Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Meta Secret, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване и корекция
Xesiona (2010 г.)
Допълнителна корекция и форматиране
Mandor (2012 г.)

Издание:

Мел Гил. Метатайната

ИК „БАРД“, София, 2010

Редактор: Саша Попова

Американска, първо издание

ISBN 978-954-655-138-2

История

  1. — Добавяне

Глава 11
Здраве, изпълващо с енергия

Законите за причината и следствието, за ритъма и за противоположностите влизат в действие, когато говорим за здраве. Твоето тяло е изумителна симфония. Във всеки сантиметър от него непрекъснато стават чудеса. Силата, която го държи, е нещо, което едва ли някога ще разберем напълно. Всеки ден твоите клетки се обновяват, създавайки нови през цялото време. Нашите тела са прекрасни многофункционални системи и по много сложни начини едновременно възстановяват клетки и отстраняват токсините! Понякога не мога да престана да се чудя дали ако дадеш на цялата симфония прекрасна среда с „поля от щастие, лъчиста жизненост и радост“, няма ли процесите на растеж и обновяване да действат малко по-добре — също като при щастливи деца на детската площадка.

Преди няколко години бях закаран в болница с болки в гръдния кош. Лекарите казаха, че имам сърдечна недостатъчност. Сякаш боа се бе увила около гърдите ми и стискаше с всички сили, така че едва можех да дишам. След цяла вечност, както ми се стори, успяха да ме стабилизират и ме преместиха в стая за наблюдения. Все пак опасността не бе преминала и искаха да ми направят още изследвания на сутринта. Когато накрая останах сам в стаята, си помислих, че не би могло да се случи в по-лошо време, бизнесът ми не вървеше добре, имах проблеми в отношенията си, стресът буквално застрашаваше съществуването ми.

Докато се вглеждах в живота си, изведнъж ми стана ясно какъв е смисълът на миналото, настоящето и бъдещето. Законите на Вселената за противоположностите, за ритъма, за рода, за причината и следствието въздействаха върху мен, а аз не бях обърнал внимание. Лесната част на Метатайната е да се чете за нея и да се разбере как действа тя, съвсем друго нещо е съзнателно да се прилага ежедневно. Необходима е работа! Затова си помислих, ако споменатите закони са се съсредоточили върху мен точно сега, как да работя с тях, за да поправя положението. Възможно ли е просто да прескоча всичко това и да се върна на избрания път.

И докато седях в болничното си легло в 1 часа сутринта и размишлявах за издигане на нивото на здравето ми на стълба на противоположностите, не само исках да бъда здрав отново, но чувствах емоционално и физически какво е да съм здрав. После се замислих за други области от моя живот и за някогашното идеално чувство на благополучие. Припомних си времето, когато имах усещането за благополучие, и започнах да се упражнявам да изпитам подобни емоции. Докато седях и го правех, долових някакво присъствие, нещо отгоре навлезе в тялото ми. Сякаш върху мен се изля водопад, който ме изпълваше бавно и ме пречистваше. Като че ли всичките ми вени и артерии от мозъка до върха на пръстите на краката ми бяха пречистени. Почувствах хлад и тялото ми започна да изтръпва. Някак си знаех, че ще се оправя.

На следващия ден ми направиха всички изследвания. Когато дойдоха резултатите, бях съвсем добре. Не откриха нищо нередно. Лекарите не можеха да си го обяснят. Резултатите ми не съответстваха на състоянието, в което бях пристигнал само ден по-рано.

Интересно е да се помни, че причината не трябва винаги да предшества следствието. Законът не е неизменен, можем да му, въздействаме със своите мисли, защото създаваме нашата реалност чрез тях. Съществува ритъм на явленията и равновесие, но не приемеш ли нещо за окончателно, може да промениш резултата. Ала трябва да го направиш с усещането за мир и покой. Налага се обаче да вярваш 100 процента — не позволявай на съмнението изобщо да те спохожда.

За мен това бе пробуждащ повик, че след като се научи, Метатайната не се слага настрана върху полицата. С нея трябва да се живее всеки ден, за да мога аз или някой друг да се възползва от нея.

