Романи

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Адам Робъртс от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Адам Робъртс
Adam Roberts
Adam Roberts 20080315 Salon du livre 1.jpg
Робъртс в Париж, Франция през 2008 г.
Псевдоним A.R.R.R. Roberts
A3R Roberts
Don Brine
Братя Робертски
Роден 30 юни 1965 г. (52 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Англия Англия,
Флаг на Великобритания Великобритания
Активен период 2000 -
Жанр научна фантастика, пародия
Уебсайт http://www.adamroberts.com/
Адам Робъртс в Общомедия

Адам Робъртс (на английски: Adam Charles Roberts) е британски колежански преподавател, критик и романист, автор на научна фантастика и пародии (под псевдонимите Братя Робертски, A.R.R.R. Roberts, A3R Roberts, Don Brine).

Има диплома по английски език от университета в Абърдийн и докторат от Кеймбриджкия университет върху Робърт Браунинг и класиците. Преподава английска литература и творческо писане в Колежа „Роял Холоуей“ на Лондонския университет.

Адам Робъртс е номиниран 3 пъти за наградата „Артър Кларк“: през 2001 г. за дебютия му роман „Сол“, през 2007 г. за Gradisil и през 2010 г. за Yellow Blue Tibia. През 2012 г. печели награда на Британската асоциация за научна фантастика за най-добър роман и наградата „Джон Кемпбъл“ за най-добър научно-фантастичен роман за Jack Glass.

Библиография

Романи

  • Salt (2000)
    Сол“, изд. ИнфоДАР, ISBN 954-761-196-8
  • On (2001)
  • Stone (2002)
    Камъкът“, изд. ИнфоДАР, ISBN 978-954-761-133-7
  • Polystom (2003)
  • The Snow (2004)
  • Gradisil (2006)
  • Land of the Headless (2007)
  • Splinter (2007)
  • Swiftly: A Novel (2008)
  • Yellow Blue Tibia: A Novel (2009)
  • New Model Army (2010)
  • By Light Alone (2011)
  • Jack Glass (2012)
  • Twenty Trillion Leagues Under the Sea (2014)
  • Bête (2014)

Новели и сборници с разкази

  • Park Polar (2002)
  • Jupiter Magnified (2003)
  • Swiftly: Stories (2004)
  • „S-Bomb“ in Riffing on Strings: Creative Writing Inspired by String Theory (2008)
  • Anticopernicus (2011)
  • Adam Robots (2013)

Пародии

Критика

  • Silk and Potatoes: Contemporary Arthurian Fantasy (1998)
  • Science Fiction: the New Critical Idiom (2000)
  • Tolkien: A Look Behind „The Lord of the Rings“ – с Лин Картър (обновено издание 2003)
  • The History of Science Fiction (Palgrave Histories of Literature) (2006)

Външни препратки