23 декември[1] — деня, смятан и за празник на Дагоберт. Единият от трите клана, от които се състои Вениаминовото племе, е на Ахирам, който може би по някакъв начин е свързан с Хирам, архитекта на Соломоновия храм и централна фигура в масонската традиция. И още нещо, любимият ученик на Хирам се казва Бенони — името, което майката на новородения Вениамин, Рахил, му дава, преди да издъхне.

Вторият пасаж от Библията, на който се позовават „Тайните досиета“ — Книга Иисус Навин, глава 18, изглежда по-ясен. В него се разказва как Израилевите синове пристигат в Обетованата земя и всяко от дванайсетте племена получава дял от нея. На Вениаминовото племе се падат земи, където по-късно се издига свещеният град Йерусалим. Тоест още преди да стане столица на Давид и Соломон, Йерусалим е отреден за вечни времена на Вениаминовото племе. Според Книга на Иисус Навин (18:28) на Вениаминовото коляно се падат „Цела, Елеф и Иевус, иначе Йерусалим, Гивеат и Кириат: четиринайсет града със селата им. Това е делът на Вениаминовите синове, според племената им.“

В третия пасаж от Библията, цитиран в „Тайни досиета“, са изложени по-заплетени случки. Докато минава през земите Вениаминови, един левит е нападнат, а наложницата му е изнасилена от хора, прекланящи се пред Ваал, идол, водещ началото си от Майката богиня на шумерите, наричана от вавилонците Ищар, а от финикийците — Астарта. Левитът вика свидетели от всички колена Израилеви и настоява за възмездие. Би могло да се очаква, че Вениаминовите синове веднага ще се съгласят да накажат злосторниците. По една или друга причина обаче те не го правят и тръгват да бранят с оръжие „синовете на Ваал“. В резултат избухва тежка кървава война между племето на Вениамин и останалите единайсет Израилеви племена, които изричат тежка клетва никой от тях да не дава дъщеря си за жена на Вениаминовите синове. Когато обаче войната приключва и коляното на Вениамин всъщност е унищожено, победителите се разкайват за думите си, но не могат да ги върнат назад.

И заклеха се израилтяните в Масифа, като казаха: никой от нас да не дава дъщеря си на Вениаминови синове за жена. И народът дойде в Божия дом, седяха там до вечерта пред Бога, дигнаха голям писък, силно плакаха и думаха: Господи, Боже Израилев! Защо се случи това в Израиля, че изчезна сега едно коляно у Израиля?

 

Книга Съдии Израилеви 21:1-3

След няколко стиха жалбата е повторена:

И синовете Израилеви се смилиха над брата си Вениамина и казаха: днес биде отсечено едно коляно от Израиля; какво да сторим за жени на останалите от тях, когато сме се заклели в Господа да не им даваме дъщерите си за жени?

 

Книга Съдии Израилеви 21:6-7

И малко по-нататък:

Народът пък жалеше за Вениамина, задето Господ не запази целостта на Израилевите колена. И казаха си старейшините на обществото: какво да сторим за жени на останалите, понеже жените у Вениамина са изтребени? И казаха: наследствената земя нека остане за оцелелите синове Вениаминови, за да не изчезне едно коляно от Израиля; ала ние не можем да дадем жени от нашите дъщери, защото синовете Израилеви се заклеха, като казаха: проклет да е, който даде жена на Вениамина.

 

Книга на Съдиите Израилеви 21:15-18

Изправени пред заплахата да бъде изтребено цяло едно коляно, старейшините бързо взимат решение. Не след дълго в Силом на север от Ветил ще има празник. Мъжете на Силом не са се включили във войната, тоест над тях не тегне клетвата. Старейшините казват на оцелелите вениаминци да идат в Силом и да се скрият в лозята, а после, щом момите излязат да играят хоро, всеки да грабне една и да си я вземе за жена.

Изобщо не е ясно защо в „Тайните досиета“ се набляга толкова на този библейски пасаж. При всички положения обаче синовете Вениаминови играят съществена история в библейските сказания. Въпреки опустошителната война бързо си възвръщат ако не числеността, то поне уважението на другите израилтяни. И то до такава степен, че както е посочено в Първа книга Царства, тъкмо от Вениаминовото племе Самуил помазва първият цар на израилтяни — Саул.

