Започнахме развитието на нов библиографски проект и активно търсим хора, които да участват в него и да помагат за обогатяването му.

Глен Кук

(автор)

Черният отряд (Black Company)

Сваляне на всички:

Черният отряд: Блестящият камък (Black Company: Glittering Stone)

Черният отряд: Книга на Юга (Black Company: Book of the South)

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Глен Кук от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Глен Кук
Utos109-Glen Cook.jpg
Псевдоним Грег Стивънс
Роден 9 юли 1944 г. (73 г.)
Професия писател
Националност Съединени американски щати американска
Активен период 1971 -
Жанр научна фантастика, фентъзи
Глен Кук в Общомедия

Глен Кук (на английски: Glen Cook) е американски писател на научна фантастика и фентъзи. Най-известен е с фентъзи поредицата си „Хрониките на Черния отряд“.

Биография и творчество

Библиография

Самостоятелни романи

  • The Swap Academy (1970) – като Грег Стивънс
  • The Heirs of Babylon (1972)
  • The Swordbearer (1982)
  • A Matter of Time (1985)
  • The Dragon Never Sleeps (1988)
  • The Tower of Fear (1989)
  • Sung in Blood (1992)

Серия „Хрониките на Черния отряд“ (Black Company)

Поредица в жанр епическо фентъзи за банда наемници известни като Черният отряд.

Първо издаване Заглавие в оригинал Заглавие на български Издания на български
1984 The Black Company Черният отряд 2002 – изд.: „Лира Принт“. прев.: Елена Павлова. (ISBN 9548610614)[1]
1984 Shadows Linger Надвисналата сянка 2003 – изд.: „Лира Принт“. прев.: Елена Павлова. (ISBN 9548610638)[2]
1985 The White Rose Бялата роза 2003 – изд.: „Лира Принт“. прев.: Елена Павлова. (ISBN 9548610666)[3]
1989 Shadow Games Сенчести игри 2005 – изд.: „Лира Принт“. прев.: Симеон Цанев. (ISBN 9548610809)[4]
1989 The Silver Spike Сребърният клин 2005 – изд.: „Лира Принт“. прев.: Светлана Комогорова. (ISBN 9548610825)[5]
1990 Dreams of Steel Стоманени сънища 2006 – изд.: „Лира Принт“. прев.: Светлана Комогорова. (ISBN 9548610593)[6]
1996 Bleak Seasons Мрачни времена 2009 – изд.: „Лира Принт“. прев.: Светлана Комогорова. (ISBN 9548610710)[7]
1997 She Is the Darkness Тя е тъмата 2011 – изд.: „Лира Принт“. прев.: Пепа Соколова. (ISBN 9548610803)[8]
1999 Water Sleeps Водата спи 2012 – изд.: „Лира Принт“. прев.: Пепа Соколова. (ISBN 9548610889)[9]
2000 Soldiers Live Войниците са живи 2014 – изд.: „Лира Принт“. (ISBN 9548610988)

Разкази

  • Raker (1982)
  • Tides Elba (2010)

Серия „Империя на страха“ (Dread Empire)

  1. A Shadow of All Night Falling (1979)
  2. October's Baby (1980)
  3. All Darkness Met (1980)
  4. The Fire in His Hands (1984)
  5. With Mercy Toward None (1985)
  6. Reap the East Wind (1987)
  7. An Ill Fate Marshalling (1988)
  8. A Path to Coldness of Heart (2012)

Серия „Гарет“ (Garrett P.I.)

Серия от детективски романи във фентъзи свят.

  1. Sweet Silver Blues (1987)
  2. Bitter Gold Hearts (1988)
  3. Cold Copper Tears (1988)
  4. Old Tin Sorrows (1989)
  5. Dread Brass Shadows (1990)
  6. Red Iron Nights (1991)
  7. Deadly Quicksilver Lies (1994)
  8. Petty Pewter Gods (1995)
  9. Faded Steel Heat (1999)
  10. Angry Lead Skies (2002)
  11. Whispering Nickel Idols (2005)
  12. Cruel Zinc Melodies (2008)
  13. Gilded Latten Bones (2010)
  14. Wicked Bronze Ambition (2013)

Серия „Звездни ловци“ (Starfishers)

  1. Shadowline (1982)
  2. Starfishers (1982)
  3. Star's End (1982)
  4. Passage at Arms (1985)
  • Sunrise (разказ, 1973)

Серия „Тъмната война“ (Darkwar)

  1. Doomstalker (1985)
  2. Warlock (1985)
  3. Ceremony (1986)
  • Darkwar (разказ, 1982)

Серия „Инструменти на нощта“ (Instrumentalities of the Night)

  1. The Tyranny of the Night (2005)
  2. Lord of the Silent Kingdom (2007)
  3. Surrender to the Will of the Night (2010)
  4. Working God's Mischief (2014)

Кратки произведения

  • The Nights of Dreadful Silence (1973) – разказ
  • Soldier of an Empire Unacquainted With Defeat (1980) – новела
  • Silverheels (1971) – разказ
  • Severed Heads (1984) – повест
  • Filed Teeth (1981) – повест
  • Call for the Dead (1980) – повест
  • Castle of Tears (1979) – разказ
  • Quiet Sea (1978) – повест
  • Ghost Stalk (1978) – повест

Източници

Външни препратки