Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Game of Life and How to Play It, ???? (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,1 (× 24 гласа)

Информация

Източник: Неизвестен

Пратена от: vignn

История

  1. — Добавяне

Интуиция или водачество

„Във всичките си пътища познавай Него,

и Той ще оправи твоите пътеки“

ПРИТЧ. 3:6

Няма по-велико постижение за човека от това да познава силата на думите си и да следва интуицията си. Чрез словото той задвижва невидими сили и може да възстанови тялото си или да преобрази делата си.

От всичко това се разбира, че е изключително важно да подбираме правилно думите си, а така също и твърденията, които искаме да изпратим в невидимия свят.

Трябва да помним, че Бог е първоизточникът на нашите блага, че всяка молба може да бъде удовлетворена и че този божествен първоизточник се задейства чрез изричането на дадени слова.

„Искайте, и ще получите“

Човек трябва да направи първата крачка. „Приближете се към Бога, и Той ще се приближи към вас“.

Често ме питат как се постига това.

Аз отговарям: „Облечи в думи искането си и не прави нищо докато някак си не ти се подскаже. Поискай да ти се подскаже с думите: «Безграничен разум, разкрий ми, моля те, пътя, нека да разбера мога ли да направя нещо».

Отговорът ще получите по интуитивен път (или хрумване); случайна реплика или пасаж от книга и т.н. Отговорите понякога ни стряскат с точността си. Например: една жена искаше да получи голяма сума пари. Тя се обърна с думите: «Безграничен разум, моля те, разкрий за мен пътя към незабавно благоденствие, нека всичко, което ми се пада по божествено право стане мое, нека над мен завали изобилие от блага». После добавила: «Подскажи ми чрез нещо, какво мога да направя».

Скоро просветнала мисълта: «Дай на някоя приятелка (която ти е оказвала духовна помощ) сто долара». Тя споделила хрумването с друга приятелка, която я посъветвала: «Почакай да ти се подскаже с още нещо, преди да дадеш». И тя зачакала. Същият този ден срещнала жена, която казала: «Днес дадох на един човек един долар; за мен това е все едно ти да дадеш сто долара някому».

Това било безпогрешно подсказване — тя разбрала, че трябва да даде стоте долара. Това било подарък, който се оказал голяма инвестиция, защото наскоро след това по забележителен начин получила голяма сума пари.

Когато дава, човек отваря пътя за получаване. За да създаде активност във финансите, човек трябва да дава. Десятъкът, т.е. даването на 1/10 част от дохода, е стар еврейски обичай, доказал, че води до увеличаване на средствата. Много от най-великите хора на тази страна са раздавали една десета част от доходите си и не зная случай това да не се е оказало добро вложение.

Раздаденият десятък се завръща благословен и умножен, но подаръците или десятъкът трябва да се дават с любов и с радост, защото Бог обича «оногова, който драговолно дава». Сметките също трябва да се плащат с добро настроение. Парите трябва да се дават без страх, с благословия.

Такова отношение прави човека господар на парите. Те са негови, за да го слушат и тогава думите му отварят огромни източници на богатства.

Човек сам ограничава средствата си вследствие ограниченото си виждане. Понякога хората реализират голямо богатство, но се плашат да действат.

Прозрението и действията трябва да вървят ръка за ръка, както в случая с човека, който си купил палтото с кожената подплата.

Една жена дойде веднъж при мен и ме помоли да изрека «необходимите думи» за да получи добър пост в службата. Аз се помолих: «Безграничен разум, разкрий пътя към подходящия пост за тази жена». Никога не казвайте само «пост» — молете за «подходящия пост», мястото, вече предвидено в божественото съзнание, защото само един е постът, който би удовлетворил човека.

После благодарих, че вече е получила такъв пост и че той скоро ще се разкрие. Много скоро на нея предложиха три поста — два в Ню Йорк и един в Палм Бийч и тя не знаеше на кой от тях да се спре. Аз помогнах: «Помоли да ти се подскаже».

Времето почти изтичаше, а тя не можеше да реши, когато един ден ми се обади по телефона: «Тази сутрин, след като се събудих, долових мириса на Палм Бийч». Тя бе ходила там и мекият аромат на мястото бе познат.

Аз отвърнах: «Е, щом оттук можеш да доловиш аромата на Палм Бийч, явно това е твоето място». Тя прие поста и работата се окача чудесна. Често такива подсказвания идват в неочакван момент.

Един ден, както си вървях по една улица, почувствах силно нужда да вляза в една хлебарница, на разстояние един-два блока от мястото, където се намирах.

Разсъдъкът ми се съпротивляваше: «Та там няма нищо, което да ти трябва».