Въпреки това обаче в „Тайните досиета“ се загатва, че войната заради поклонниците на Ваал е повратна точка в историята на Вениаминовото племе. Както личи, точно преди избухването мнозина, да не кажем почти всички вениаминци отиват в изгнание. В „Тайните досиета“ има един твърде показателен пасаж, написан с главни букви:

ЕДИН ДЕН ПОТОМЦИТЕ НА ВЕНИАМИН НАПУСКАТ ЗЕМИТЕ СИ. НЯКОИ ОСТАВАТ. СЛЕД ДВЕ ХИЛЯДОЛЕТИЯ КРАЛ НА ЙЕРУСАЛИМ СТАВА ГОДФРИД IV (БУЛОНСКИ), КОЙТО ОСНОВАВА ОРДЕНА НА СИОН.[2]

holy_grail-karta_8.pngКарта 8. Юдея и единственият път, по който е могло да избяга Вениаминовото племе.

 

 

На пръв поглед между констатациите няма особена връзка. Ала след като обединихме наглед разпокъсаните препратки в „Тайните досиета“, полека-лека започна да се очертава една цялостна картина. Ако се вярва на цитирания пасаж, повечето синове Вениаминови отиват в изгнание и вероятно са прокудени в Гърция, по-точно в Централен Пелопонес, тоест в Аркадия, където се сродяват с царското семейство на аркадците. Според някои сведения в края на миналата или началото на новата ера се преселват на Дунава, сетне на Рейн, където се сродяват с тевтонските племена и дават началото на сикамбите, предци на Меровингите.

И така от „Документите на Братството“ излиза, че Меровингите са потомци на аркадците, а оттам и на Вениаминовото коляно. С други думи, и те, и техните потомци — например благородническите родове на Плантарите и Лотарингите, в крайна сметка са със семитско, или израилтянско потекло. А ако Йерусалим наистина се е паднал при подялбата на Вениаминовото коляно, се получава, че превземайки Светите земи, Годфрид Булонски всъщност си връща онова, което му се полага по право. Заслужава си отново да подчертаем, че от всички западни феодали и владетели, участвали в Първия кръстоносен поход, единствен Годфрид разпродава имотите си, което означава, че не е смятал да се връща в Европа.

Едва ли е нужно да споменаваме, че нямаше как да докажем дали Меровингите наистина са потомци на Вениаминовото племе. Сведенията в „Документите на Братството“ се отнасят за едно твърде далечно и непроучено минало и не могат да бъдат потвърдени с никакви писмени паметници. Ала подобни догадки не са нито нови, нито особено оригинални. Обратното, от векове наред за това се говори в какви ли не загадъчни предания. Достатъчно е да посочим един пример: в известната си творба Пруст се позовава на тях, в по-ново време романистът Жан д’Ормесон също намеква, че някои френски благороднически семейства са с еврейско потекло. А през 1965 г. Роже Пейрьофит, който, изглежда, обича да скандализира сънародниците си, ги възмути доста с един свой роман, в който твърди, че всички аристократи във Франция и в по-голямата част на Европа всъщност са с юдейски произход.

Доводите му, подобно на изгнаничеството и преселението на Вениаминовото племе в „Документите на Братството“, са недоказуеми, затова пък не са съвсем неправдоподобни. Вениаминовото племе се вдига на оръжие, за да защити поклонниците на Ваал — разновидност на богинята майка, често свързвана с изображението на бик или теле. Има основания да смятаме, че Вениаминовото племе се е прекланяло пред същото божество. Твърде възможно е Златният телец от Стария завет, тема, на която — твърде показателно, е посветено едно от най-прочутите платна на Пусен, да е обект на преклонение главно във Вениаминовото племе.

След войната си с другите единайсет Израилеви племена вениаминците вероятно са се преселили на запад, към бреговете на Финикия. Финикийците имат огромни кораби, които биха могли да извозят множество бежанци, а са и потенциални съюзници на хората на Вениамин: те също се прекланят пред богинята майка, наричана при тях Астарта, повелителка на небесата.

Ако наистина е имало масово преселение на Вениаминовото племе от Палестина, би трябвало да са се запазили някакви сведения за това. И наистина, в древногръцката митология има легенда за сина на цар Бел — Данай, който заедно с дъщерите си идва в Гърция с кораб. Според Робърт Грейвс в мита за Данай се съдържат сведения за племето, преселило се на Пелопонес от Палестина[3], а цар Бел всъщност е Баал или може би Ваал от Стария завет. Заслужава да отбележим и че един от клановете във Вениаминовото племе е оглавяван от Бела.

В Аркадия култът към богинята майка не само процъфтява, но и се запазва много след като е забравен навсякъде другаде в Гърция. Богинята майка започва да се свързва с Деметра, сетне с Диана, или Артемида. Под името Ардуина Артемида се утвърждава като основно божество и в Ардените, откъдето франкското племе сикамби навлиза в територията на днешна Франция. С Артемида е свързана и превърнатата в мечка нимфа Калисто, чийто син Аркад е покровител на Аркадия. Прогонена от разгневената Артемида, Калисто е преобразена от Зевс в съзвездието Голямата мечка. Тоест вероятно не е въпрос само на съвпадение, че прякорът Урсус — Мечка, често се появява в рода на Меровингите.

