Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Архивите на НАМПД: Приключенията на Кърт Остин (11)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Zero Hour, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране
Internet (2014)
Разпознаване и корекция
egesihora (2014)

Издание:

Автор: Клайв Къслър; Греъм Браун

Заглавие: Часът нула

Преводач: Мариана Христова

Година на превод: 2014

Език, от който е преведено: Английски

Издател: ProBook

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Тип: Роман

Националност: Американска

ISBN: 978-954-2928-58-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2075

История

  1. — Добавяне

Глава 49

Кърт, Джо и Григорович се закатериха по изоставената шахта, а Девлин, Масинга и южноамериканецът поведоха оцелелите затворници надолу към кораба.

Докато тримата се приближаваха към края на шахтата, огромната пещера се разтърси от втори мощен трус. Звукът отекна в шахтата като шум от преминаващ с пълна скорост влак.

Вибрацията се заизкачва нагоре и Кърт стисна скелето. Забеляза, че от метала се излъчва странно сияние — нещо, което не бе виждал преди.

— Да побързаме! — каза той. Другите двама обаче изоставаха — травмите от побоя забавяха движенията им.

Кърт стигна до края и се стегна, за да се подготви за това, което го очакваше. Изчака Джо и Григорович също да се качат. Не виждаха какво има навън — пречеше им една ламаринена преграда. Кърт притисна ухо до нея и чу силно бръмчене.

— Какво? — попита Джо.

— Генератори — отвърна Кърт.

Той свали раницата от гърба си и я закрепи в рамката на скелето, за да извади последното блокче С-4.

— Какво си намислил? — попита Джо.

— Ламарината е прикрепена само на четири места — отговори Кърт. — В ъглите. Ако вкарам малко експлозиви в цепнатините между ламарината и стената и ги възпламеня едновременно, това би трябвало да я избие навън към помещението с генераторите.

— Колко експлозив ще използваш?

Кърт едва не се разсмя.

— Вие с Девлин май сте били съученици в училището за любопитковци.

За разлика от тежката врата, която взриви по-рано, сега Кърт искаше да използва възможно най-малко експлозив — точно толкова, колкото да отдели ламарината от отвора.

Той откъсна няколко малки парченца от пластичния експлозив и ги закрепи в ъглите така, както би запушил цепнатините в рамката на прозорец. Нагласи детонаторите и отново намести взривателя.

— Дръжте се здраво! — нареди той.

Джо и Григорович обвиха ръце и крака около скелето. Кърт направи същото.

Пещерата завибрира от следващата енергийна вълна и Кърт реши, че сега е идеалният момент за действие. Стисна силно взривателя. Четирите малки заряда избухнаха едновременно. Ламариненият лист излетя, остави след себе си диря от пушек и издрънча на пода. Бръмченето на генераторите стана двойно по-силно.

Кърт надникна вътре. Иззад един от генераторите се подаде глава и само след секунди иззад два други изтрещяха изстрели. Кърт се прикри зад ръба на скалата, а във вътрешността на минната шахта се посипаха куршуми.

— Край на изненадващото ни влизане — измърмори Джо.

* * *

Петдесет и пет метра по-надолу Девлин и Масинга бяха стигнали до най-долното ниво на шахтата. Къс тунел водеше към пещера, където все още стоеше на док черният кораб „Вояджър“.

От страничен тунел Девлин забеляза мъж, който вървеше към него с голям кашон в ръце.

Девлин сложи пръст на устните си, изскочи от шахтата и заби приклада на пушката в главата на мъжа. Мъжът се препъна, изпусна товара си и се просна на пода.

Девлин го позна и стовари върху лицето му пушката.

— Пак ли бягаш, Янко?

Янко застина, когато видя кой му говори. Масинга отвори кашона.

— Погледни! — обърна се той към Девлин. — Диаманти!

Девлин се отдръпна назад и отново удари Янко с приклада на пушката, като го повали в безсъзнание.

Няколко минути по-късно, облечен в униформата на Янко, старият моряк се качи на „Вояджър“ и превзе мостика. Насочи пушката към командния състав и махна на Масинга и останалите затворници да се приближат.

— Хайде! — изкрещя той, когато пещерата отново се разтресе.

Тази поредица от трусове продължи по-дълго и проникна на по-голяма дълбочина от всички предишни. На места в пещерата започнаха да се свличат малки купчини камъни.

Когато и последният от бившите затворници се качи на борда, Девлин се обърна към рулевия:

— Включи тая каца!

* * *

В горния край на шахтата, точно пред стаята с генераторите, Кърт, Джо и Григорович се натъкнаха на сериозна съпротива. Осем от хората на Теро бяха вътре, криеха се зад генераторите и стреляха.

— Да минем през този кръстосан огън ще е направо самоубийство — обади се Джо.

— Имам идея — каза Кърт, извади това, което бе останало от експлозивите, и погледна към Джо. — Приготви се! — викна му той.

Джо кимна и превключи пушката си на автоматичен режим.

Кърт метна експлозива право в стаята и за последен път стисна взривателя. Стаята с генераторите се разтърси от оглушителна експлозия. Кърт се надяваше, че взривът е успял да събори защитниците на пода.

— Давайте! — изкрещя той.

Джо понечи да се втурне в стаята, но Григорович го дръпна настрана и се изкатери пред него. Втурна се в стаята, размахал двата пистолета, и откри огън. Стреляше във всички посоки: въртеше се и гърмеше, без да спира дори когато хората на Теро откриха ответен огън и няколко куршума го улучиха.

Докато Григорович привличаше огъня върху себе си, Джо и Кърт се втурнаха в стаята. Обърнаха се на две страни и застреляха последните хора на Теро.

Когато стрелбата спря, единствените, останали на крака, бяха Кърт и Джо. Те се втурнаха към Григорович, който лежеше тежко ранен на пода.