Читателски коментари (за „Балада за комуниста “ от Веселин Андреев)

  • 1. Марин_Ивановски (22 септември 2010 в 16:30), оценка: 5 от 6

    Много добро стихотворение, със силен и запомнящ се край. Жалко, че хората днес изпитват панически страх от думата „комунист“ и са готови да отрекат всичко, свързано с нея. Ако читателите успеят да се оттърсят от културната си предубеденост, ще имат възможността да се насладят на едно чудесно произведение, което възхвалява твърдостта на характера и непоколебимостта на убежденията.

  • 2. Ани Иванова (10 март 2011 в 11:11)

    Много силно стихотворение, винаги плача докато го чета. Защо в момента не се изучават в училищата наши автори и поети?

  • 3. Вальо (13 март 2011 в 21:37)

    Че какво се изучава днес в училищата???

    Махнаха всичко стойностно и наакаха самата дума"ОБРАЗОВАНИЕ"като цяло!!!

  • 4. Ники (13 март 2011 в 23:00)

    Настрана всякаква пропаганда и идеология, каква е стойностната загуба от неизучаването на стихотворение, половината от което е детайлно описание на зверски изтезания?

    Да не говорим, че не часът по литература е този, който възпитава интерес към четенето или вкус или ценностна система — това се прави вкъщи.

  • 5. Ники (13 март 2011 в 23:03)

    И с това нямам предвид, че отричам Веселин Андреев или творчеството му, напротив, лично на мен ми допада, но точно това стихотворение точно в учебната програма — не намирам за ощетяваща поколението загуба.

    • 6. gost (14 март 2011 в 11:02)

      Ники, по тази логика трябва да се премахне и „Даваш ли, даваш, балканджи Йову“… Така или иначе е очевидно защо това произведение не се преподава по училищата — твърде политически насочено, без да има открояващи се литературни достойнства. За поглед към социалните проблеми на българското общество човек спокойно може да прочете в творчеството на Смирненски, Вапцаров и Гео Милев. И тримата се изучават в училищата, като бих казал, че всеки от тях защитава хуманни принципи, а не изпълнява пропагандаторски функции в полза на какъвто и да е политически режим. И преди да бъда обявен за враг народен и пр, държа да спомена, че наистина не подкрепям възхвалата на –който и да е политически режим–. Курсът по литература в училищата има за цел да запознае учениците с литературната история на България и света, а не да коментира политически въпроси. Политиката е оставена за историята, където това и подобни нему произведения могат да служат като примери за духа на времето или като част от политически програми, но не и като образци на високи литературни достижения. А даже и да са такива, политическото в тях ще пречи на обективното им оценяване и от двете страни на спора.

      • 8. Wallküre (16 септември 2012 в 23:32), оценка: 2 от 6

        Много добър пост! Подкрепям напълно! За мен това стихотворение изобщо не може да се нарече литература, камо ли поезия. Чиста пропаганда, при това лошокачествена.

        P.S. С удоволствие чета Смирненски, Гео Милев и Вапцаров — и тримата са невероятни творци и това, че са комунисти не ми пречи:)

  • 7. Георги Николов (16 септември 2012 в 20:47)

    Аз съм на 16 години, и не се плаша от думата комонист. Бих се радвал дори времето на Тодор Живков да се върне. Колкото до стихотворението, винаги като го чета настръхвам, прекрасно е.

    • 10. чело коте... (25 септември 2012 в 21:22)

      личи че си на 16 — пише се комУнист :)

      • 12. Костадинов (4 октомври 2012 в 03:08)

        Художествено мисля, е издържано. Политическ по него време, също. Морално — исторически не ми харесва!

    • 13. Dr_Doolittle (22 февруари 2013 в 11:40)

      Не, личи се ,че ставащ за комунист. Те са също толкова неграмотни, а това е единствено и достатъчно условие да седиш отстрани и да чакаш други да изкарват данъците.

    • 43. vog (24 юни 2014 в 22:13)

      Все пак стихотворението е написано от поет. Нормално е да настръхвате. Но по-добре освен от поезия е, да се поинтересувате и от история.

  • 9. Мхм (17 септември 2012 в 06:30)

    Забавно е, но граничи със свинщината. Няма допирни точки с реалността или литературата. Подигравка с речта.

  • 11. Николета (26 септември 2012 в 10:41)

    На мен стихотворението много ми харесва. Силно е, дори разтърсващо, определено те прави съпричастен. Мисля, че 85% от холивудските екшъни са поукрасена версия на същата тема. А през 1946г. за какво друго да се пише освен за комунисти. . .