Освен митовете има и други доказателства, че някои юдеи са се преселили в Аркадия. В древността Аркадия е в границите на силната военизирана Спарта. Спартанците наследяват по-древната аркадска култура — не е изключено знаменитият спартански законодател Ликург, дал на сънародниците си конституция, да носи името на митичния акадски цар Ликаон. Подобно на Меровингите, и спартанците, след като навършат пълнолетие, отдават особено значение на косата, на която приписват вълшебна сила и която носят дълга. Според един историк „дългата коса е въплъщение на физическата им сила и се превръща в свещен символ“[4]. И още нещо, в апокрифите на първите две Книги Макавейски се подчертава връзката между евреи и спартанци. Във Втора книга Макавейска се разказва за някои евреи, които „отидоха при лакедемонците с надеждата да намерят у тях убежище поради сродния си произход“[5]. А в Първа книга Макавейска се подчертава недвусмислено: „Намери се в писанието за спартанците и за иудеите, че те са братя и са от Авраамовия род.“[6]

Така открихме потвърждение ако не на друго, то поне на възможността някои юдеи наистина да са се преселили в Аркадия, тоест, макар да не бяхме в състояние да намерим доказателства, че сведенията в „Документите на Братството“ са точни, нямахме основания и да ги отхвърляме с лека ръка. Колкото до семитското влияние върху културата на франките, за него има неоспорими археологически доказателства. Търговските маршрути на финикийците или на семитите са обхващали цяла Южна Франция от Бордо до Марсилия и Нарбон и са продължавали нагоре по Рона. Още през VIII и VII в. пр.н.е. е имало финикийски селища не само по френското крайбрежие, но и във вътрешността на страната, например на мястото на днешен Каркасон и Тулуза. Много от предметите, намерени при археологически разкопки, са с безспорен семитски произход. И това не е учудващо. През IX в. пр.н.е. финикийските царе от Тир се сродяват чрез брак с царете на Израилевото и Юдиното царство, което явно се е увенчало с тесни връзки между техните народи.

След 70 г., когато Йерусалим е превзет, а Соломоновият храм — разрушен, евреите са принудени масово да се изселят от Свещените земи. Така например още в Помпей, затрупан от лавата на изригналия през 79 г. вулкан Везувий, е имало еврейска община. Горе-долу по същото време мнозина евреи намират убежище в някои градове в Южна Франция, например в Арл, Люнел и Нарбон. И все пак в Европа и предимно във Франция е имало евреи и преди падането на Йерусалим през I в., дори преди новата ера. Някъде между 106 и 48 г. пр.н.е. в Рим вече има еврейски квартал. Малко по-късно подобна общност се заселва и доста по на север, в Кьолн на Рейн. В някои римски легиони има роби евреи, които придружават господарите си навсякъде из Европа. Мнозина измежду тях си извоюват свободата или се откупват, след което заживяват в еврейски общини.

Ето защо из цяла Франция се срещат селища с определено семитски имена. Някои от тях са разположени в сърцето на земите, някога владение на Меровингите. На няколко километра от Стене, край гората Воевр, където е убит Дагоберт, има селце с името Баалон. Между Стене и Орвал е разположен град Авиот. А планината Сион в Лотарингия — „вдъхновеният хълм“, първоначално се е наричала Семита[7].

И този път се оказа, че няма как да докажем твърденията в „Документите на Братството“, но не можем и да ги подминем. Определено съществуваха достатъчно доказателства, за да смятаме тези твърдения поне за правдоподобни. Волю-неволю трябваше да признаем, че не е изключено данните в тях да са точни и Меровингите, както и различните благороднически семейства, водещи началото си от тях, да имат семитско потекло.

Но нима всичко свършваше дотук? Нима само до това се свеждаше „съдбовната“ тайна, около която се вдигаше толкова шум, която бе обгърната с такава тайнственост и през столетията бе станала повод за толкова интриги, машинации, противопоставяне и междуособици? Нима се бяхме натъкнали чисто и просто на поредната легенда за едно изчезнало племе? Дори и в дъното на тази легенда да имаше зрънце истина, обясняваше ли тя защо всъщност е създадено Братството на монасите от Сион и защо потомците на Меровингите претендират за престола, защо династията е подкрепяна от хора като Леонардо и Нютон, защо херцозите на Гиз и Лотарингите не са се примирили с участта си, защо общество Светото тайнство е развило такава бурна подмолна дейност и Шотландският ритуал на франкмасоните е обгърнат с такава загадъчност? Отговорът на тези въпроси е отрицателен. Каква тайна има в това, че една династия произхожда от Вениаминовото племе? Пък и какво значение може да има това днес? Как обяснява сегашната дейност и цели на Братството от Сион?

