Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Meta Secret, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване и корекция
Xesiona (2010 г.)
Допълнителна корекция и форматиране
Mandor (2012 г.)

Издание:

Мел Гил. Метатайната

ИК „БАРД“, София, 2010

Редактор: Саша Попова

Американска, първо издание

ISBN 978-954-655-138-2

История

  1. — Добавяне

Глава 4
Добрите вибрации

„Veni, vidi, vici“ („Дойдох, видях, победих“)

Юлий Цезар

 

„Ich bin ein Berliner“ („Аз съм берлинчанин“)

Дж. Ф. Кенеди

 

„Една малка крачка за човека — огромен скок за човечеството“

Нийл Армстронг

 

Тези исторически цитати са мощна демонстрация на третия херметичен закон — закона за вибрацията. Не само звуците създават вибрации под формата на прочути или неизвестни думи, но и чувствата, породени от фразите, генерират вибрации.

Спрях и погледнах към слушателите си, за да видя дали следват мисълта ми. Всички очи бяха вперени в мен, множеството мълчеше с уважение и очакваше да чуе още. Усмихнах се вътрешно, осъзнавайки колко далеч ме е отвело моето пътуване. Бях станал психотерапевт и лектор по въпросите на мотивацията. Споделях нещо, което възнамерявах да направя преди толкова време. Щастието вибрираше в мен, докато продължавах лекцията си за добрите вибрации.

Третият закон гласи: „Нищо не е в покой — всичко се движи, всичко вибрира.“ Твърдението само по себе си е доста хубаво, щом си дадем сметка, че е написано хиляди години преди постиженията на съвременната наука, преди дори някой да потвърди, че ядрото на Земята вибрира с честота от 7,8 оборота в секунда, същата като на човешкото тяло, и дълго преди да знаем, че всичко материално от скалите и дърветата до въздуха и водата е изградено от атоми, протони и неутрони, които постоянно вибрират.

Според закона за вибрацията ЦЯЛОТО вибрира с много висока, постоянна честота, докато честотите на трите нива намаляват все повече. С други думи, единственото нещо, което разделя нивата на съществуване, е тяхната честота на трептене. Както споменахме в предишната глава, духовната енергия е по-бърза от умствената, а тя на свой ред е по-бърза от физическата и всяко от нивата е разделено на няколко поднива с намаляваща скорост. На физическо ниво виждаме това във факта, че хората вибрират по-бързо от скалата например. Ако скалата обаче започне да вибрира все по-бързо и по-бързо с непрекъснато увеличаваща се скорост, в крайна сметка ще премине в друго ниво на съществуване.

Тримата посветени обясняват това твърдение по следния начин:

„Когато атом вибрира достатъчно бързо, неговите молекули се разпадат и се разтварят в първоначалните атоми. После атомите, следвайки принципа на вибрация, се разделят на електроните и протоните, от които са изградени. С достатъчно голяма честота на вибрация дори тези елементи накрая се разпръсват. Тогава останалата същност на обекта се изгражда от ефирно вещество. При по-бързите вибрации от обекта се отделят светлина, топлина и друга енергия, излъчени от неговите предишни затворени молекули и атоми. Ако вибрациите се ускоряват още повече, разпадналият се обект ще се издигне до следващото умствено и духовно ниво, докато накрая се слее с ЦЯЛОТО.“

Макар това да звучи доста интересно на теория, вероятно малцина от нас ще доживеят деня, в който ще видят как павета, столове или монитори започват спонтанно да се въртят, докато се ускорят до пълно изчезване. Последното най-малко просто не би било практично! Законът за вибрацията обаче има много практично приложение във всекидневния живот. Точно както всички ние вибрираме, всяка от нашите мисли и емоции също вибрира. Някои чувства като гняв или разочарование вибрират доста по-бавно от други, като щастието и покоят например.

Законът за вибрацията е свързан със закона за привличането. Всяка от емоционалните вибрации ще привлече подобна емоционална вибрация. Знаем, че е истина, защото го виждаме непрекъснато. Какво става, ако ти направя искрен комплимент? Чувстваш се добре, нали? А ако някой започне да ти крещи, има вероятност и ти да му отвърнеш със същото.

Подобно твърдение е изключително силно и може да ти помогне да направляваш своя живот и този на околните. В психологията има един ефект, който е известен като ефект на наблюдателя. През 1964 г. Кити Дженовезе е брутално намушкана до смърт от сериен изнасилвач и убиец. Издевателството, трае повече от половин час. През това време според съобщенията във вестниците най-малко 38 души са станали свидетели на убийството, но не са направили нищо, за да помогнат, дори не са повикали полиция. Очевидно страхът играе огромна роля в този случай. Но освен това разказаното демонстрира, че хората следват примера на другите в поведението си, а той до голяма степен се предава чрез емоционалните вибрации.

