Статии

Мемоари/спомени

Романи

Сваляне на всички:

Повести

Сваляне на всички:

Разкази

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Чингиз Айтматов от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Чингиз Айтматов
киргизки и руски писател
Tschingis Ajtmatow.jpg
Роден
Починал
10 юни 2008 г. (79 г.)
Националност Флаг на СССР СССР
Флаг на Киргизстан Киргизстан
Професия писател
Литература
Известни творби Голгота

Подпис Chinghiz Aitmatov Signature.jpg
Уебсайт Страница в IMDb
Чингиз Айтматов в Общомедия

Чингѝз Тореку̀лович Айтма̀тов е изтъкнат белетрист, който от 1950-те години пише както на руски, така и на киргизки език разкази, повести, романи, сценарии.

На български са превеждани негови произведения като романа „Голгота“ – развихрил огромни литературни полемики, „Клеймото на Касандра“, „Белият параход“, „Джамиля“, „Сбогом, Гюлсаръ!“, „Тополчице моя, с червена забрадка“, „Денят по-дълъг е от век...“ – обявен за бестселър, повестите „Ранни жерави“, „Синеоката вълчица“ и други.

Член на Академията на науките на Киргизката ССР. Няколко мандата е народен депутат във Върховния съвет на СССР от Киргизката ССР.

От 1990 до 1994 г. е посланик на СССР (после на Русия) в Люксембург, след това – на Киргизия в Русия, а в последните години на своя живот на Киргизстан в Бенелюкс.

Лауреат на Държавната премия на СССР. Почетен гражданин е на Бишкек.

Външни препратки