Но аз се бях научила да не разсъждавам. И така, стигнах до хлебарницата, огледах какво имат. Наистина нямаше нищо, което да ме интересува, но на излизане срещнах една жена, за която често си бях мислила и която спешно се нуждаеше от помощта ми.

Толкова често човек отива за дадено нещо, а намира друго.

Интуицията е духовно качество, което не обяснява пътя, а просто го показва.

Човек често получава прозрение по време на «сеанс». Идеята, която му хрумва, може да изглежда съвсем неадекватна, но някои от пътищата Господни са «неведоми».

Един ден, по време на час, аз провеждах сеанс с молба на всеки да му се подскаже пътят. После при мен дойде една от жените и заяви: «Докато вие провеждахте сеанса, на мен ми хрумна да взема мебелите си от мястото, където съм ги складирала и да наема апартамент». Жената бе дошла, за да помогна за здраве. Казах, че съм сигурна, че ако си наеме самостоятелно жилище, здравето ще се подобри, и добавих: «Считам, че проблемът ти, който е конгестия, е дошъл от складирането на нещата ти. Задръстването с неща води до конгестия в организма. Ти си нарушила закона за употребата и тялото ти плаща за това.»

Аз поблагодарих на Бога и помолих: «В ума, тялото и в делата да настъпи Божествен порядък».

Хората едва ли имат и най-слаба представа до каква степен деянията им влияят върху тялото им. На всяка болест съответства определено душевно състояние. Човек би трябвало да получи незабавно изцеление чрез реализирането на тялото си, което е съвършено в божественото съзнание, т.е. цялостно и безупречно, но ако продължава с деструктивното си мислене, трупането на вещи, омразата, страха и проклятията, болестта ще се завърне.

Иисус Христос знае, че болестите идват от греха и съветва прокажения след изцелението да не греши повече, за да не му се случи най-лошото.

Следователно, човешката душа (или подсъзнанието) трябва да е по-бяла от снега, за да не заболява тялото, и метафизиците винаги търсят причините за болестите в душата.

Иисус Христос казва: «Не съдете, и няма да бъдете съдени; не осъждайте и няма да бъдете осъдени»

Много хора привличат болести и нещастия с това, че осъждат други хора.

Това, което човек осъжда у другите, получава за себе си.

Ето един пример: при мен дойде една отчаяна и ядосана приятелка, защото мъжът я бе изоставил заради друга жена. Тя осъждаше другата жена, като непрекъснато повтаряше: «Тя знаеше, че той е женен и нямаше право да се възползва от ухажванията му».

Аз отвърнах: «Спри да осъждаш жената, благослови я и забрави за тях двамата, в противен случай същото ще ти се случи и на теб».

Тя не се вслуша в думите ми и година или две по-късно сама се влюби в женен мъж.

Когато човек критикува или осъжда, се хваща за открита жица и може да очаква токов удар.

Нерешителността е препъни-камък по пътя на много хора. За да я превъзмогнете, често изричайте следното твърдение: «Непрекъснато съм под въздействието на вдъхновение. Вземам бързо правилни решения».

Тези думи въздействат върху подсъзнанието и скоро човек се оказва буден и нащрек, предприемащ правилни ходове без колебание. Открила съм, че е деструктивно да се прибягва до медиуми за напътствие, тъй като на това ниво действат много умове, а не само един.

Щом човек разтвори ума си за субективното, той става прицел на деструктивни сили. Нивото, на което работят медиумите е плод на тленните мисли на човека и е «ниво на противоположностите». От него идват и добри, и лоши послания.

Науката за числата и астрологията задържат човека на душевното (или тленното) ниво, защото те се отнасят само до кармичния път.

Познавам един човек, който според хороскопа си би трябвало да е умрял преди години, но той е жив и е лидер на едно от най-големите движения за човешки прогрес в тази страна.

Необходимо е човек да има много силен ум, за да неутрализира предсказано зло. Той трябва да заяви: «Всяко невярно предсказание да бъде осуетено; всеки план, който не е бил начертан от моя Небесен Отец, да се разпадне и изчезне, божественият промисъл да се осъществи».

Но, ако на някого се каже, че го очакват добри събития, като наближаващо щастие или богатство, той трябва да им вярва и да ги очаква, и те ще се проявят рано или късно посредством закона за очакванията.

Волята на човека трябва да се използва в подкрепа на абсолютната воля: «Ще направя така, че Божията воля да пребъде».

Съгласно Божията воля всяко праведно желание на човешкото сърце трябва да бъде удовлетворено, а волята на човека трябва да се използва, за да се запази непоклатимо съвършеното прозрение.

