Жан дьо Мьон

(автор)

Поема

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Жан дьо Мьон от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Жан дьо Мьон
Jean de Meung
Роден 1240 г.
Починал около 1304 г. (64 г.)
Париж, Франция
Професия писател, поет, преводач
Националност  Франция
Жанр любовен роман
Жан дьо Мьон в Общомедия

Жан дьо Мьон (на френски: Jean de Meung) е френски поет, преводач и писател, известен най-вече с продължението си на поемата „Роман за Розата“.

Биография и творчество

Жан дьо Мьон е роден през 1240 г. в Мьон сюр Лоар, Франция, като Жан Клопинел. Предполага се, че завършва Парижкия университет. По-голямата част от живота си прекарва в Париж, където има къща с кула, двор и градина, която била описана през 1305 г. като къщата на покойния Жан дьо Мьон, дарена на Доминиканския орден.

По време на младостта си композира песни.

Пише продължение на поемата на Гийом дьо Лорис „Роман за Розата“ в периода 1268 – 1285 г. като я разширява значително. Алегоричната поема е сатира срещу манастирските порядки, безбрачието, Светият престол, прекомерните претенции на духовенството, но и сатира на жените и брака.

Жан дьо Мьон умира през 1305 г.

Източници

Външни препратки