Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
няма

Информация

Корекция и форматиране
Epsilon (2023)

Издание:

Автор: Никола Григоров

Заглавие: Зелен дом

Издание: първо

Издател: Авангард Прима

Година на издаване: 2018

Тип: научен текст

Националност: българска

Печатница: Печат БПС ООД

Редактор: Любка Григорова

ISBN: 978-619-239-063-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/15845

История

  1. — Добавяне

2.2. Български съюз на производителите на сглобяеми къщи. Критерии за качество

Българският съюз на производителите на сглобяеми къщи (БСПСК) е учреден на 22.11.2002 г. в гр. Пазарджик. Но редовната годишна конференция на Европейския съюз по сглобяемо строителство (EFV — Europäischer Fertig bauverband), проведена на 26 и 27 септ. 2007 г. в Дъблин присъстват представители на националните съюзи на Австрия, Великобритания, Германия, Унгария, Швейцария, Швеция и приетата за редовен член на конференцията — Ирландия. В срещата вземат участие и кандидат-членовете на България, Италия, Полша, Словакия и Чехия, представляващи производителите на сглобяеми къщи в собствените си страни. БСПСК е бил приет за член на Европейския съюз по сглобяемо строителство на 24 септ. 2008 г.

В своята си дейност БСПСК предлага на компетентните държавни органи проекти за стандарти, правилници, предписания и други нормативни документи, касаещи сглобяемото строителство.

Извършва изследвания, давайки необходимите разпореждания и прилагайки обезпечаващи правилници, валидни в България, в сътрудничество с официално признати български и международни институции, занимаващи се с изследване на строителните материали.

Присъжда знак за качество на онези свои членове, които с продукцията си задоволяват изискванията за качество, въз основа на правилата, разработени и утвърдени от Съюза.

Следи внимателно за професионално етичните правила на участващите в Съюза предприятия (фирми) и се намесва при неспазване на общоприетите норми и устава на Съюза.

По въпросите, засягащи сферите на действие на Съюза, поддържа връзка с компетентните органи, институции и професионални организации.

Поддържа връзка с чуждестранни производители, търговски и обслужващи професионални организации, сдружения и форуми и представлява интересите на своите членове.

Индустрията на сглобяеми къщи в Европа заема не малък дял от строителния пазар. Посочва се, че лидер е Австрия с 5672 бр. сглобяеми къщи през 2006 г. и 34,5% от всички построени еднофамилни къщи.

Работата на тези редовни конференции на Европейския съюз по сглобяемо строителство е насочена към хармонизиране на непрекъснато повишаващите се изисквания, механизмите и параметрите в този строителен сегмент и съответствието им с екологичността и енергийната ефективност на сглобяемите сгради.

Количествените параметри на сглобяемото строителство в България в сравнение с производството в другите европейски страни са твърде скромни, но в качествено отношение прогресът е значителен, имайки предвид преминаването към използване на голямоформатни панели и на висококачествени строителни материали и сертифициране на производството по ISO. Друг съществен напредък се отбелязва и в промяна в структурата на реализацията на произвежданата продукция. Отчита се, че вече 85% от произведените сглобяеми къщи се монтират в България, за разлика от предишни години, когато износът е бил доминиращ.

Членството на българските производители на сглобяеми къщи в EPV означава и повишена отговорност към крайния продукт, който да отговаря на изискванията на „Европейските директиви за качество на сглобяемото строителство“ от 2004 г., както и на разработените от БСПСК собствени единни критерии за качество. Участието на БСПСК в тези конференции и срещи със страните от EPV дава също възможност на българските производители да синхронизират своята дейност с най-съвременните строителни технологии и приложение на иновативни материали и съоръжения с цел повишаване екологичността и енергийната ефективност при експлоатация на сглобяемите къщи. А доверието на потребителите в качеството на произвежданата продукция се гарантира чрез извършвани независими експертизи за спазване на правилата от производителите, а при възникнали проблеми или конфликти, клиентите могат да търсят помощ и от омбудсмана на СБПСК.

