Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Game of Life and How to Play It, ???? (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,1 (× 24 гласа)

Информация

Източник: Неизвестен

Пратена от: vignn

История

  1. — Добавяне

Законът за несъпротивата

„Не се оставяй да те надвива злото,

но надвий злото с добро“

РИМ. 12:21

Нищо на земята не може да устои на човека, който не оказва никаква съпротива. Китайците казват, че водата е най-силният елемент, защото тя не оказва никакво съпротивление. Но тя може да разруши скала и да помете всичко пред себе си.

Иисус Христос казва: „Не се противете на злото“, защото знае, че в действителност зло не съществува, от което следва, че няма на какво да се съпротивляваме. Злото се е появило вследствие „неистинни представи“ на човека или от вярването му в две сили — доброто и злото.

Има една стара легенда, според която Адам и Ева яли от „Майа, дървото на илюзията“ и тогава им се привидели две сили вместо единствената сила — Бог.

Следователно, злото е нещо като неистинен закон, който човек сам си е изковал посредством психома или приспиване на душата. Приспиването на душата означава, че душата на човека била хипнотизирана от общо за хората вярване (в грях, болест или смърт и т.н.), което е телесна или смъртна мисъл и делата му са илюстрация на илюзиите му.

В предишната глава видяхме, че подсъзнанието е душата на човека и това, което чувства дълбоко в себе си, добро или зло, бива изобразено от този верен слуга. Чрез тялото и делата му се вижда това, което той си е представял. Болният човек си е представял болест, бедният — бедност, богатият — богатство.

Хората често казват „Защо малкото дете, което е твърде малко, за да знае какво означават представите, привлича болест?“

Аз отговарям, че децата са чувствителни и добри приемници на мислите на хората около тях и често си представят страховете на своите родители.

Веднъж чух един метафизик да казва: „Ако сам не направляваш подсъзнанието си, някой друг ще го направлява вместо теб“.

Майките често несъзнателно привличат болест и беди за децата си, като непрекъснато се страхуват за тях и ги следят за съответните симптоми.

Ето един пример: една приятелка попитала друга жена дали детето е карало шарка. Тя набързо отговорила: „Не още!“. От думите се подразбира, че тя очаквала болестта и следователно подготвяла пътя за това, което не желаела да се случи на нея и на детето.

Обаче хората, които са уравновесени и разсъждават правилно, които излъчват само добронамереност към другите и не се страхуват, са недосегаеми за отрицателните мисли на другите. Фактически те получават само добри мисли, така както те самите изпращат само добри мисли.

Съпротивляването е ад, защото човек изпада „в състояние на терзание“.

Един метафизик ми даде веднъж чудесна рецепта: за да може човек да се справя с всеки номер в играта на живота, трябва да не се съпротивлява. Той ми разказа следното: „В един период от живота си кръщавах деца и, разбира се, те имаха различни имена. Днес повече не се занимавам с кръщаването на деца, но кръщавам събития, като давам едно и също име на всяко нещо. Ако се проваля, аз го кръщавам «успех», в името на Отца и Сина и Светия Дух!“

Тук ние наблюдаваме великия закон за превръщането, който се основава на несъпротивата. Чрез изричането на думи всеки провал се превръща в успех.

Друг пример: на една жена, на която трябваха пари и която познаваше духовния закон за изобилието, в бизнеса си непрекъснато общуваше с човек, който я караше да се чувства много бедна. Той говореше за недоимък и ограничения и тя бе започнала да прихваща от мислите му за бедност, вследствие на което разви неприязън към него и го обвиняваше за неуспеха си. Тя знаеше, че за да забогатее, трябва първо да се почувства така, сякаш вече е получила — чувството за изобилие трябва да предшества самото проявление.

Но един ден хрумнало, че тя се съпротивлява на ситуацията и че вижда две сили, вместо една. И така, тя благословила неприятния за нея човек и нарекла ситуацията „успех“. После ни уверяваше: „Тъй като съществува една единствена сила — Бог, значи този човек е тук за мое добро и за моя просперитет“ (просто обратното на това, как изглеждали нещата). Наскоро след това чрез този човек тя срещнала друга жена, която дала няколко хиляди долара за свършена от нея услуга, а мъжът се преместил в далечен град и нещата в живота потръгнали от само себе си. Повтаряйте си: „Всеки човек е златна нишка от веригата на моето добро“, защото у всеки човек има нещо от бога и той само очаква да му се предостави възможността да служи на божествения замисъл в своя живот.