Прехвърлянето на вибрация чрез емоция се нарича индукция. Ганди и Мартин Лутър Кинг-младши я използват, когато вдъхновяват и подтикват масите да работят мирно за отстояване на човешките права. Често забелязваме индукцията при спортни събития, независимо дали нашият отбор побеждава, или губи. Индукцията играе голяма роля в карнавалите по улиците, както и когато тълпите се разбунтуват и започнат да грабят.

Японците вярват, че вибрацията на думите се носи от дух на име Котодама. Думите са в състояние да оказват мощно въздействие върху нашия живот, затова д-р Масару Емото разработва експеримент, чрез който се опитва да измери физически емоционалните вибрации и да види как изглеждат. Тъй като сме изградени предимно от вода, той допуска, че един от най-лесните начини да провери теориите си за вибрацията на емоционалната дума е като използва вода.

Д-р Емото започва да снима замразени ледени кристали, които са изложени на различни музикални форми. Водата, която „слуша“ Бетовен и Моцарт, образува красиви, добре оформени кристали, докато подложената на хевиметъл изпълнения, образува отломки, начупени кристали или изобщо не образува нищо. Заинтригуван, д-р Емото продължава своите експерименти, заменяйки този път музиката с думи. Резултатите са подобни. Бутилки с вода, изложени на думи с по-високи вибрации като „благодаря ви“ и „благодарност“, оформят чудесни кристали с правилни пропорции, докато образуванията от тези, които „чуват“ думи с по-ниски вибрации като „глупав“ и „ти, глупако“, са начупени или почти унищожени. Любопитно е, че той решава да види какво би се случило, ако опита с други езици — китайски, английски, френски, немски, италиански и корейски. Резултатите отново са същите — думите с по-високи вибрации постоянно образуват красиви, „здрави“ кристали, докато думите на злоба или омраза водят до начупени, „болни“ кристали.

Неговите изводи са, че думите имат силно въздействие върху хората. Високата вибрация на положителните думи е способна да повдига духа им, докато ниската вибрация на отрицателните думи има силата да руши. Ако се върнем назад към факта, че ние сме силно концентрирани форми на вода, започваме да разбираме защо думите могат да оказват такова дълбоко въздействие върху нас.

 

Масару Емото

„“В началото бе Словото" Мисля, че Вселената използва вибрацията за формирането на думите."

 

Д-р Емото публикува своите открития в книгата си „Тайните послания на водата“, която става бестселър на „Ню Йорк Таймс“. В нея той описва и закона за съответствието, като казва, че водата отразява външния свят! „Ние знаем, че това, което е възможно в сърцата ни, е възможно изобщо. Правим го възможно чрез нашата воля. Това, което си представяме в умовете си, става наш свят. То е само едно от многото неща, които научих от водата.“

Както кристалът се разтрошава, ако е изложен на твърде лоши вибрации, и за нас съществуват неблагоприятни зони по отношение на тях. Когато харесваме нещо или то ни доставя удоволствие, често казваме, че е в резонанс с нас. Привлечени сме от определени миризми, места и дори хора, защото те са в хармония с нас или излъчват подобни вибрации. Онези, за които не ни е грижа, имат модел на вибрации, различен от нашия собствен. Интересното при вибрациите е, че разстоянието, изглежда, не оказва влияние върху тях. Няма значение дали сте на шестнадесет километра или на шестнадесет хиляди километра от хората и местата, които вибрират с вашата честота, защото законите на Вселената преодоляват разстоянието. Всъщност вибрацията под формата на радиовълни е основният начин, по който учените от Националната радиоастрономическа обсерватория в Грийн Банк, Западна Вирджиния, изучават открития космос. Някой ден вибрацията може да ни отведе и до откриването на живот на други планети!

Тук, на Земята, постоянно сме заобиколени от вибрации. Освен чрез думите и емоциите ние сме изложени на електронните вибрации на различни уреди — хладилници, лампи, отоплителни и климатични устройства, дори на нашите компютри и мобилни телефони. Тъй като всичко вибрира, всичко издава звук. Макар да не можем да го чуем, в състояние сме да го почувстваме. Няколко изследвания на екипи от Кралския институт по технология в Швеция и Университета на Британска Колумбия в Канада доказват, че вибрациите на тихо бръмчащите лампи в офиса или по-ниските от монотонния шум на компютри, климатични системи и охладители на вода всъщност забавят вибрациите на работниците след продължително излагане на въздействието им. Това може да доведе до раздразнителност, ниска производителност, а на моменти и до насилие на работното място. По противоположен начин повечето от нас са забелязали колко чудесно е да си навън в хубав ден, когато слънцето грее и птиците пеят. Тези неща са част от нашия вибрационен код и затова са в резонанс с нас.