 

 

Структура на Българския съюз на производителите на сглобяеми къщи (БСПСК) (www.bspsk-bg.org/abaut.htm!)

Общо събрание

Управителен съвет

Омбудсман

Пълноправни членове

„БГ Хаус“ — ЕООД

„БЛ СПОРТ ХАУЗИС“ — ООД

„Братя Пашкулеви“ — ООД

„Бял Бор“ — АД

„Бял Бор Проект“ — ЕООД

„Глобал Стракчърс“ — ООД

„Евро Холц“ — ООД

„ЕКОЗИД“ — ООД

„КАГЕЦИ ГРУП“ — ООД

„МКМ — продукт“ — ЕООД

„РАНОВИ“ — ЕООД

„ТЕД ХАУС“ — ЕООД

„ТЕС ЕКОСТРОЙ“ — ЕООД

Асоциирани членове

„Йаф България“ — ЕООД

„КНАУФ България“ — ЕООД

„НОРТОП“ — ООД

„ТЕХНОТОП“ — ЕООД

„Ювикс импрегнейшън“ — ЕООД

Физически лица

инж. Васил Стоянов Мерджанов

доц. д-р инж. Вътю Танев Танев

д-р инж. Иван Христов Гешанов

инж. Симеон Любенов Йорданов

проф. д-р арх. Янко Цветков Александров

КРИТЕРИИ ЗА КАЧЕСТВО

Настоящите критерии са приети единодушно на редовно събрание на БСПСК, проведено в гр. Самоков на 04.07.2008 г. и са валидни за договори сключени след 01.09.2008 г.

1. Въведение

Редовните фирми — членове на БСПСК приемат настоящите критерии по качеството и се задължават да спазват всички посочени в него условия за гарантиране на качеството на всички произвеждани и изграждани от тях сгради. Изключения се допуска, когато клиентът (възложителят на поръчката) желае изрично условия, които са извън условията на тези критерии.

Сгради

2. Метод на строителство, спестяващ пространство и площ

Всеки член на БСПСК предлага конструкции, които заемат максимум 18% от застроената площ по плана на всяка използваема равнина, което е с 7-10% по-малко в сравнение при строителство със зидария, при същата планирана площ и сравними U-стойности. При конструкции с висока степен на топлоизолация са допустими отклонения в това отношение. При конструкции на външните стени се приема като дебелина на стената носещата конструкция включително и топлоизолацията.

3. Топлоизолация на сградата

Фирмите, членове на БСПСК гарантират, че определянето на топлоизолацията на сградите се извършва съгласно Наредба №7 от 15.12.2004 г. за топло съхранение и икономия на енергия в сгради издадена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (обн. ДВ бр. 5 от 14.01.2005 г.) и че годишния разход на енергия се изчислява математически чрез „Методическите указания за изчисляване на годишен разход на енергия в сгради“ в съответствие със същата наредба. Изчислените стойности не трябва да надвишават предвидените гранични стойности, посочени в Наредба №7, а именно:

Стойностите на коефициента на топлопреминаване U за отопляеми сгради с нормативна вътрешна температура 19оС не могат да бъдат по-големи от :

• Външни стени и стени, граничещи с не отопляеми пространства — 0,50 W/(m2K)

• Преградни стени в отопляеми пространства — 1,60 W/(m2K)

• Преградни стени в отопляеми тавански пространства — 1,35 W/(m2K)

• Подове граничещи със земята — 0,45 W/(m2K)

• Тавани на студен покрив — 0,35 W/(m2K)

• Под над неотоплям подземен етаж — 0,50 W/(m2K)

• Топъл покрив — 0,35 W/(m2K)

• Външни прозорци, балконски врати и покривни прозорци — 2 W/(m2K)

• Външни врати — 3,5 W/(m2K)

• Коефициентът на топлопреминаване се изчислява съгласно БДС EN ISO 6946

4. Топлинни мостове

Съгласно Наредба №7 стойностите на линейния коефициент на топлопреминаване на топлинните мостове по вътрешни размери рi не трябва да надвишават 0,2 W/(mK) и съответно линейния коефициент на топлопреминаване по външни размери в___е___ — 0,1 W/(mK). Топлинни мостове с по-високи стойности на i и е не се допускат при сградите изпълнявани от членовете на БСПСК.