  • 14. коко (16 март 2013 в 12:27)

    Докторе, напълно си прав. На същото мнение съм. Но предполагам че Гошко е допуснал техническа грешка от бързане. При теб също има такава грешка. Което не те прави неграмотен, нали?

  • 15. Българин (16 май 2013 в 21:57)

    През 1944 година дядо ми е войник в армията на Царство България. По заповед неговото подразделение е дислоцирано в едно пловдивско село (умишлено не го споменавам). По това време е арестувана селската учителка и е вкарана в мазетата на училището. Дядо ми е бил караул пред училището. Няколко дни тя е измъчвана, като дядо ми е слушал какво се случва.В „почивките“ му е било заповядвано да се грижи за нея. Той ми е разказвал, че за дните които тя е била там всеки път като е влизал при нея тя е била напикана. Ще спестя и другите неща, които ми е казал…. Накрая я изнесли в чувал! Не знам каква политика бистрим, но този разказ ще го помня за цял живот. Кой е прав и кой е крив съдбата решава за всеки по отделно. Ако тази жена е била майка, какво ще мислят нейните деца за властта преди девети септември. Ако на хората публикували по-горните постове против комунизма, тази жена е ваша майка или сестра, или близък човек и някой постъпи така с нея какво ще мислите тогава. Не оправдавам никой, но е имало мъчения преди девети, след девети също е имало, защото са си го връщали. Вие не бихте ли постъпили така? Историческата истина го доказва.

    • 16. Човек (16 май 2013 в 22:20)

      Пич, когато пледираш за историческата истина, отнасяй изискванията си най-вече към собственото си изложение. Факти, факти, факти… точни дати, точно място, имена, причини и последици. Иначе предаваш една сълзлива историйка тип „овчарчето Калитко“. Преекспонирано и неубедително.

      • 18. Антикомунист (17 юни 2013 в 11:48)

        Пич, това е историческата истина. Колкото и да не искаш да го признаеш. Тъщата ми, която е отявлена комунистка, ми е разказвала подобни истории с конкретни имена за село Макреш, Видинско. И не ми пука, че за поддържниците на комунистическите изверги това са само сълзливи историйки. Как ли изобщо може човек да ви убеди, че зад привидната висока моралност на комунизма се крие, животинското желание на простака да унищожи интелигентния човек?

      • 29. Факти (21 май 2014 в 22:37)

        Абе много сте ми интересни такива — баби и дядовци нямате ли, че да ви разказват. Колко такива зверства знам от дядо ми и баба ми и са толкова чудовищни, че не са за такъв форум в които влизат и непълнолетни. Подигравате ли се с историята на България или сте откровено неграмотни с такива настоявания за конкретика на събития преживени от родителите на родителите ви. Не мога да ви разбера.

  • 17. Wallküre (16 май 2013 в 22:23), оценка: 2 от 6

    Какво значи „връщали са си го“? Така излиза, че падат до нивото на собствените си мъчители. Как да уважавам такива хора? Не искам да политиканствам. Разбирам позицията ти. За мен обаче, тези побоища, арести, това варварско насилие нямат нищо общо с идеологията. Подобно поведение е характерно за всеки варварин с власт, бил той комунист, нацист, либерал, монархист или религиозен фанатик. Комунистите разказват ужаси за царските затвори. Либералите разказват същите истории за комунистическите затвори. Американците ги разправят за японските лагери, японците — за американските. Колкото и да е нелицеприятно да си го признаем, тези извращения са част от технологията на властта.

  • 19. Сталин (5 август 2013 в 17:11)

    Здравейте другари! Това стихотворение съм го учил в училище, преди 21 години! Днес ми дойде на ум, последният куплет! Реших да си го припомня цялото… Беше велико за времето си!