Блудният син казва: Ще взема да се върна при баща си“.

Наистина често е необходимо усилие на волята, за да можем да отделим плявата от житото в тленните мисли. Обикновеният човек изпитва много по-лесно страх, отколкото вяра; така че вярата е усилие на волята.

С духовното си пробуждане човек разбира, че всяка външна дисхармония съответства на душевна дисхармония. Ако човек се препъва или пада, той може да е сигурен, че се препъва или пада и в съзнанието си.

Веднъж една от курсистките ми си вървяла по улицата и мислено осъждала някаква жена. Тя си казвала на ум: „Тази жена е най-неприятният човек на света“ и в този момент три момчета-скаути се втурнали иззад ъгъла и едва не я повалили на земята. Тя не укорила за случилото се момчетата, а незабавно се обърнала за помощ към закона за опрощението и „поздравила божественото“ в жената. Пътищата на мъдростта са приятни, а всички подходи към нея — спокойни и тихи.

Когато човек е заявил желанията си към Всемира, той трябва да се подготви за изненади. Може да му се струва, че нищо не върви добре, а всъщност всичко да е наред.

Да подкрепя казаното с пример: на една жена казали, че в божественото съзнание не съществува загуба, следователно тя не би могла да загуби нищо от нещата, които принадлежат; всичко загубено ще се върне или тя ще получи еквивалента му.

Преди няколко години същата жена бе загубила две хиляди долара. Бе дала парите назаем на една своя роднина, но тя бе починала, без да спомене този заем в завещанието си. Жената бе много обидена и ядосана и тъй като нямаше разписка или друг документ за заема, парите не бяха върнати. Тя реши да отрича загубата, надявайки се, че сумата ще бъде върната чрез Вселенската банка. Започнала с опрощение за жената, която дължала парите, защото гневът и липсата на прошка затварят вратите на тази прекрасна банка.

Тя избрала следното твърдение: „Отричам да има някаква загуба, тъй като в Божественото съзнание загуба не съществува, от което следва, че аз не мога да загубя двете хиляди долара, които ми принадлежат по божествено право.“ „Със затварянето на една врата се отваря друга“.

Жената живеела в жилищен блок, който бил обявен за продажба. В договора за наем имало клауза, която гласяла, че ако блокът се продаде, наемателите ще трябва да го освободят в срок от деветдесет дни.

Неочаквано хазяинът нарушил договора и вдигнал наема. Жената отново била изправена пред несправедливост, но този път не се обезпокоила. Благословила собственика и изрекла: „Увеличаването на наема означава, че аз ще забогатея с толкова, колкото е увеличението, тъй като Бог е първоизточникът на моите блага“.

Изработили новите договори с увеличения наем, но по някаква грешка, в която вероятно е имало Божи пръст, клаузата за деветдесетте дни не била включена. Наскоро след това за собственика се открила възможност да продаде сградата. Вследствие на грешката с пропуснатата клауза в новите договори наемателите останали в блока още една година.

Посредникът предложил на всеки наемател по двеста долара, ако се съгласи да освободи жилището. Няколко семейства се изнесли, а три останали, включително и жената. Изминали месец-два и посредникът отново се появил. Този път той казал на жената: „Съгласна ли си да развалиш договора, ако ти предложа хиляда и петстотин долара?“. Тя веднага си помислила: „Ето ги двете хиляди долара“. Спомнила си, че наемателите, които останали си обещали да действат съгласувано, ако трябва да напуснат блока. Тя отишла да се консултира със съседите.

Те на свой ред заявили: „Щом са ти предложили хиляда и петстотин долара, за да се откажеш от апартамента, най-вероятно ще дадат и две хиляди“. И така тя получила чек за две хиляди долара, защото се отказала от жилището. Законът проработил безпогрешно и явната несправедливост просто отворила пътя за неговото действие.

Това е доказателство, че не съществува загуба и когато човек прояви духовно разбиране към нещата, получава всичко, което е негово, от великия Източник на доброто.

„И ще ви отщетя за ония години, които изпоядоха скакалци“.

Скакалците са съмненията, страховете, гневът и съжалението, характерни за тленното мислене.

Тези неблагоприятни мисли ограбват човека, защото единствено той може да даде на себе си да вземе от себе си.

Човек е тук като доказателство за Бога и „за свидетел на истината“. Той може да докаже, че има Бог, като превърне липсата в изобилие и несправедливостта в справедливост.

„Поне в това ме изпитайте, казва Господ Саваот: няма ли да отворя за вас отворите небесни и няма ли да излея върху ви благословение до излишък“.