5. Топлоизолация на външните строителни елементи

Членовете на БСПСК гарантират, че конструкциите изпълнявани от тях са с коефициент на топлопреминаване минимум 9% по-нисък от предвидения в Наредба №7. По строгите изисквания на БСПСК спрямо тези на Наредбата за топло съхранение и икономия на енергия по отношение на U-стойността на външната стена обуславят значително намаляване на годишния разход пренесена топлина за отопление.

6. Звукоизолация

Изискванията за защита от шум, чиито източник е във и извън строителната конструкция за членовете на БСПСК е важна задача и те се стремят към постигане на Минималните изисквания за изолация от въздушен шум R на ограждащите конструкции и елементите на сградите и Минималните изисквания за изолация от въздушен шум на стени, подове и врати и за изолация от ударен шум на подове в сгради и помещения, дадени в Наредба №4 от 2006 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи и Министерството на околната среда и водите. (обн. ДВ бр.6 от 19.01.2007 г.)

Изчисляването на звукоизолацията на ограждащите конструкции и елементи се извършва по методологията дадена в Приложение №5 към Наредба №4 от 2006 г за ограничаване на вредния шум чрез шумоизолиране на сградите при тяхното проектиране и за правилата и нормите при изпълнение на строежите по отношение на шума, излъчван по време на строителството.

Измерването на звукоизолацията на сгради и на строителни елементи се изпълнява според изискванията на БДС EN ISO 140–3, 4, 5, 6, 7 и 8 2003, а оценката на звукоизолацията в сгради и строителни елементи според БДС EN ISO 717 — 1 и 2.2003.

7. Противопожарна защита

Стените и конструкциите на сградите трябва да бъдат произведени съгласно действащите противопожарни строително технически норми с достатъчно устойчив най-външен слой от негорими строителни материали. Гипсофазерните плоскости използвани при строителството на сглобяеми сгради са по БДС EN 15283, за гипсокартонените БДС EN 520 и да имат клас по реакция на огън минимум А2 по БДС EN 13501. При необходимост и специални изисквания се монтират и гипсокартонени пожарозащитни плоскости.

8. Защита на дървения материал

При всички случаи, където не е необходимо химическо третиране на дървесината, то трябва да се отказва. Изключения се допускат при изрично желание на възложителя. Много важно е да се гарантира технически безупречна защита от влага на връзките на външните стени към прозорци, ребра столици и други. Във вътрешното пространство видимите дървени повърхности не трябва да бъдат третирани с химически средства за защита на дървесина. Средства за защита на дървесината, които съдържат РСР, линдан, хром и перметрин, арсен и тежки метали не могат да бъдат използвани.

Използваните при необходимост средства за защита трябва да са разрешени от държавните органи и да притежават необходимите сертификати, позволяващи влагане в подобни конструкции.

Техническо оборудване на сградите

9. Вентилационни уредби

Сглобяемите монтажни сгради трябва да бъдат проектирани и конструирани така, че да позволяват инсталирането на вентилационни уредби или специални вентилационни съоръжения осигуряващи правилно отвеждането на влажен и замърсен въздух и подаване на свеж. Препоръчително е инсталирането на вентилационни инсталации в жилището, както и специални вентилационни инсталации с рекуператори за повторно използване на топлината.

