Серия
Лили Чудото (4)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Hexe Lilli bei den Piraten, (Пълни авторски права)
Превод от немски
, (Пълни авторски права)
Форма
Повест
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,5 (× 4 гласа)

lili_chudoto_pri_piratite_fokus_edno.png
lili_chudoto_pri_piratite_pirat.png

Пиратите така изкусно връзвали моряшките възли, че издържали дори при буря и въпреки това лесно се развързвали. Ето някои от тях.

Кръстат възел

С него можеш да свържеш краищата на две въжета.

lili_chudoto_pri_piratite_krystat_vyzel.png

Палстек

Този възел образува примка, която дори при натоварване не се затяга.

lili_chudoto_pri_piratite_palstek.png

 

За палстека взимаш достатъчно дълъг шнур — това означава дебело корабно въже — и го завързваш от единия край например под някаква тежест или за дръжката на вратата. След това всичко зависи от правилното завъртане от 1 към 2.

1. Първо с показалеца на дясната ръка завиваш края на въжето като примка така, както е показано на изображението. След това обръщаш ръка в посока навън от теб, докато опакото на дланта ти показва надолу.

2. Така се образува от само себе си една малка примка, през която показалецът се промушва с края на въжето. Остатъкът лесно се изпълнява, както на следващите изображения — 3 и 4.

lili_chudoto_pri_piratite_fokus_dve.png

При корабокрушение попадаш на самотен остров. Едно писмо в бутилка може да спаси живота ти. (Листчета и химикалка човек винаги трябва да носи със себе си за спешни случаи.) И така, напиши кратко писмо. По възможност на английски — той е най-широко познатият език в света. И не забравяй да посочиш местоположението си.

lili_chudoto_pri_piratite_samoten_ostrov.png

След това намери голямо здраво шише, пъхни завитото на руло писмо вътре и особено старателно го запуши. (Корковата тапа обилно намажи с лепило.) Сега трябва да изпратиш пощенската бутилка в морето, езерото или реката, които ограждат твоя остров.

lili_chudoto_pri_piratite_pismo_v_butilka.png

P.S. Едно такова писмо в бутилка може да ти донесе приятели от цял свят.

Край
Читателите на „Лили Чудото при пиратите“ са прочели и: