Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
няма

Информация

Корекция и форматиране
Epsilon (2023)

Издание:

Автор: Никола Григоров

Заглавие: Зелен дом

Издание: първо

Издател: Авангард Прима

Година на издаване: 2018

Тип: научен текст

Националност: българска

Печатница: Печат БПС ООД

Редактор: Любка Григорова

ISBN: 978-619-239-063-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/15845

История

  1. — Добавяне

4.1. Основни принципи

Какво е строителен продукт?

По смисъла на Регламент (ЕС) 305/2011 всеки продукт, предназначен за трайно влагане в строеж, е „строителен продукт“. Освен това неговите експлоатационни характеристики трябва да отговарят на изпълнението на основните изисквания, които са определени и за строежите.

Според изискванията на Регламента строителни продукти са:

Основни строителни материали — тухли, керемиди, плочи, греди, замазки и фугиращи смеси и др., а също така и довършителните елементи в строежа като мозайки, подови настилки и др.

Комплектите, състоящи се от два или повече отделни елемента, които се сглобяват или съчетават на място за влагане в строежа — напр. елементите за външна топлоизолация с мазилка на сградите.

Вгражданите в строежа системи на пожароизвестяване и пожарогасителни, водопроводни, топлопроводни и др. инсталации.

Докато полето на приложение на Регламента обхваща строителните продукти, в съдържанието му има и една специфична особеност, а именно че с него се определят и изискванията, които се отнасят за строежа в неговата цялост, а не към самите строителни продукти. Строежи са както сградите (жилищни, обществени, производствени…), така и инженерни съоръжения като мостове, пътища, подпорни стени…

Основни изисквания, на които трябва да отговарят строежите са:

• Механично съпротивление и устойчивост.

• Безопасност в случай на пожар.

• Хигиена, опазване на здравето и околната среда.

• Достъпност и безопасност при експлоатация.

• Защита от шум.

• Икономия на енергия и топлосъхранение.

• Устойчиво използване на природните ресурси.

Така маркираните изисквания се отнасят за целия жизнен цикъл на сградите при икономически обоснован период на тяхната експлоатация. Тъй като строежите са обхванати от други законодателни разпоредби, то Регламентът за строителните продукти не определя правилата за проектирането им. А държавите-членки сами транслират нивата на основните изисквания, които трябва да се изпълняват в зависимост от климатичните условия, природни характеристики, релеф, разположение на територията в земетръсна зона, степен на достъпност, степен на безопасност и др.

Каква е връзката между експлоатационните показатели на един продукт и основните изисквания към строежа?

Водещо положение в търсената връзка е, че строителните продукти трябва да са „годни за употреба“ в зависимост от предназначението им в строежа. Напр. за изолацията на една веранда изискванията не трябва да бъдат същите както към изолацията на една пасивна къща, което на свой ред се отразява на експлоатационните показатели на изолационния продукт, който се произвежда.

Върху основните изисквания на строежа оказват влияние „съществените характеристики“ на строителния продукт, които се изразяват чрез „експлоатационните показатели“ и тяхното ниво (стойност), клас или описание. Нивото е числената стойност на резултата от оценката на експлоатационния показател, а класът е интервалът от стойностите на експлоатационния показател, ограничен от минималната и максималната стойност.

Регламентът налага при пускане на строителния продукт на вътрешния пазар на Съюза, той да е придружен от „декларация за експлоатационни показатели“, издадена въз основа на „хармонизирана техническа спецификация“ и да има маркировка „СЕ“.

shema.jpg

Какво представлява декларацията за експлоатационните показатели?

От 1 юли 2013 г. строителните продукти, които се пускат на пазара, задължително трябва да са придружени от декларация за експлоатационните им показатели, отговарящи на хармонизираните стандарти или съответстващи на европейската техническа оценка, издадена за тях.

Декларацията за експлоатационните показатели се издава от производителя за конкретен продукт в зависимост от предвидената употреба на продукта. Тази информация позволява да бъдат постигнати основните изисквания към строежа, в който строителния продукт ще се вложи, отговаряйки и вземайки предвид климатичните, геоложки и сеизмични особености и условия на територията, на която ще се изгражда строежа.

С цел осигуряване на устойчиво строителство и осигуряване безопасността на потребителите, както и на строителните работници по време на изграждането, поддържането и разрушаването на строежа, декларацията за експлоатационните показатели трябва да се придружава и от съответната информация за вредни вещества, съдържащи се в строителния продукт. Тази допълнителна информация е в съответствие с изискванията на Регламент REACH(9)

За продукти, произведени на строителната площадка, за индивидуални продукти по специална заявка и за продукти, свързани с опазване на историческото наследство, не е необходима декларация за експлоатационни показатели в случаите, когато за нейното изискване липсват съответните разпореди на държавите-членки и на Съюза.

Декларацията за експлоатационните показатели (ДЕП) може да бъде публикувана на електронна страница съобразно изискванията, определени с делегиран регламент (ЕС) №157/2014 и при спазване и гарантиране на следните условия:

• съдържанието на ДЕП не се променя;

• електронната страница се наблюдава и поддържа, така че ДЕП са постоянно на разположение;

• безплатен достъп до ДЕП 10 години след пускана на строителния продукт на пазара;

• предоставени инструкции относно достъпа до електронната страница и ДЕП;

• осигурява проследимост на ДЕП до всеки отделен продукт.