Строителни материали / монтажни елементи

10. Качество на дървения материал

С Наредба №3 от 09.11.1994, изменена и допълнена през 1999 г. на Министерството на териториалното развитие и строителството се приема „Правилник за извършване и приемане на строителните работи — дървени носещи конструкции“. В него се уреждат правилата за извършване и приемане на строително-монтажните работи на дървени носещи конструкции на сгради и съоръжения и допустимата влажност на дървесината в елементите на дървени носещи конструкции, а именно :

• надземни дървени конструкции — не повече от 25%

• лепени конструкции — не повече от 15%

За производството на елементи на стени, тавани и покриви трябва да бъдат използвани само сухи дървени материали. БСПСК завишава критериите и приема съдържанието на влага в дървесината при производството на панели да не надвишава 18%, а за елементите, които трябва да се залепят -15%. За покривните ферми (конструкции) трябва да се използва само дървен материал с максимална влажност от 20%.

Подбраният съгласно БДС 17097–89 дървен материал трябва да отговаря минимум на второ качество от критериите за сортиране на дървен материал при визуалния подбор.

11. Конструкционни материали от дървесина и нейни производни

Носещите дървени материали за стени, тавани и покриви трябва да бъдат произведени изключително от дървесина и нейните производни. При изработването на конструкциите, панелите и елементите се използват плочести материали производни на дървесината, както следва:

• Плочи от дървесни частици — БДС EN 312 — 1, 2, 3, 4, 5 и 6

• Плочи от дървесни влакна — БДС EN 622–1997

• Обикновен шперплат — БДС EN 13986

• Ламиниран хидрофобен шперплат- БДС EN 13986

• Плочи от ориентирани частици OSB 2 и OSB 3 — EN 300

Класът на емисия от свободен формалдехид за горните материали задължително е Е1.

12. Изолационни материали

БСПСК препоръчва използването на слабопроводни топлоизолационни материали — минерални вати, имащи топлопроводност л 0,06 W/moK. Дебелината на влакната трябва да бъде не повече от 6–7 км, а обемната им плътност 30–50 кг м3. Допуска се използването на пенополистирол (EPS) с обемна плътност от 15 до 35 кг м3, и коефициент на топлопроводност в от 0,038 до 0,041 W/moK. Всички топлоизолационни материали трябва да бъдат придружени от декларация за безвредност, дадена от производителя или доставчика на тези материали.

13. Флуорно-хлорни въглеводороди

Не се допуска използването на изолационни материали и монтажна пяна, които съдържат изцяло или частично халогенирани флуорно-хлорни въглеводороди или са били произведени при употребата на тези вещества. Там, където могат да бъдат използвани конструктивни решения за уплътняване и изолация на строителни елементи алтернативно на пяната за монтаж, то те трябва да влязат в употреба.

Производство и монтаж

14. Подготвителни работи, складиране, транспорт и монтаж

Всички панели за външни стени, вътрешни стени и тавани се изработват предварително в заводски халета. Предварително изработените строителни елементи се съхраняват в сухи складове, превозват се защитени от дъжд до строителната площадка и там се монтират възможно най-бързо.

15. Метод на сухо строителство

За производството на панели за стени и тавани трябва да се използват изключително изсъхнали материали, които гарантират добър климат на помещението и за които трябва да се предполага, че въз основа на тяхното използване в първите отоплителни периоди няма да са необходими повишени мерки за вентилация, които биха повишили значително разхода на отоплителна енергия.

16. Опазване на околната среда

Освен посоченото до сега се изпълняват и следните условия за опазване на околната среда:

Всяка фирма член на БСПСК съставя своя „Програма за управление на отпадъците“ и посочва сътрудник, който е отговорен за опазването на околната среда съгласно „Закона за управление на отпадъците“ обн. в ДВ 30.09.2003 г. Материали, които замърсяват околната среда респективно строителни материали (например органични разтворими вещества) трябва да се заместват напълно, ако не са свързани със сериозни конструктивно-технически становища или изричното желание на клиента.

Договорни принципи

17. Начини за плащане

Членовете изискват плащания, които са съобразени със съответното напредване на планирането и строителството както и нарастването на стойността.