Медитацията се практикува в цял свят в продължение на повече от 5000 години. Много хора я използват, за да внесат усещането за мир, спокойствие и яснота в живота си. Ползите й за здравето са многобройни и е доказано, че тя понижава кръвното налягане и намалява безпокойството, депресията и стреса. Далай Лама дори говори по темата на годишното събрание на Дружеството по неврологични науки. Няколко учени от всички краища на САЩ изучаваха различни страни на медитацията и нейното въздействие върху лами и монаси. Въпреки че може да се очаква медитацията да намали мозъчната дейност, вярно е тъкмо обратното. Открито е, че у монаси, които са подложени на компютърна аксиална томография (сканиране) по време на медитация, се засилва активността в лявата предна част на мозъчната кора — мястото, където мозъкът регистрира положителните емоции. С други думи, възможно е да приучим мозъците си да пораждат повече благополучие в живота ни. Умствените упражнения също са важни за здравето като физическите — вероятно дори повече, защото създаваме нашия свят с умовете си! Следват ценни съвети от водещи световни експерти в създаването чрез мозъка… единствения инструмент, който имаме и който ни помага да подобрим здравето си.

 

Масару Емото

„Нашето тяло е резултат от многобройни еволюционни промени. Започва се със съвсем прости микроорганизми или създания в морето. И продължава да се развива от малки животни към нещо по-сложно. Ние сме финалният шедьовър на божественото усилие.“

 

Джо Витале

„Метатайната за истинското здраве е да се чувстваш добре сега. Постигаш го с добри мисли. Постигаш го с добра храна. Постигаш го с много сън. И като се занимаваш с това, което обичаш. Такава е Метатайната за страхотно здраве!“

 

Илай Дейвидсън

„Метатайната за здравето е да уважаваш своето тяло. Вслушвай се в него. Уморен ли си? Гладен ли си? Жаден ли си? Нужно ли ти е време за игра? Осигури си по-добро здраве! Уважавай тялото си!“

 

Артър Кармаци

„Метатайната за здравето и бликащата енергия е в способността да осъзнаеш, че служиш на по-голяма цел, и действията, които предприемаш, ще спомогнат за осъществяването й.“

 

Джак Канфийлд

„Както вече е видно от експериментите на д-р Масару Емото, водата съставлява 85 процента от нашето тяло и мислите ни всъщност създават вибрации във водата, която има памет. Затова трябва мислите ти да са положителни. Отново се връщаме към прошката и умението да позволиш на нещата да отминават, изпълването с положителни мисли, очакването да бъдеш здрав, като не слушаш какво говорят хората и не се обвързваш с техните убеждения.

Бил съм на слънце през целия си живот и нямам рак на кожата. Не възнамерявам да се разболея от него и когато се заговори за това, решавам да не слушам. Знам, че вярата би ми въздействала.

Вярвам, че моята духовна връзка ме поддържа здрав. Но аз не просто вярвам, а работя на нивото на психологията на тялото. Струва си да се действа на това ниво. Храня се с органична храна, пия здравословна вода, която не е замърсена с хлор и всички «онези» неща, защото я филтрирам. Приемам подходящи за организма си хранителни вещества. Открих към какво съм алергичен и го отстраних от менюто си! Правя физически упражнения.

Необходима ни е цялостна система, за да поддържаме телата си здрави и да ги пречистваме от отрови. Мисля, че повечето хора не правят достатъчно по въпроса. Поемаме толкова много отрови от въздуха, който дишаме. Дрехите от химическо чистене са обработвани с най-различни химикали — стига ти да облечеш костюм, който е чистен химически. Съществуват 44 известни канцерогенни вещества в повечето марки червила. Нашето тяло поглъща изумително количество различни вещества. Това е само част от живота в естествения свят.“

 

Боб Проктър

„Искам да разбереш, че имаш чудесен ум и с него можеш да направиш всичко. Никога не слушай някой, който ти казва, че не можеш. Започни да гледаш на себе си не като на тяло или име. Аз не съм Боб Проктър. «Боб» и «Проктър» са само две думи.

Никога не си чувал някой да телефонира в работата и да каже: «Тялото няма да дойде днес, болно е.» Няма да чуеш и думите: «ръка съм», казва се: «моята ръка», «моето тяло, моето име».

Съществува нещо прекрасно у теб, а и у мен, и то е едно и също. Имаме изумителен ум. Ние сме съзидателни същества и ти ще го узнаеш, ако седнеш и решиш какво искаш.

