Джон Скалзи

(автор)

Войната на старците (Old Man’s War)

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Джон Скалзи от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Джон Скалзи
Роден 10 май 1969 г.[1][2][3] (50 г.)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Жанр научна фантастика
Уебсайт www.scalzi.com
Джон Скалзи в Общомедия

Джон Майкъл Скалзи II (на английски: John Michael Scalzi II) е автор и онлайн писател, известен най-вече с номинирания за наградата Хюго научно-фантастичен роман Войната на старците, публикувана от Tor Books през януари 2005 г., както и със своя интернет журнал Whatever, в който от 1998 г. пише ежедневно по различни теми. Той е и автор на няколко не-фантастични книги.

През 2010 г. е избран за президент на организацията Американски писатели на научна-фантастика и фентъзи (на английски: Science Fiction and Fantasy Writers of America or SFWA). Той е бил единствения номиниран за гласуването.

Книгата му Redshirts: A Novel with Three Codas от 2012 г. печели Награда Хюго за най-добър роман за 2013 г.

Библиография

Самостоятелни романи

  • Agent to the Stars (2005)
  • The Android's Dream (2006)
  • The God Engines (2009)
  • Fuzzy Nation (2011)
  • Redshirts (2012)
    Червеноризци, изд.: „Изток-запад“, София (2014), прев. Елена Павлова
  • Lock in (2014)

Серия „Войната на старците“ (Old Man's War)

  1. Old Man's War (2005)
    Войната на старците, изд.: ИК „Бард“, София (2007), прев. Иван Тотоманов
  2. The Ghost Brigades (2006)
    Призрачните бригади, изд.: ИК „Бард“, София (2008), прев. Юлиян Стойнов
  3. The Last Colony (2007)
  4. Zoe's Tale (2008)
  5. The Human Division (2013)
  6. The End of All Things (2015)

„Взаимозависимостта“

  1. The Collapsing Empire (2017)
    Колапс, изд.: ИК „Бард“, София (2019), прев. Владимир Зарков
  2. The Consuming Fire (2018)
  3. The Last Emperox (предстояща)

Кратка фантастика

  • „Alien Animal Encounters“ Strange Horizons (онлайн), 15 октомври 2001
  • „New Directives for Employee – Manxtse Relations“
  • „Questions for a Soldier“
  • The Sagan Diary
  • „Alternate History Search Results“
  • „How I Proposed to My Wife: An Alien Sex Story“
  • „Pluto Tells All“

Документалистика

  • Rough Guide to Money Online (2000)
  • The Rough Guide to the Universe (2003)
  • Uncle John's Presents Book of the Dumb (2003)
  • Uncle John's Presents Book of the Dumb 2 (2004)
  • The Rough Guide to Sci-Fi Movies (2005)
  • You're Not Fooling Anyone When You Take Your Laptop to a Coffee Shop (2007)
  • Your Hate Mail Will Be Graded (2008)
  • Book of the Dumb (2011)
  • 24 Frames into the Future (2012)
  • The Mallet of Loving Correction (2013)

Източници

  1. Колективен нормативен архив, Посетен на 27 април 2014 г..
  2. Internet Movie Database, Посетен на 12 октомври 2015 г., IMDb идентификатор: nm3376496.
  3. Интернет база данни за научна фантастика, Посетен на 9 октомври 2017 г., Указан като: John Scalzi.

Външни препратки