Вечната война (Forever War)

Сваляне на всички:

Хроника на всичките ми грехове (All My Sins Remembered)

Романи

Разкази

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Джо Холдеман от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Джо Холдеман
Joe Haldeman Finncon2007.jpg
Роден
9 юни 1943 г. (75 г.)
Националност Флаг на САЩ САЩ
Професия писател
Литература
Псевдоним Робърт Греъм
Период 1972–
Жанрове научна фантастика
Течение твърда линия НФ
Награди Хюго, Небюла

Уебсайт www.joehaldeman.com
Страница в IMDb
Джо Холдеман в Общомедия

Джо Уилям Холдеман (на английски: Joe William Haldeman) е американски писател на научна фантастика. Той е брат на Джак Холдеман.

Биография и творчество

Роден е в Оклахома Сити, но като пътува заедно с родителите си и е живял в Пуерто Рико, Ню Орлеанс, Вашингтон, Бетезда, Мериленд и Анкъридж, Аляска. Джо Холдеман се дипломира като бакалавър по физика и астрономия от университета в щат Мериленд през 1967. След това е мобилизиран в армията и служи като боен инженер във Виетнам, където е ранен. През 1975 г. завършва изящни изкуства в университета в щат Айова и през 1972 г. излиза романът му „War Years“, който отчасти е автобиографичен. Голяма популярност получава след публикацията на романа „Вечната война“, който е носител на награди Небюла и Хюго.

Джо Холдеман, заедно с Грегъри Бенфорд и Лари Нивън оформя „твърдата линия“ в научната фантастика в САЩ.

Холдеман живее в Кеймбридж Масачузетс и преподава в Масачузетския технологичен институт.

Библиография

Вечната война

  • The Forever War (1974) – носител на награда Небюла за 1975 г. и Хюго, и Локус за 1976 г.
    Вечната война, изд. „Офир“ (1994), прев. Тинко Трифонов
  • Forever peace (1997) – носител на награда Хюго, Небюла и Джон Кемпбъл за 1998 г.
    Вечният мир, изд. „Офир“ (1999), прев.
  • Forever Free (1999)

Attar the Merman

  • Attar's Revenge (1975) – под псевдонима Robert Graham
  • War of Nerves (1975) – под псевдонима Robert Graham

Worlds series

  • Worlds (1981)
  • Worlds Apart (1983)
  • Worlds Enough and Time (1992)

Mars series

  • Marsbound (2008)
  • Starbound (2010)
  • Earthbound (2011)

Други

  • War Year (1972)
  • Mindbridge (1976) – номинирана за награда Хюго
  • Study War No More (1977) – сборник разкази, редактиран от Холдеман, включващ и два негови разказа
  • Planet of Judgment (1977) – Star Trek роман
  • All My Sins Remembered (1977)
  • Infinite Dreams (1978) – сборник разкази
  • World Without End (1979) – Star Trek роман
  • There is No Darkness (1983) – в съавторство с Джак Холдеман
  • Dealing in Futures]] (1985) – сборник разкази
  • Seasons
  • Tool of the Trade (1987)
  • Buying Time (1989) – публикувана във Великобритания под името The Long Habit of Living
  • The Hemingway Hoax (1990)
  • Vietnam and Other Alien Worlds (1993) – сборник
  • 1968 (1995)
  • None So Blind (1996) – сборник разкази
  • Saul's Death and Other Poems (1997) – поезия
  • The Coming (2000)
  • Guardian (2002)
  • Camouflage (2004) – носител на награда Небюла за 2005 г.
    Камуфлаж, ИК „Бард“, София (2008), прев. Юлиян Стойнов
  • Old Twentieth (2005)
  • War Stories (2006) – сборник разкази
  • A Separate War and Other Stories (2006) – сборник разкази
  • The Accidental Time Machine (2007)

Източници

Външни препратки