Ралф Ротман

(автор)

По-долу е показана статията за Ралф Ротман от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Ралф Ротман
Ralf Rothmann
Ралф Ротман през 2006 г.
Ралф Ротман през 2006 г.
Роден 10 май 1953 г. (66 г.)
Професия поет, белетрист, драматург
Националност Флаг на Германия Германия
Уебсайт
Ралф Ротман в Общомедия

Ралф Ротман (на немски: Ralf Rothmann) е немски поет, белетрист и драматург,

Биография и творчество

Ралф Ротман е роден в град Шлезвиг. Израства в Оберхаузен, Рурската област. След като изучава зидарство, прави опити в различни професии: става шофьор на такси, печатар, санитар, готвач.

Първата стихосбирка на Ралф Ротман „Драскотини“ [1] (1984) излиза под редакторското ръководство на поета Кристоф Мекел и го изявява като творец с ярък и самобитен талант. Темите на тези стихове – житейски ситуации в дребнобуржоазна или пролетарска среда, приглушени бунтове, опити за бягство и самота – стават основа и на много от по-късните романи на Ротман. В следващите години той публикува стихосбирката „Молитва сред развалини“ (2000), която го утвърждава като поет с деликатни художествени сетива и дълбока социална чувствителност, подхранена от спомените за детството.

Писателят се установява да живее в Берлин.

Библиография

„Мляко и въглища“ (2000)
  • Kratzer und andere Gedichte, стихотворения, 1984
  • Messers Schneide, новела, 1986
  • Der Windfisch, новела, 1988
  • Stier, роман, 1991
  • Wäldernacht, роман, 1994
  • Berlin Blues, драма, 1997
  • Flieh, mein Freund!, роман, 1998
  • Milch und Kohle, роман, 2000
  • Gebet in Ruinen, стихотворения, 2000
  • Ein Winter unter Hirschen, разкази, 2001
  • Hitze, роман, 2003
  • Junges Licht, роман, 2004
  • Rehe am Meer, разкази, 2006
  • Vollkommene Stille, реч при удостояването с наградата „Макс Фриш“, 2006
  • Feuer brennt nicht, роман, 2009
  • Shakespeares Hühner, разкази, 2012
  • Sterne tief unten, 2013
  • Im Frühling sterben, роман, 2015

Награди и отличия

Източници

Тази статия се основава на материал, използван с разрешение.

Бележки

Външни препратки