„Като благославяш врага си, ти му отнемаш оръжието“. Стрелите му ще се превърнат в благословия.

Този закон важи както за народите, така и за отделния човек. Благослови един народ, изпрати любов и добра воля на всеки човек от него и по този начин ще им отнемеш способността да нанасят вреда.

Човек може правилно да разбере идеята за несъпротивляването само ако е на сравнително високо духовно ниво. Моите курсисти казват често: „Не желая да ставам изтривалка“, на което аз им отговарям: „Когато прилагаш несъпротива, съчетана с мъдрост, никой никога повече няма да може да те използва“.

Ето друг пример: един ден очаквах с нетърпение важно телефонно обаждане. С неохота отговарях на всяко позвъняване, самата не се обаждах на никого, като си мислех, че ако се обадя, мога да попреча на обаждането, което очаквах.

Вместо да си бях казала: „Божествените идеи никога не влизат в стълкновение — ще ми се обадят, когато трябва“, оставяйки всичко на Безграничния разум, аз започнах да подреждам нещата сама — превръщах битката в моя, а не в битка на Бога и продължавах да бъда напрегната и тревожна. Телефонът не позвъня близо един час. Погледнах към него и видях, че слушалката не е била затворена през цялото това време — телефонът не е работел. Безпокойството, страхът и това, че вярвах, че нещо ще попречи на връзката, бе довело до пълното изключване на телефона. Разбирайки какво съм направила, започнах веднага да благославям положението, нарекох го „успех“ и си повтарях: „Не мога да изпусна какъвто и да е телефонен разговор, който ми принадлежи по съдба. Аз действам по силата на благодатта, а не по принуда.“

Една приятелка се втурна до най-близкия телефон, за да помоли телефонната компания да възстанови връзката.

Тя влязла в бакалия, препълнена с хора. Собственикът оставил клиентите си и сам позвънил. Телефонът ми бе включен веднага и две минути след това получих важно телефонно обаждане. Час по-късно дойде и телефонното позвъняване, което така нетърпеливо бях очаквала.

 

Когато морето е спокойно, и корабите ще доплуват.

 

Докато човек се съпротивлява на дадено положение, то ще продължава да го безпокои. Ако се опита да избяга от него, то ще го последва.

Нека подкрепя казаното с пример: един ден споделих това с една жена и тя ми отвърна: „Колко вярно! Не се чувствах щастлива у дома. Изпитвах неприязън към майка ми — тя непрекъснато критикуваше и обичаше да командва; избягах от къщи и се ожених — за човек, който беше точно като майка ми и трябваше отново да се справям с подобна ситуация“. „Съгласявай се бързо с противника си“.

Това означава, приемай, че неблагоприятната ситуация е добра, не се безпокой от нея и всичко ще си дойде на мястото: „Тези неща не ме вълнуват“ — е едно чудесно твърдение в такива случаи.

Нехармоничните ситуации произтичат от някаква нехармоничност в самия човек.

Когато той не отговаря емоционално на дадена нехармонична ситуация, тя изчезва завинаги от пътя му.

Следователно човек трябва да работи върху самия себе си.

Когато хора ми казват: „Моля те, направи нещо да се промени мъжът ми или брат ми“, аз отговарям: „Не, ще направя нещо, за да променя теб; когато ти се промениш, ще се промени и мъжът ти и брат ти“.

Една от моите курсистки имаше навика да лъже. Казах, че по този начин няма нищо да спечели и че ако тя лъже, ще я лъжат и нея. А тя ми отговори: „Не ми пука, не мога, без да лъжа“.

Един ден тя разговаряше по телефона с човек, в който беше много влюбена. Обърна се към мен и рече: „Не му вярвам, зная, че ме лъже“. Аз отвърнах: „Е, след като ти самата лъжеш, някой трябва да лъже и теб, и бъди сигурна, че това ще е човекът, от който ти искаш да чуваш само истината“. Срещнах я известно време след това. Тя ми се похвали: „Излекувах се от лъжите!“

„Какво по-точно те излекува?“ — попитах аз.

„Живях заедно с една жена, която лъжеше повече и от мен!“

Човек често се излекува от грешките си, когато ги открие у другите.

Животът е огледало и ние виждаме себе си отразени в хората около нас.

Да се живее в миналото е метод, който води до провал и нарушава духовния закон.

Иисус Христос казва: „Ето сега благоприятно време, ето сега ден на спасение!“

Жената на Лот погледнала назад и била превърната в солен стълб.