Не твърдя, че не дължиш уважение на своите родители, работодатели или на когото и да било. Но имаш право да мислиш какво искаш. Може да го правиш тайно, насаме със себе си.“

Това е Метатайната. Напиши какво искаш. Напиши го в сегашно време. Сякаш си ученик и започваш съчинение: „Сега съм толкова щастлив и благодарен, че получавам само отлични оценки.“ Продължавай напред, напиши всичко и не го показвай на никого, после чети листа отново и отново. След като опишеш желаните резултати от своите изследвания, се отпусни! Седни и мислено си кажи: „Отпусни се напълно, успокой се. Говори на своето тяло. Ти не си тялото. Ти живееш в него. Възможно е да ти звучи глупаво, защото никой не ти го е казвал преди, но върви наоколо и си повтаряй дори хиляди пъти: «Аз не съм тяло, аз живея в него, аз не съм тяло, аз живея в него, аз не съм тяло, аз живея в него…» После започни да казваш на тялото си да се отпусне“

 

Чарли Джоунс Страхотния

„Здравето изцяло е тук, в главата ти. Всичко, което знам, е, че точно сега нямам глас и зрението ми не е добро. Не чувам. Силата ми си отива. Аз обаче не съм бил по-развълнуван и по-благодарен през целия си живот.“

 

Джей Ейбрахам

„Умът не може да бъде всичко, за което е създаден, без тялото да бъде такова, каквото би трябвало. Ала ние всъщност пречим и на тялото, и на ума да постигнат своето величие. Всички имаме способността да постигнем величие, свързано с това кои или какви сме. Възможно е да имаш страхотни отношения и да се радваш на финансово благополучие. Но не можеш да имаш и двете, ако нямаш вътрешно равновесие.

Съобразявай се с това. Банално е, но си длъжен да уважаваш тялото си. И трябва да го правиш всеки ден и всяка седмица. Става дума за процес. Големият проблем на нашето общество — със сигурност на западното общество — е, че мнозина не правят физически упражнения. Деветдесет процента от хората не спортуват. Не ядат здравословна храна. И не правят нищо, за да го компенсират. Много е просто — прекратиш ли тази практика с малки стъпки, както бухалът изял слон, ще имаш най-богатия, удовлетворяващ, изпълнен със смисъл и удоволствие свободен живот, но първо трябва да постигнеш равновесие.“

 

Джо Витале

„Не мога да предскажа какво ще ти се случи лично на теб. Но знам, че стотици хора, ако не и хиляди, са стигнали до изцеление и излекуване чрез промяна на мислите за ставащото в тялото им.

В моята книга «Факторът привличане» разказвам за жена, която имаше рак. Тя се вдъхнови от идеята да прости на всички и всичко в своя живот. И премина през този процес, работейки с наставник. После се върна в кабинета на лекаря. Отвориха я за операция и се оказа, че вече няма рак. Беше си отишъл! Чрез прощаването на всички в живота й, включително и на себе си, тя преобрази тялото си. Стигна до мястото на изцелението и на покоя и в резултат на това бе излекувана.“

 

Масару Емото

„Всичко се свежда до въпроса какво е вибрация или какво представляват водните кристали. Аз мисля, че кристалите са просто информация, а тя е вибрация. Моделът на вибрациите е отпечатан в кристалите и е оформен различно.

Защо имаме способността да възприемаме какво е красиво и какво — грозно? Защото Вселената ни е създала по такъв начин, че всички човешки същества споделят един и същ набор от стойности. Всички ние сме вода!“

 

Боб Проктър

„Болестта не може да се задържи в здрава вибрация. Просто не може. Няма как обаче да се преобрази в здраве. Ала ти си в състояние да освободиш болестта и да възстановиш здравето си.

Твоето тяло се променя със скоростта на милиони клетки в секунда. Мисловните модели, които поддържаш в ума си, контролират степента на вибрациите на тялото. Мозъкът ти притежава електронна превключвателна станция. Там има всевъзможни данни за мислите, нагласите и здравето.

Ако страдаш от физическо заболяване, престани да говориш за него, престани да мислиш за него. Иди при изключително компетентен лекар и послушай съветите му. Той ще ти каже какво да правиш на физическо ниво. Но в същото време започни да визуализираш всяка молекула от своето същество в хармония със закона за вибрацията. Повтаряй твърдението: «Аз съм толкова щастлив и благодарен, че сега всяка молекула от моето същество вибрира в идеална хармония с Божествените закони. Моето тяло става по-здраво, по-силно и по-жизнено с всяка изминала минута.»

