Произведения

Серафина (Serafina)

Сваляне на всички:

Биография

По-долу е показана статията за Робърт_Бийти от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Робърт Бийти
Роден16 юни 1963 г. (60 г.)
Професияписател, предприемач
Националност САЩ
Активен период2015 -
Жанрфентъзи, детска литература

СъпругаДженифър Бийти
ДецаКамил, Женевиев, Елизабет
Уебсайтrobertbeattybooks.com
Робърт Бийти в Общомедия

Робърт Бийти (на английски: Robert Beatty) е американски компютърен специалист, предприемач и писател на произведения в жанра фентъзи и детска литература.

Биография и творчество

Робърт Алън Бийти е роден на 16 юни 1963 г. в Мичиган, САЩ. Запален читател, той опитва да пише още от 11-годишна възраст. Едновременно опознава компютрите и програмирането, а 15-годишен работи като програмист на непълно работно време в местна компания за поточни линии. Завършва колеж със специалност машиностроене с акцент в компютърните науки. В университета е шампион по фехтовка със саби, капитан на университетския си отбор по фехтовка, както и запален планинар и алпинист.

След дипломирането си работи като един от пионерите в облачните изчисления в „Plex Manufacturing Cloud“. През 1995 г. е съосновател и изпълнителен директор на компания „Plex Systems“, която предоставя информационни системи за управление на автомобилната, космическата и отбранителната промишленост. Съосновател е на „Beatty Robotics“. Работи и в други технологични компании и има събствени патенти. През 2007 г. е обявен за предприемач на годината. След това работи като технически директор на списание „Narrative“, като в периода 2009 – 2013 г. е член на Съвета на директорите, а от 2013 г. е негов председател. За дейността му и дъщерите му в областта на роботиката е приет от президента Обама в Белия дом през 2014 г. и семейството му е посочено от президента като образец на американския предприемачески дух.

Опитва да пише романи в продължение на над 30 години и посещава писателски конференции и курсове, но ръкописите му (14) са отхвърлени от издателствата. Дъщеря му Камил намира негов стар ръкопис и го харесва. Вдъхновен от това той започва да пише героично фентъзи за дъщерите си, с тяхна помощ, като от 2013 г. се посвещава на основно на писателстата си кариера.

Първият му роман „Серафина и черният плащ“ от поредицата „Серафина“ е издаден през 2015 г. Той е призрачен мистериозен трилър за смело и необичайно момиче, което живее тайно в мазето на известното имение Билтмор и мрачните горски пътеки. Романът става бестселър №1 в списъка на „Ню Йорк Таймс“ и печели престижната литературна награда „Пат Конрой“ в категорията за детски книги. Следващите книги от поредицита също са бестселъри.

През 2018 г. започва следващата си поредица „Уила от гората“, която представя историята на младо горско момиче с древни магически сили, което се бори за оцеляване и разбирателство в Голямата опушена планина.

Робърт Бийти живее със семейството си в планината Блу Ридж в Ашвил, Северна Каролина, близо до имението Билтмор.

Произведения

Серия „Серафина“ (Serafina)

 1. Serafina and the Black Cloak (2015)
  Серафина и черният плащ, изд.: „Софтпрес“, София (2017), прев. Паулина Мичева
 2. Serafina and the Twisted Staff (2016)
  Серафина и магическият жезъл, изд.: „Софтпрес“, София (2017), прев. Паулина Мичева
 3. Serafina and the Splintered Heart (2017)
  Серафина и изгубеното сърце, изд.: „Софтпрес“, София (2017), прев. Паулина Мичева
 4. Serafina and the Seven Stars (2019)

Серия „Уила от гората“ (Willa of the Wood)

 1. Willa of the Wood (2018)
 2. Willa of Dark Hollow (2021)

Източници

Външни препратки