Миналото и бъдещето са крадци на време. Човек би трябвало да благослови миналото и да го забрави, ако то продължава да го държи в плен; да благослови и бъдещето, като вярва, че му предстоят безброй радости, но да живее изцяло в настоящето.

Бих искала да дам следния пример: при мен веднъж дойде една жена, която ми се оплака, че няма пари за коледни подаръци. А после добави: „Съвсем различно беше миналата година; тогава имах достатъчно пари и раздадох чудесни подаръци. Тази година съм без пукнат грош“.

Отговорих: „Докато го даваш така емоционално и живееш с миналото, пари няма никога да направиш. Живей изцяло в настоящето и се подготви да раздаваш коледни подаръци. Копай ямите и парите ще дойдат“. Тя възкликна: „Зная какво да направя! Ще купя малко лъскава опаковъчна връв, коледни етикети и опаковъчна хартия“. А аз я посъветвах: „Направи това и подаръците ще дойдат и сами ще се залепят за коледните етикети“.

Това също показваше кураж във финансово отношение и вяра в Бога, докато разсъдъкът в същото време съветваше: „Пази всеки цент, който имаш, тъй като не знаеш дали ще ти дойдат още пари“.

Тя купи етикетите, хартията и опаковъчната връв и няколко дни преди Коледа получи подарък от няколко стотин долара. Купуването на тези неща бе отпечатало в подсъзнанието очакване и бе открило пътя за парично проявление. Тя имаше достатъчно време да купи всички подаръци.

Човек трябва да изживява мига, без да мисли за минало или за бъдеще.

„Вгледай се внимателно в този ден! Такъв е поздравът на Зората!“.

Човек трябва да бъде духовно буден, в непрекъснато очакване на знаците на съдбата, възползвайки се от всяка възможност.

Един ден аз тихичко си повтарях: „Безграничен дух, моля те не ме оставяй да пропусна някой знак“ и същата вечер ми бе подсказано нещо много важно. Особено важно е да се започва денят с подходящите думи.

Веднага щом се събудите, кажете нещо от сорта: „Нека днес да пребъде твоята воля! Днес ще ми върви! Благодаря ти за този чудесен ден, в който ще следват чудо след чудо!“

Нека това да ви стане навик и тогава ще забележите как в живота ви се случват невероятни неща.

Една сутрин взех една книга и се зачетох в нея: „Ще се чудиш и маеш пред това, което те очаква!“. Като че ли за през деня това беше моето послание, затова си го повтарях отново и отново: „Ще се чудиш и маеш пред това, което те очаква през деня!“.

Около обяд получих голяма сума пари, която в мислите си бях предназначила за определена цел.

В следващата глава ще цитирам твърдения, които считам за най-ефикасни. Но човек не трябва никога да използва дадено твърдение, освен ако то не е напълно задоволително и убедително за неговото съзнание. Често дадено твърдение се променя, за да устрои различни хора.

Ето едно, донесло успех на много хора: „Имам прекрасна работа, която получих по прекрасен начин; аз съм полезен по един прекрасен начин и ми плащат прекрасно за това“.

Дадох началото на утвърждението на една моя ученичка, а тя добави останалата част.

Получи се много силно твърдение, тъй като за добре свършена работа винаги трябва да има добро заплащане, а и римата потъва лесно в подсъзнанието. Тя започна да си пее на глас тези редове и в скоро време получи прекрасна работа по един прекрасен начин и вършеше работата си безупречно срещу прекрасно заплащане.

Друг курсист, бизнесмен, използва същото твърдение като единствено смени думата „работа“ с думата „бизнес“.

Той повтаряше: „Имам прекрасен бизнес, който върви по прекрасен начин, а аз осигурявам прекрасни услуги срещу прекрасно заплащане“. Същият този следобед той сключи сделка за четиридесет и един хиляди долара, въпреки че бизнес-делата му от месеци насам бяха в застой.

Думите от всяко твърдение трябва да се подбират внимателно, и да „покриват напълно“ случая.

Например, познавах една жена, която беше доста закъсала парично. Тя съчини подобно твърдение, за да си намери работа. Тя наистина получи много работа, но въобще не плащаха. Сега тя вече знае, че трябва да прибави и думите: „прекрасна работа срещу прекрасно заплащане“.

Божествено право на всеки човек е да има в изобилие! Повече отколкото му е нужно.

„Хамбарите му трябва да са пълни, а чашата му да прелива!“ Такава е Божията идея за човека и след като той разкъса преградите на недоимъка в собственото си съзнание, за него ще настъпи Златният век и всяко основателно желание на сърцето му ще бъде изпълнено!