Повтаряй го като на мантра. Мантрата е контрол на вибрацията. Нагоди вибрацията си в хармония със законите на Вселената. Измисли твърдение с уважение към здравето и продължавай да го повтаряш отново и отново.“

 

Джак Канфийлд

„Ако се окаже, че седиш тук, четеш книгата и си болен, имаш хронично заболяване и си отпаднал, трябва да направиш няколко неща. Номер едно — налага се да поработиш върху своята нагласа. Необходимо е да повярваш, че можеш да оздравееш, не бива да слушаш никого, който ти казва, че ще умреш, че си неизлечимо болен, или че агонията ти ще трае дълго. Известно е, че можем да се отървем от болест буквално за минути. Веднъж се бях простудил и един човек направи упражнения с мен. Носът ми спря да тече, треската премина и болките ми изчезнаха само за 5 минути!

Познаваме силата на ума. Знаем, че трябва да простиш и да се освободиш. Доста работа, свързана с рака, би била свършена, ако тушираш негодуванието си.

Важното е да си в единство с духа си. Постигаш го чрез медитация, като вършиш неща, които ти носят радост и те карат да се чувстваш жив. Може да е пеене, разходки сред природата, грижи за любимата котка. Когато преминеш в това състояние, излекуването настъпва по естествен начин.

Съществува вродена естествена изцелителна способност, която винаги работи, за да те лекува, ако си се отклонил от пътя. Под отклонение разбирам подчиняването на ума на твоето его, твоите убеждения, страхове, съмнения и всичко от този род. Цялото негодувание, от което не си се освободил. Те ще те държат болен! Трябва да свършиш малко работа, за да постигнеш духовна хармония и да се освободиш от всичко отрицателно.“

 

У. Мичъл

„Аз мисля, че един от най-важните ключове е да осъзнаем, че почти всички ограничения, с които се сблъскваме в живота, са наложени от самите нас. Осъзнаването на тази истина би бил най-големият пробив.

Говоря за подготвяне на всички бягства в твоя живот, за измъкването от умствения затвор, за преодоляването на стените на самоналожените представи за невъзможното. Забележително е какво се случва, когато погледнеш това, което всъщност те е задържало назад. Много често, почти през цялото време, това си ти. Ти си бил! Силата е у самия теб.“

 

Боб Проктър

„Емоционалната болка е съвсем истинска. Тя е като печал, скръб. Но скръбта ни залива на вълни. Тя някак ни обзема изцяло, а после отшумява. Възможно е да си преживял травматизиращо събитие, нещо като изнасилване или загуба на любим човек, да си задържан или някой да е нарушил личното ти пространство по един или друг начин. И това ти причинява дълбока емоционална болка.

Трябва да осъзнаем, че ние си я причиняваме. Ще кажеш: «Я, чакай! Аз не се измъчвам сам.» Но ти го правиш чрез възпроизвеждането на ситуацията. Трябва да се откъснем от случката. Налага се да разберем, че това е съвсем реална част от живота, и да се опитаме да се дистанцираме от нея, да се справим по най-добрия възможен начин и след това да оставим всичко да отмине. Иначе ще я носим със себе си и ще продължаваме да я преживяваме отново и отново.“

 

Както казах по-рано в тази глава, умът е единственият най-добър инструмент, който имаме, за да постигнем по-добро здраве и цялостно благополучие. Въпреки че физическото здраве е съществено, и психичното играе важна роля. Всичко това ни връща към представата за Elwaz и равновесието.

Наблюдавай своето мислене

Избери спокойно време през деня, когато почувстваш, че имаш нужда от почивка. Отпусни се и наблюдавай своето мислене, без да се опитваш да го спреш, съдиш или променяш. Лесно е да се опише това упражнение, но е малко по-трудно да се изпълни. Звучи пасивно, но изисква сериозно внимание, каквото не сме свикнали да му обръщаме. Свикнали сме да се стремим към някакви действия.

При упражнението целта е действително да опознаеш и да разбереш себе си по-добре. Обръщай внимание къде те отвеждат мислите ти, как те карат да се чувстваш и какво могат да ти кажат за теб самия. Помни, че всичко, от което имаш нужда, вече е вътре в теб. Когато успокоиш себе си и своето его, което постоянно действа като критик, често научаваш ценни уроци.