  • 20. ФИЛИП ФИЛЧЕВ (1 март 2014 в 17:08)

    ФИЛИП: И какво иска да каже другаря, публикувал стихотворението на Веселин Андреев? Че това е истина, или че авторът му е написал велико произведение на изкуството? Или че всички комунисти са били като описания в баладата — ами тя затова е и наречена балада, понеже е художествена измислица. Какви са художествените й достоинства е спорен въпрос — въпрос на вкус. Историческата истина за реалния, не за идеализирания герой — партизанинът Стефан Минев — е че езаловен след кратка престрелка с полицията, при която героите-шумкари се разбягват като зайци, изоставяйки ранения си другар. След като е разпитан от полицаите е убит — не е вярно, че не е давал показания. Давал е. Всички заловени партизани се разкайват и обещават, че повече няма да правят така — да убиват абсолютно невинни и невъоръжени хора, дори деца, само защото са ги видяли — за да не ги издадат. Че няма да грабят добитъка на селяните и продуктите на селските мандри и бакалници, че няма да разстрелват селски кметове и падари, само защото са заемали такива служби. Естествено е, че властта е преследвала и убивала терористите — убийци. С пълно право. Какво иска да каже другаря, че щом комуниста иска да убие някого, това е негово право? И държавата трябва да примира от възхищение от героичните му дела? И всеки сам да си сложи главата на дръвника, та комунистът джелатин да му я отсече така, че да не си изкълчи ръката? Иначе ще го съди Народния съд? Естествено, че като убиваш има опасност и някой да се възпротиви да го принасяш жертва пред божеството му Сталин. Но комунистите са особени хора — както е казал вожда — при тях ни срам , ни съвест, въпреки че вече цял свят знае какво представляват.

  • 21. ФИЛИП ФИЛЧЕВ (1 март 2014 в 17:36)

    Искам само да добавя, че в затворите преди 9.9.1944 година не е имало абсолютно никакви насилия. Абсолютно никакви — спазвани са всички права на затворниците — никой не ги е докосвал с пръст. Бой е имало само при следствията. Докато след 1944 година в комунистическите затвори изтезават и убиват хора, само заради това че не приемат комунизма. Чак до самия край на комунистическия режим. И всичко това е документирано — документите са запазени в ЦДА и са достъпни за всички — който иска да чете.

  • 22. kомунист Василев (19 май 2014 в 07:23)

    За сведение на младите хора, тогава трамвайният билет беше 0, 06 лв………….Направете сметка за всичко! Добро, лошо, изток, запад, север, юг…..!!! Г-н ФИЛЧЕВ :)))

    • 23. notman (19 май 2014 в 08:38)

      Е, щом сте съгласни да продадете душата си за един трамваен билет… Ваше право си е.

    • 44. Николай (4 ноември 2015 в 16:58)

      Не е лошо да се даде и отправна точка за сравнение. Примерно, че нерядко зарлатите са били > 100 лева…

      • 45. atman (4 ноември 2015 в 18:36)

        Така си е!

        Аз по времето на „демокрацията“ вземах цели 100 000 лв. заплата.

        Че даже и повече май…

  • 24. емил (19 май 2014 в 09:46)

    notman смешно е да споменавате думата „душа“ ,защото тя съвсем изчезна от БГ и света. Днес най-важното, цел №1 са парите. Всяко общество изградено върху такава ценност върви към разруха.

    • 25. notman (19 май 2014 в 09:50)

      емиле, прави много лошо впечатление, когато някой изписва името на родината си като „БГ“. Това според професор Брезински издава тежък чиновнически манталитет и маниерничене. Според мен — нивото на себеуважение. Ако нямаш сили да натиснеш няколко клавиша повече, за да се получи България — за какво говорим?

  • 26. емил (19 май 2014 в 11:36)

    Когато нямаш аргумент, нападаш опонента, че пише името България.. В нета цари демократична свобода, мога да пиша както реша. Много глупаво е да си вадите такива кардинални изводи от това. Не познахте, доста далече съм от „чиновническия манталитет“.

    • 27. notman (19 май 2014 в 11:40)

      Когато нямаш аргумент, обвиняваш опонента, че няма аргумент. Аз своя го изложих по-горе — един-единствен от многото, които имам, но считам, че е предостатъчен за хората, които могат да мислят и чувстват. За останалите — които са готови да се продадат за билетче от 6 стотинки — всичките аргументи на света не биха били достатъчни, за да променят „мнението“ си и на йота. Затова и народът ги нарича „чугуни“.

      Демократичната свобода си е демократична свобода. Писмената норма си е писмена норма. Националното самосъзнание си е национално самосъзнание.

  • 28. Андро (21 май 2014 в 00:19)

    Добре е да се прочете и мнението на Георги Марков, което той е изразил в „Когато часовниците са спрели“- Нови задочни репортажи. Там Марков разкрива личната драма на политическия комисар на „Чавдар“ Веселин Андреев — Андро(Георги Георгиев), породена от убийството на брат му в СССР и грешката му, че се опитва да сравни партизанското движение което е в услуга на чужда страна с Априлското въстание което е за освобождение на България от чужда страна.

  • 30. комунист ВАСИЛЕВ (27 май 2014 в 00:15)

    Сигурен съм, че младте хора днес, ако имат възможност само една година да живеят в този строй, ще забравят за вашата гнусна демокрация. Това е една мръсна долна обсесия идваща от запад! Когато имаме пазарна икономика, kрупни компаний, олигархия, частна собственост, винаги, винаги ще бъде труден живота на по голямата част от обществото!………….Стига дрямка!!!!!!

    • 31. Wallküre (27 май 2014 в 02:36), оценка: 2 от 6

      Не бъди толкова сигурен. Впрочем, спорът е безсмислен, защото да се опитваш да излагаш аргументи пред фанатик е все едно да говориш с радиото. Не мога да приема за нормално деца и младежи да умират за нечии политически цели, без значение чии са тези цели — на комунисти, на либерали, на анархисти, на любители на котките…

    • 32. стаси76 (27 май 2014 в 06:38)

      Северна Корея те зове другарю.

    • 33. ShadowFire (27 май 2014 в 08:03)

      Ти, и всичките, които мислят като теб, да си се изнасят в Северна Корея, твар такава. Идеалното място за същества като вас, които по-добре да не си подават грозните глави от дупките…

    • 36. врял и кипял (но не в "борбата") (27 май 2014 в 14:28)

      Историческите факти опровергават тезата за твърдостта и достойнството на комунистите. по време полицейското дознание. Всички комунисти конспиратори са проговаряли далеч преди каквито и да е изтезания, а някои дори и с охота.

      Комунистът мълчи при разпит само когато е лирически герой! :D

      • 42. megz (4 юни 2014 в 08:44)

        Хехехе, добре казано :)))

  • 34. комунист ВАСИЛЕВ (27 май 2014 в 10:53)

    Не мечтая безсмъртие

    и пътища леки, а ватенка топла

    за зимния ден. — Безсмъртно нека

    остане навеки построеното

    тук от мен!

    П. Пенев — Те са построили днешна България! Хайде всички сега с товарния влак в Америка и Англия……Да ви скъсат шортите:)))

    • 35. нт (27 май 2014 в 12:46)

      Чугунена кратуно,

      Като цитираш Пеньо Пенев, а утре сигурно и Маяковски, вземи че прочети какво им се е случило и как са ги самоубили.

      Вредни сте, мракобесници, и за това не трябва нито едно от писанията ви да остава без отговор.

      Аз живях комунизма и не искам никога и за никого това да се повтаря!

  • 37. zlodeyski (27 май 2014 в 16:46)

    Моят прадядо е бил в една килия с въпросният партизанин, с Антон. Прадядо ми е починал 6 месеца преди да се родя, но е разказвал на майка ми за времето, прекарано в затвора и специално за въпросния партизанин.

    Наистина са го изтезавали и наистина са му сипвали сол в раните.

    Така че, не се учудвайте, когато комунистите след 9-ти Септември действат на библейския принцип „С какъвто аршин мериш, с такъв и тебе ще мерят“.

  • 38. Василев (3 юни 2014 в 16:09)

    И не ми викай „чугунена кратуно“ , че ако имам власт с нож ще ти отрежа главата на площада! Разбра ли ме……..НТ

  • 39. natispain (3 юни 2014 в 18:51)

    Вие не сте хора, които влизат тук да четат книги, а някакви нереализирани кратуни, все едно от какъв материал, и се чудите къде да си чешете крастата. Вземете си свалете някое произведение та малко да се образовате, защото грозните ви дискусии показват, че културата ви е чужда.

    • 41. врял и кипял (но не в "борбата") (3 юни 2014 в 21:46)

      „Вие не сте хора…“

      natispain,

      Това ти изказване е типично за комунист и нацист. Различните (класово, расово и най-вече идеологически) да се квалифицират като нехора ("нелюди) и подчовеци (унтерменш). Какво следва после?. Изолация и ликвидация на „нехората“!?

      „Не човек, а… Просъскал агентът фашист“… Горчива трагическа ирония…

  • 40. димитровград (3 юни 2014 в 20:59)

    Не Димитровград ,а София винаги е била столицата на чалгата.Колкото до градът тои във момента изглежда много по добре от други (дори областни градове),който не е ходил там да не говори..

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.