Кои са хармонизираните технически спецификации?

Техническите спецификации са документи, които включват техническите способи и методите на изпитване или изчисления, които ще позволят определянето на експлоатационните показатели на строителния продукт в съответствие с изискванията на Регламента.

Под понятието „хармонизирани технически спецификации“ разбираме хармонизирани стандарти и европейски документи за оценяване.

Хармонизирани стандарти Европейски документи за оценяване
Хармонизираните стандарти са документи, приети от европейските стандартизационни органи, разработени въз основа на мандат, издаден от Европейската комисия. Номерата и заглавията на тези стандарти се публикуват в „Официален вестник“ на Европейския съюз. Когато строителен продукт е обхванат от хармонизиран стандарт, производителят трябва да приложи определените в хармонизирания стандарт методи за изпитване, което ще гарантира използването на общия технически език, изискван за попълване на декларацията за експлоатационните показатели. Европейските документи за оценяване са разработени и одобрени от организацията на органите за техническо оценяване (ЕОТА), съгласувани с ЕК, която публикува в „Официален вестник“ на Европейския съюз списък на одобрените документи за оценяване. Тези документи позволяват на един производител на поиска издаването на европейска техническа оценка за своя специфичен продукт, за който няма публикуван хармонизиран такъв.

Какво е значението на маркировката „СЕ“?

Маркировката „СЕ“ означава отговорност за съответствието на строителния продукт с декларираните експлоатационни показатели. Когато за продукта има различни законодателни промени, изискващи маркировката „СЕ“, полагането й означава, че продуктът е отговорил на всички тези изисквания.

Съгласно Регламента за строителни продукти в случай че за продукта не е издадена декларация за експлоатационни показатели, маркировка „СЕ“ не може да се постави.

Маркировката „СЕ“ трябва да е видима, четлива и незаличима. Тя се поставя върху самия продукт или като етикет върху опаковката.

ce.jpg

Какви са задълженията на различните икономически оператори?

Икономическите оператори са производители, упълномощени представители, вносители и дистрибутори, участващи във веригата на предлагане и разпространение на продукта. Обикновено производителите и вносителите пускат на пазара строителен продукт, а дистрибуторите го предоставят. Един строителен продукт е „пуснат на пазара“, когато за първи път е предоставен на пазара на ЕС от производител или вносител срещу заплащане или безплатно за дистрибуция или използване.

shema_2.jpg

Производителят е първия отговорен за експлоатационните показатели на продукта, пуснат на пазара, от което произтичат и неговите задължения:

• да състави техническа документация за извършената оценка на експлоатационните показатели на продукта;

• да следи за спазването на процедурите за пускане на продукта на пазара;

• да декларира експлоатационните показатели на продукта;

• да постави маркировка „СЕ“;

• да състави указания за употреба и информация за безопасност, ако такава се изисква.

Вносител или дистрибутор, който пуска на пазара продукт под свое име или марка, се счита за производител.

Вносителят, който пуска на пазара на Европейския съюз продукт, произведен в държава, която не е членка на ЕС, е длъжен да се осведоми дали производителят извън ЕС е оценил и проверил постоянството на експлоатационните показатели на продукта. Вносителят трябва да се увери също, че производителят е съставил техническа документация за извършената оценка и декларация за експлоатационните показатели на продукта, че върху продукта е поставена маркировка „СЕ“ и е придружен от необходимите документи.

Към адреса на производителя, вносителят поставя своето име, регистрирано търговско наименование или марка, както и адреса на който може да бъде намерен. Когато тази информация е невъзможно да се постави на продукта, тя се предоставя чрез документите придружаващи продукта.

Дистрибуторът в качеството си на част от веригата за предоставяне на строителния продукт на пазара е длъжен да се увери, че строителният продукт отговаря на изискванията на Регламента и да провери:

• дали е поставена маркировката „СЕ“;

• дали се придружава от необходимите документи (с декларация за експлоатационни показатели, указания за употреба, лист за безопасност, ако се изисква);

• дали необходимите документи са преведени на езика, който се изисква в държавата-членка.

Националните изисквания за пускане на продукти на пазара на Република България, се определя със Закона за техническите изисквания към продуктите (ЗТИП).

Чл. 4а на ЗТИП определя: Производителите, вносителите или други икономически оператори са длъжни да предоставят продукти с инструкция и/или указание за употребата им на български език.

Чл. 22 на ЗТИП изисква: На българския пазар декларацията за експлоатационни показатели да се предостави на български език.

Законът не включва изискване за превод на информацията, придружаваща маркировката „СЕ“.

Според Регламента задълженията на вносители и дистрибутори са транспортирането и съхраняването на строителните продукти да се извършва по начин, който да гарантира запазването на експлоатационните показатели такива, каквито ги е декларирал производителят. Ако има несъответствие в експлоатационните показатели или на изисквания на Регламента, продуктът не се предоставя на пазара, докато не бъдат предприети съответстващи коригиращи мерки. Също така, ако икономическият оператор счита, че продуктът представлява риск при неговата употреба, трябва да информира органите за надзора на пазара. Оправомощен да изпълнява функциите на надзор на пазара в България е Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.