18. Гаранция за твърди цени

Всички членове на БСПСК предлагат на клиента гаранция за твърди цени минимум 12 месеца от получаването на поръчката до предаването на сградата. В договора трябва да е определено в какъв размер е позволено да бъде повишаването на цената, ако гаранцията за твърди цени бъде нарушена не по вина на фирмата-членка на БСПСК

19. Срокове на производство

При желание фирмите-членки на БСПСК договарят със собственика на строежа срокове за изграждане на жилището респективно срокове на окончателно завършване, които са задължителни в зависимост от условията за изграждане на обекта.

Надзор

20. Строителен надзор

Членовете на БСПСК са задължени да спазват всички изисквания по строителния надзор съгласно българското законодателство.

При строителния надзор се контролира дали се спазват представените в описанието на строителството и заплащането характеристики на извършваните работи и дали изпълнението на строежа е съобразено с физико-строителните и статично-конструктивните изисквания. Тези проверки се извършват от експерти на Държавния строителен надзор.

21. Вътрешнозаводски контрол

Всеки член на БСПСК е длъжен да има определен специалист по качеството, следящ за правилното изпълнение на всички конструктивни и технологични особености на възложената поръчка.

22. Самостоятелни дейности на собственика на строежа

Ако инвеститора на строежа поеме една част от строителните работи при изграждане на жилищните сгради, то критериите по качеството се прилагат само тогава, когато това допуска договорените с фирмата дейности.

23. Предаване на строителния обект

Предаването на сградата става формално. Изготвя се протокол за приемане-предаване. Чрез него не се променят разпоредбите за строителство.

24. Измерване на въздуха в помещенията

Членовете на БСПСК провеждат за всеки завод най-малко веднъж на две години измервания на формалдехида във въздуха на жилищните помещения на една нова, не мебелирана, готова до ключ сграда. Ако в отделните заводи на дадена фирма-членка се произвеждат едни и същи конструкции със същите строителни материали и заготовки, то е достатъчно едно замерване на въздуха на сградата. Чрез тези замервания се контролира дали се спазват изискванията на БСПСК за строителните материали и дали количествата емисии отговарят на строгите жилищно-хигиенични изисквания.

25. Надзор от страна на БСПСК

БСПСК съставя комисия от експерти, която проверява един път годишно всяка фирма, член на БСПСК за изпълнението на настоящите критериите за качеството и Европейските директиви за качество на строителство с готови монтажни елементи във версия 3 от 10.02.2004 г. Образеца на протокола за проверка на качеството е в Приложение №1 към този документ.

Комисията се състои от по един представител на : БСПСК, проверяваната фирма и независима, сертифицирана, контролираща организация.

Протоколът за проверка на фирмата се подписва от членовете на комисията и се предава в канцеларията на съюза до края на всяка календарна година. Разходите по организацията и провеждането на проверката са за сметка на проверяваната фирма.

Органи на съюза за качество

26. Омбудсман

При спорове между членовете и техните клиенти може да бъде призован Омбудсмана при канцеларията на БСПСК.

Обръщането към Омбудсмана може да стане от всеки един от участниците по отделно или заедно. Във всеки от посочените случаи Омбудсмана действа като посредник.

След приключването на процеса омбудсмана взема решение. Членовете се подчиняват на това задължително за тях решение. Само в случай че клиентът въпреки решението предприеме съдебни действия, за засегната фирма отпада предварително договореният ангажимент.

Срещу решението на омбудсмана, фирмата членка може да призове Общо събрание, което се свиква в случай на нужда. Услугите на омбудсмана са безплатни.

В случаите, когато е необходимо неутрална експертна оценка на посочени дефекти, е наложително включването на неутрален експерт, а разноските се разпределят между страните в процеса.

Критериите по качеството са гласувани на събранието на членовете на БСПСК на 04.07. 2008 г. в град Самоков