 

Масару Емото

„Както посочих при по-ранните си експерименти, ако думи, които не резонират със същата честота, се обединят, те се превръщат в разрушителна енергия, а тя не преобразява живота в красиви форми“

 

През 1989 г. ученият Уорън Хамерман публикува статия в списанието „Наука и технология на XXI век“, в която се казва, че органичната материя вибрира в диапазон 42 октави над средно до на пианото. От това той е в състояние да направи заключение, че всички ние трептим приблизително 570 трилиона пъти в секунда. Нещо повече, май сме единствените същества, които могат да влизат в резонанс с всички останали животни и неща в природата. В древната китайска традиция резониращата енергия се нарича чи, а в индийските текстове се споменава като чакри.

Един от най-лесните начини да почувстваме вибрацията е чрез музиката. Музиката е единствената форма на общуване, т.е. човешка вибрация, която се разбира навсякъде без превод. Покойният певец и автор на песни Джон Денвър обобщава това по следния начин:

„Музиката обединява хората. Тя ни позволява да изпитаме едни и същи чувства. Хората навсякъде са еднакви по сърце и дух. Няма значение на какъв език говорим, какъв цвят на кожата имаме, каква е нашата политика или изразът на нашата любов и вяра, музиката го доказва: Ние сме еднакви!“

Може би главната причина за толкова лесното й разбиране от всеки е, че музикалните вибрации подхождат на емоционалните и музикалните ноти стават преносители на чувства. Чувствал ли си някога прилив на гордост, когато чуеш своя национален химн, или си се просълзявал от прекрасна ария?

Всъщност музиката има толкова силно въздействие, че през Средните векове католическата църква забранява някои минорни акорди (за които неотдавна бе доказано, че излъчват по-ниски вибрации) като незаконни и опасни, с мотива, че това е музика на Сатаната.

Майките знаят от векове, че пеенето и люлеенето успокоява техните бебета. Отскоро се прилага и терапия с музика, за да се помогне на подплашени животни, капризни състезателни коне и на деца с аутизъм. И бизнесмените знаят ползата от успокояващите вибрации. Защо мислите в толкова много ресторанти и магазини звучи отморяваща музика по поръка на собствениците им? Те знаят, че ако създават положителни вибрации, хората ще са склонни да останат по-дълго и да похарчат повече.

Примамливите вибрации не свършват с музиката. Цветовете също са вибрации. Червеното има най-късата вибрационна вълна, докато виолетовото е с най-дългата. В декора на клубовете понякога преобладават червеното или черното, за да се предизвика вълнение сред клиентите, докато болниците най-често са боядисани в неутрални цветове за успокояване на пациентите.

Технически, ние виждаме само тридесет и една стохилядна от енергийния спектър около нас. Ако очите ни можеха да открият повече, щяхме да различим вибрациите и цветовете на рентгеновите и на гама-лъчите, на радиовълните и спътниковите вълни, на инфрачервената и ултравиолетовата светлина. Колко интересно!

Точно както науката успя да докаже, че физическото ниво е изградено от вибрационна материя, Тримата посветени вярват, че някой ден тя ще открие същото и за умственото, и за духовното ниво.

Науката може би догонва днес това, което древната мъдрост винаги е поддържала. Изследване, публикувано в изданието от 25 октомври 1999 г. на „Архиви на вътрешната медицина“ разкрива, че молитвата (която е форма на духовна вибрация на енергия) е еднакво резултатна, независимо дали хората се молят за свои познати или за непознати. Изглежда, няма разлика дали пациентите знаят, че за тях са се молили, или не. Съвсем наскоро Националният институт по здравеопазването предостави няколко милиона долара на изследователката д-р Елизабет Тарг, за да проучи въздействието на молитвите върху пациенти със СПИН и рак. Тя изследва и лечението от разстояние (духовна вибрация) сред християни, будисти, евреи и индиански шамани. От изследваната група тези, за които са се молили, по-рядко ходят на прегледи, заболяванията им не влизат в ремисия толкова често, имат по-малко престои в болници и като цяло са с по-бодър дух, отколкото тези, за които не са се молили.

