Роман

Сваляне на всички:

Разказ

По-долу е показана статията за Робърт Сойер от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Робърт Сойер
Робърт Сойер през 2005 г.
Робърт Сойер през 2005 г.
Роден 29 април 1960 г.(1960-04-29)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Жанр научна фантастика, трилър
Уебсайт
Робърт Сойер в Общомедия

Робърт Джеймс Сойер (на английски: Robert James Sawyer) е канадски писател на научна фантастика.

Биография и творчество

Роден е на 29 април 1960 г. в Отава, Канада, и завършва висшето си образование в град Торонто. След 1983 г. се занимава професионално с литература. Негови произведения са носители на награди Хюго и Небюла, както и редица канадски литературни награди.

Той е значим и оригинален научен фантаст, т.е. неговите идеи са наистина нови и автентични.

Библиография

Самостоятелни романи

  • Golden Fleece (1990)
  • End of an Era (1994)
  • „Терминален експеримент“, The Terminal Experiment (1995)
  • „КК Старплекс“, Starplex (1996)
  • Frameshift (1997)
  • Illegal Alien (1997)
  • „Четвъртото измерение“, Factoring Humanity (1998)
  • Flashforward (1999)
  • Calculating God (2000)
  • Iterations – кратки разкази (2002)
  • Relativity (2004)
  • Mindscan (2005)
  • Rollback (2007)
  • Triggers (2012)
  • Red Planet Blues (2013)

Серия „Възкресението на Куинталио“ (The Quintaglio Ascension)

  1. Far-Seer (1992)
  2. Fossil Hunter (1993)
  3. Foreigner (1994)

Серия „Неандерталски паралакс“ (The Neanderthal Parallax)

  1. Hominids (2003)
  2. Humans (2003)
  3. Hybrids (2003)

Серия „WWW“ (WWW)

  1. Wake (2009)
  2. Watch (2010)
  3. Wonder (2011)

Участие в общи серии с други писатели

Серия „Тесъракт“ (Tesseracts)

6. Tesseracts 6 (1997) – с Каролин Клинк
от серията има още 11 романа от различни автори

Документалистика

  • Relativity (2004)

Награди

Източници

Външни препратки

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Литература“         Портал „Литература          Портал „Канада“         Портал „Канада