Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
3,9 (× 9 гласа)

Информация

Форматиране
Еми (2019)

Издание:

Автор: Росица Георгиева

Заглавие: Изгубена самоличност

Издател: Фондация Буквите

Година на издаване: 2019

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9825

История

  1. — Добавяне

XVII

Боряна затвори файла и разтърка очите си. Беше късно и щеше да си тръгва, но искаше да състави план със задачите за утре. В този момент телефонът й звънна. Когато видя, кой я търсеше, се усмихна. Значи все пак бе успяла да събуди интереса му.

— Най-накрая. Защо ти отне толкова време да ми се обадиш?

— Да се видим тази вечер? — Мъжът звучеше притеснен.

— Добре. Ще те чакам.

Когато затвори, тя се изправи и взе папката, която беше заключена в сейфа й. Грижливо подбрани документи, които й осигуряваха бъдещето. Облече палтото си и след като се увери, че алармата е пусната и кабинетът й заключен, се запъти към колата.

Двайсет минути по-късно стигна до тайния апартамент и след като се огледа, влезе вътре. Беше нетърпелива. Искаше час по-скоро да се увери, че планът е задействан.

Малко след нея се появи и заместник-директорът на ГДБОП.

— Радвам се да те видя. — Тя му се усмихна приветливо.

— И аз. Имаш ли нещо за пиене?

— Нервен ли си?

— Малко. Ако това, което ми каза, е вярно, ще настъпи истински хаос.

Жената се усмихна и наля уиски и на двамата. След като отпи, извади папката от чантата и прикани събеседника си да седне на масата.

— Няма защо да те лъжа. Както можеш да видиш тук, Василев смята да се отърве от всички, които сме имали някаква връзка с Делиманов. Това поставя и двама ни в доста неизгодна позиция. Шефът ти е започнал изкуствено разследване, с цел да ни отстрани всички. Ето какво ти предлагам. Събери всички наши хора в Дирекцията и им кажи, че ще направите арести. Аз ще ти осигуря прокурор и съдия, които да доведат делото до положителен край. Това са доказателствата, които ти трябват. Арестуваш и тримата — Делиманов, Василев и шефът ти… С тези доказателства обвинителният акт ще бъде песен. Използвали са професионални убийци, които да извършат убийства на неудобни фигури в страната под опеката на министър-председателя.

— Ще стане страхотен скандал.

— Помисли от другата страна. Представи си как ще изглеждаш в очите на обществото. Ти си подчинен, който открива доказателства и не се поколебава да им даде гласност. Обществото има нужда от такава фигура. Ще те издигне на пиедестал.

— Откъде си сигурна, че прокурорът и съдията ще доведат нещата до край?

— Те са хора на опозицията. Когато министър-председателят падне от власт, опозицията ще заеме неговото място. Съответно останала без директор, ГДБОП ще трябва да бъде оглавена от нова фигура. Това си ти.

— Кой е изпълнявал поръчките им?

Тя подреди листите от папката на масата, така че всеки един от тях да може да се види ясно.

— Това са имената. Никол Филипова и Диана Иванова.

— Не съм сигурен, че ще се получи. Има твърде много неизвестни, твърде много зависимости от хора, които не познавам. А Диана Иванова не е човек, който ще поеме удара, без да се бори.

Жената го погледна в очите и задържа погледа му.

— Сега е моментът да покажеш дали можеш да играеш главна роля, или искаш да си останеш в сянка. Кое предпочиташ, да преминеш към действие или да останеш да рапортуваш на някого?

Мъжът пресуши чашата си и се изправи.

— Ще задействам нещата още утре.

Останала сама, младата жена се качи в колата си и пусна радиото. Заместник-директорът имаше право. Зависеше от твърде много хора. Когато приключеше с министър-председателя, щеше да се заеме и със скъсяването на веригата. Колкото по-малко хора, толкова по-добре. Паркира пред дома си и влезе вътре.