Тъй като законът за вибрацията действа по-скоро по стандартите на Вселената, а не чрез физическите закони, понякога става така, че не зачита такива неща като континуума пространство-време и гравитацията. Но квантовата физика вече доказа как законът за вибрацията действа на по-висше умствено и духовно ниво. (Предварително поднасям своите извинения на приятелите ми физици, които може би са засегнати от подобно опростенческо обяснение. Намерението ми обаче е да предам общата идея, затова моля, извинете ме за краткостта.) Това е доказано чрез експеримент, наречен тест на двойния разрез. При него учените изстрелват по един електрон към екран с два разреза, очаквайки, че електроните ще се струпат от обратната страна на екрана по същия начин, по който са го направили отпред. Вместо това електроните оформят съвсем нов модел. Още по-странното е, че при отстраняването на екрана седмици или месеци след приключването на експеримента резултатът от вече завършения експеримент се променя! Без значение колко пъти се прави, резултатът от експеримента винаги се променя. Това означава, че нещо, което вече се е случило, може да бъде повлияно от избор, направен с по-късна дата — или физически обект може да бъде на две места едновременно!

Експериментът полага основите за разбирането, че квантовата енергия или вибрациите, формиращи начина, по който мислим и действаме, не са чувствителни към времето и пространството и могат да въздействат върху нашето минало и бъдеще.

Д-р Валъри Хънт — достолепна 80-годишна дама и заслужил професор по физиология в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, е изследвала човешкия мозък през целия си живот. Тя казва: „Мозъкът е този, който преживява и съхранява опита… Мозъкът може да запази спомените, но той взема и решенията. Мозъкът е независим и съдържа волята на човечеството.“

Затова тя твърди, че неща като въображение, творчество, интуиция и дух не съществуват в мозъчната материя, а по-скоро идват отнякъде другаде. С това, което сме научили за човешкия ум, все още не успяваме истински да обясним откъде се появяват променените състояния на съзнанието.

Тя добавя, че особените мозъчни способности помагат за генерирането на вибрационно поле около нас, което носи от хиляда до десет хиляди по-големи честоти информация в секунда от неврологичните данни, които генерираме. Също като при кристалите на д-р Емото д-р Хънт е убедена, че човешките енергийни полета излъчват последователни, синхронизирани вибрации, когато хората са здрави, и разбъркани — когато са болни.

В книгата си „Изкуството на медитацията на ума“ Хънт показва как хората могат да използват своята енергия или вибрациите, за да се справят с болката от травма, хирургическа операция или болест, заявявайки: „Човешкият ум е най-великият инструмент, предоставян ни някога, и всичко направено в науката открай време е само повторение на онова, което може да се случи в него. Затова, ако се съмняваме в телепатията, знанието и интуицията, най-добре е да се откажем. В бъдеще подобни явления ще станат съвсем обичайни.“

Цялата информация за закона за вибрациите действително е вълнуваща, защото означава, че наистина имаме способността да направим своя свят, какъвто си пожелаем, чрез повишаване на нашите вибрации. Осъществяваме го, като осъзнаем емоциите си и ги разберем. Ако нещо ви кара да се чувствате зле, то не е в синхрон с вашите вибрации. Първата стъпка е да разбереш, че най-вероятно не можеш да промениш другите или постъпките им, но си в състояние да промениш начина, по който възприемаш положението. Осъзнайте, че това е възходящ процес, а не бърза поправка, при която ще вдигнете от 0 до 140 километра в час за шест секунди.

Вземете примера с отсъстващи членове на семейството, които са на път. Сигурно се чувствате тъжни без тях и няма как да скочите веднага и да сте щастливи, когато са заминали. Мислете обаче за нещо, което ще ви накара да тъжите по-малко. Вместо да си повтаряте, че ги няма, съсредоточете се върху факта, че всеки ден, в който те са далеч, ви приближава към тяхното завръщане. И тогава вече няма да сте тъжни, може би само малко меланхолични. После е възможно да се фокусирате върху мисълта, че времето на раздялата ще им даде време истински да ви оценят и така ще промените меланхолията в неутрално чувство. Животът не е страхотен без тях, но не е и толкова лош. Ще оцелеете. После се концентрирайте върху представата, че те израстват, учат и дори сигурно се забавляват, докато отсъстват. Вероятно и вие бихте могли да направите същото, така че да имате нещо интересно за споделяне, когато се върнат, а това би било и разсейване, което няма да позволи на вашия ум да ви потиска. Планирате вечер навън с приятели и си прекарвате чудесно. Преди още да си дадете сметка, се смеете и сте щастливи. Времето лети и вашите любими хора се завръщат!

Затова празнувайте, пуснете си някаква музика, импонираща на вашата вибрация, заобиколете се с цветове, които ви правят щастливи, яжте храни, които са в хармония с вашия организъм. Всеки ден е удобен случай да правите стъпки за създаване на действителност, която отговаря на вашите най-висши и най-добри вибрации. Както „Бийч Бойс“ пеят в своя класически хит, всичко е въпрос на „пиене на добри вибрации“.