В случай че проучването ни се свеждаше до ограничени, по-конкретно семитски, или еврейски интереси, защо така често се натъквахме на примери на фанатично християнство: съюза, сключен между Хлодвиг и западната римска църква, изключителната набожност на Годфрид Булонски и превземането на Ерусалим, катарите и рицарите тамплиери, които макар и еретици, все пак са християни, религиозни организации като общество Светото тайнство и франкмасонството, което е „християнско и в него членуват аристократи, привърженици на херметиците“, толкова много християнски духовници, съпричастни към въпроса, като се почне от високопоставени кардинали и се стигне до енорийски свещеници като Буде и Сониер.

Не е изключено Меровингите да са с юдейско потекло, но това в случая не бе чак толкова съществено. Каквато и тайна да се криеше зад нашето проучване, тя явно бе свързана не със старозаветния юдаизъм, а с християнството. Накъсо, Вениаминовото племе — поне засега — се появяваше в цялата история само за да отклони вниманието. Колкото и важно да бе то, определено имаше нещо, което бе от много по-голямо значение. И то продължаваше да ни се изплъзва.

Бележки

[1] Graves, Robert. White Goddess, p. 271.

[2] Пълният текст гласи следното:

„Един ден потомците на Вениамин напускат земите си. Някои остават. След две хилядолетия крал на Йерусалим става Годфрид IV, който основава Ордена от Сион. Тъкмо тайнството на това чудесно предание, което краси историята, както и на архитектурата на един храм, чийто връх се губи в безбрежността на пространството и на вечността, е искал да изрази Пусен в своите две платна — «Аркадийски овчари», тъкмо в тях е заложена загадката на съкровището, над която селяните и овчарите, потомци на гордия сикамбец, размишляват върху «et in arcadia ego» и цар «Мидас». 1200 години преди нашата ера — важен факт са пристигането на израилтяните в Обетованата земя и това, че те постепенно се настаняват в Ханаан. В Библията, във Второзаконие, глава 33, за Вениамин е казано: «когото Господ обича, той живее у Него безопасно, (Бог) го закриля винаги, и той почива на плещите Му.» А в Книга на Иисус Навин, глава 18 е казано, че в дела на Вениаминовите синове сред четиринайсетте града със селата им е: Иевус, иначе Йерусалим с трите върха на триъгълника: Голгота, Сион и Витания. И накрая в Книга Съдии Израилеви, глава 20 и 21, е казано: «Никой от нас да не дава дъщеря си на Вениаминови синове за жена… Народът пък жалеше… задето Господ не запази целостта на Израилевите колена.» В своите «Буколики» Вергилий, който е познавал тайните на боговете, повдига булото на загадката, обгърнала Аркадия: «Tu procul a patria (nec sit mini credere tantum). Alpinas, a, dura, nives et frigora Ruheni me sine sola vides. A, te ne frigola laedant! A tibi ne teneras glacies secet aspera plantas!»“

„Шест врати или печатът на Звездата, ето какви са тайните в свитъците на абат Сониер, кюре в Рен Льошато — знаел ги е и великият мъдрец Пусен, когато по молба на папата рисува своята творба; надписът върху надгробната плоча е същият.“ (Вж. Lobineau, Henri. Dossiers secrets, planche N 1, 400–600.)

[3] Graves, Robert. Greec Myths. V. 1, p. 203. N 1.

[4] Michell. Sparta, p. 173. Спартанците почитат и Артемида, и Афродита като богиня на войната. Втората често има функциите на Ищар, или Астарта, от което личи, че култът вероятно е повлиян от семитските вярвания.

[5] Библия. Втора книга Макавейска, 5:9.

[6] Пак там. Първа книга Макавейска, 12:21.

[7] „Семитски“ е термин, въведен за пръв път от германския учен Шльозер, който през 1781 г. обозначава с него група родствени езици. Говорещите тези езици са наречени „семити“. Коренът на думата идва от името „Сим“, сина на Ной. Ако във въпросната планина наистина е имало еврейска община, тя вероятно се е наричала „планината на Сим“. Възможно е обаче и думата да не е свързана със Стария завет. На латински „semita“ значи пътека и не е изключено „семит“ да е производно на нея.