Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Мистик (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ученик медиума, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 18 гласа)

Информация

Корекция
proffessore (2023)

Издание:

Автор: Алекс Кош

Заглавие: Ученик на медиум

Преводач: Пламен Панайотов

Година на превод: 2023

Език, от който е преведено: руски

Издание: първо

Издател: Читанка

Година на издаване: 2023

Тип: роман

Националност: руска

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/18943

История

  1. — Добавяне

Епилог

Евгений Михайлов седеше на бюрото в кабинета си и разглеждаше разпечатка на фактура, получена чрез официална кореспонденция от Джеймс Харнет. Главата на семейство Михайлови знаеше, че медиумът е много педантичен по всякакви въпроси, свързани с финанси, но все пак не очакваше, че ще стигне толкова далеч.

„Лечебен мехлем и бинт — 1000 евро.“

Да не е хвърлял момчето в басейн от лечебен мехлем или нещо подобно? Откъде такава цена?!

„Хартия енергопроводяща — 100 евро/10 бр.

Хартия енергопроводяща — 120 евро / 10 бр.

Хартия енергопроводяща — 200 евро / 10 бр.“

Толкова бързо ли е поскъпнала само за няколко дни? Особено като се има предвид, че доколкото знаеше, пазарната стойност на енергопроводящата хартия е максимум петдесет евро. Що за глупости?

„Почасова ставка за инструктор (Джеймс Харнет) — 1000 евро на час / 20 часа.

Производствена практика в полицията — 10000 евро.

Реставрация на мебели от махагон — 2000 евро.

Настаняване на ученика в хотел с повишено ниво на сигурност — 5000 евро на ден / 14 дни.“

Не че това бяха огромни суми за Михайлов старши, но и бяха минали едва няколко дни обучение.

„Така, ако ученик на медиум дава една четвърт от спечеленото на Асоциацията, и една четвърт на учителя през цялото време на обучение, то момчето много дълго време няма да излезе на нула — помисли си Михайлов. — Остава да се надяваме, че от тези вложения ще има някаква полза.“

Но следващата точка от списъка вече не изглеждаше толкова забавно:

„Неустойка за неспазване на условията на договора със строителна компания «Ийгъл Билдинг» — 500000 евро (виж Приложение 1).“

„Какво?! — подскочи Евгений Сергеевич. — Този наглец е решил да смъкне дълга си към Орлови от момчето?!“

Впрочем, в приложения документ имаше много подробно описание на събитията по поръчката, довели до прекратяване на договора и плащане на неустойка. И недоволството на Михайлов старши беше заменено от изненада и дори частица гордост за… роднината. Твърде рано е да го нарича син, но с такива морални принципи младежът беше съвсем достоен за фамилията Михайлови.

„Медицински услуги за Деймис Норн (възстановяване на счупени ребра и разкъсани бели дробове) — 20000 евро.“

„Така, а това е синът на покойния Род Норн. Кой би помислил, че Роман ще се засече с него и дори ще подаде ръка на помощ — помисли си Евгений. — Трябва непременно да посетя майка му и да поднеса съболезнования. Първо съпругът, сега дъщерята… бедната жена.“

След това имаше отделна точка, посветена на спасителната операция на Роман и залавянето на Александър Воротов, също много скъпо. Особено скъпи бяха услугите на специален агент „Сянка“, но беше обосновано с това, че самият Джеймс не участвал в операцията, за да демонстрира неутралитет пред Орлови.

Виждайки окончателната сума в края на фактурата, Евгений Михайлов неволно подсвирна. Не се знае колко полезни ще бъдат способностите на медиум, които момчето ще овладее, но Джеймс определено ще го научи на финансова грамотност. Или нейното отсъствие. Във всеки случай пътуването на Роман до Мюнхен временно се отлагаше благодарение на информация, получена от бившия колега. Както се оказа, зад отстраняването на Михайлов старши от поста шеф на полицията стоеше нещо много повече от просто политика. И по-опасно, отколкото хората. А това означаваше, че начинаещият медиум скоро ще има добър шанс да се докаже и да отработи поне част от вложенията.

Край