Десет минути са достатъчни, за да усетиш ползата от упражнението.

Разговор със себе си

Отдели момент, за да се вслушаш във вътрешния си глас. Как говориш на себе си? Какво си казваш, когато си допуснал грешка или си направил нещо погрешно?

Казваш ли си „Аз съм глупак“?

Заявяваш ли си „Ти си глупак“?

Или си казваш „Това беше глупаво“?

Опитай всяко по ред. Какво въздействие имат те? Използваш ли един и същ тон на гласа за всяко от трите изречения или тонът на гласа ти се променя?

„Аз съм глупак“ обикновено се усеща по-непосредствено — твърдиш, че глупостта е част от теб.

„Ти си глупак“ те поставя на разстояние от самия теб, може би от глупавата част у теб.

„Това беше глупаво“ приписва качество на действието, а не на теб. То е най-точното от трите изречения и обикновено се усеща по-добре, от което и да е от другите две.

Помни закона за привличането — подобното привлича подобно. Затова, когато говорим отрицателно на себе си, привличаме още по-отрицателни неща. Защо съзнателно да внасяме допълнителен негативизъм в живота си? Вместо това се опитай да работиш с някой от другите закони на Вселената. Знай, че каквото повикало, такова се обадило със закона за вибрацията, издигни се, макар и малко, по емоционалния стълб към по-добро чувство чрез закона за противоположностите. Напомни си, че всичко се случва в идеалното за него време със закона за рода.

Удоволствие сега, болка в бъдеще

Всеки ден вземаме решения, като преценяваме настоящото си удовлетворение и бъдещите последствия. Ако те съвпадат, толкова по-добре, но не е ли така, може да отсрочим удоволствието.

Решението колко да ядем е идеален пример за удоволствие сега и болка в бъдеще. Хората, които редовно преяждат, остават в настоящия момент и се наслаждават на храната. Не се виждат в бъдещето и не разсъждават какво ще почувстват, когато се наядат. По-късно е възможно да изпитат известно неудобство, но тогава ще е прекалено късно.

Предлагам ви бързо упражнение, за да избегнете задържането на центровете на преяждането в настоящия момент и за ориентиране в обкръжението. Първо, никога не яж като фон на нещо (т.е. не поглъщай пакет с бисквити, докато четеш книга или сърфираш в интернет). Когато ядеш, отдай на храната пълното си внимание. Помириши я, вкуси я истински и се наслади на всяка хапка. Ако просто забавиш темпото, твоят организъм има време да регистрира усещането на задоволство. Щом оцениш храната, необходимостта да погълнеш повече от нея обикновено намалява, защото актът на оценяване те засища.

Ако по някакви причини не можеш да следваш тези предложения или само те не са достатъчни, постарай се да останеш в настоящия момент достатъчно дълго, за да размислиш как ще те накара да се чувстваш второто парче шоколадова торта десет минути след като си го изял. После се опитай да постигнеш равновесие между начина, по който се чувстваш сега, и неудобството, което ще те споходи, когато се втурнеш по спиралата към захарна кома или се усетиш подут и преял. Някои хора издигат упражнението до следващото ниво и дори си представят угризенията, които ги очакват. Други, които активно се стараят да отслабнат, може да си обрисуват картината как стават все по-дебели и са все по-далеч от целта — специално облекло или размер на дрехи, към който се стремят. Така накрая оставят тортата в чинията!

Твърдения за здраве (Повтаряй си ги всеки ден)

1. Подобрявам здравето и увеличавам жизнеността и енергията си всеки ден.

2. Моите положителни мисли оформят тялото, което желая.

3. Бързо и лесно си създавам добри здравни навици.

4. Ставам все по-привлекателен с всеки изминал ден.

5. Аз съм крехка, слаба, изгаряща мазнините и създаваща мускули машина.

6. През всяка клетка на моето тяло сега протича божествен живот, изцелявайки и изпълвайки ме с енергия.

7. Приемам подходящи храни и напитки, за да алкализирам и изпълня с енергия моето тяло всеки ден.

8. Аз се лекувам и възстановявам пълния си потенциал всеки ден.

9. Моето тяло постоянно изгаря мазнини и създава огромно количество енергия, здраве и жизненост.

10. Колкото повече енергия изгарям, толкова повече енергия създавам.