Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сънната кръв (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Shadowed Sun, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 1 глас)

Информация

Сканиране
filthy (2017 г.)
Разпознаване и корекция
Dave (2017 г.)

Издание:

Автор: Нора К. Джемисин

Заглавие: Засенчено слънце

Преводач: Павел Главусанов

Година на превод: 2015

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Сиела Норма АД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2015

Тип: роман

Националност: американска

Печатница: печатна база Сиела

Излязла от печат: 26.10.2015 г.

Отговорен редактор: Мирослав Александров

Редактор на издателството: Вида Делчева

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Станимир Цветков

ISBN: 978-954-28-1887-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2576

История

  1. — Добавяне

Глосар

Анци Сех Ануну: Генерал от Кисуа, военен комендант на окупирана Гуджааре.

Банбара: Враждебно на Гуджааре пустинно племе. Състои се от шест автономни племена, които упражняват контрол върху търговията в Пустинните хиляда. Във вражда с шадуните.

Бедрена каишка: Лента или каишка, използвани за прикрепване на препаската. Често се украсява с катарама, а към самата нея се прикрепват кесии или инструменти.

Безкрай: Великия океан западно от Морето на Славата.

Белези на промяната: При банбарските жени това са декоративни нишки за отбелязване на жизнените цикли — менструално съзряване, загуба на девствеността, първо раждане, менопауза. Вплитат се в косите.

Бирници: Следовници на един от четирите Пътя в Служението на Хананджа. Отговарят за прилагането на Нейния Закон.

Богинята: Алтернативно наименование на Хананджа в Гуджааре. В Кисуа може да означава което и да е божество от женски пол.

Будната Луна: По-малка сестра на Сънната Луна. Видима само за кратко преди зазоряване.

Ванахомен: Син на Еникет, продължител на родословието на Залеза.

Висши касти: Гуджаарейските династични семейства шуна и жина. В Кисуа висшите касти включват сона и ловците.

Военни: И те като Слугите на Хананджа са обществени служители, но също така и каста, в която човек може да се роди или да встъпи по-късно.

Възраст на избора: В Гуджааре и Кисуа три пъти по четири или дванайсет наводнения. На тази възраст младите поданици се приемат като достатъчно зрели, за да изберат професия, да ухажват бъдеща съпруга, както и да вземат ред други съществени решения.

Възраст на пълнолетие: В Гуджааре и Кисуа четири пъти по четири или шестнайсет наводнения. На тази възраст поданиците придобиват в пълна мяра юридически и всички останали права и могат да получат потвърждение на избраната професия.

Възраст на старшинство: В Гуджааре четири пъти по четири пъти по четири или шейсет и четири наводнения. На тази възраст поданиците се приемат като достатъчно зрели за назначаване на ръководни или престижни постове. В Кисуа гражданите се приемат за такива на петдесет и две годишна възраст.

Глас на Кисуа: Посланик на Кисуа, който говори от името на Протекторите. Точното наименование е Говорител.

Град на Сънищата: Популярно наименование за столицата на Гуджааре, наричана още Град на Хананджа. Официалното име е просто Гуджааре.

Град на Хананджа: Друго име за столицата на Гуджааре.

Гуджааре: Град държава, чиято столица (също наричана Гуджааре или Град на Сънищата, или Град на Хананджа) е разположена при устието на река Кръвта на Богинята край Морето на славата.

Дан: Задължително приношение на гуджаарейските поданици към Хананджа. Данък.

Джунгиса: Рядък камък, който реагира на психическо въздействие и сам упражнява такова. Умелите наркомансери го използват, за да приспят човек и да контролират съня му. Всички джунгиси са отломки от семето на Слънцето, паднали на Земята от звездите.

Духовно име: Дава се на децата в Гуджааре за защита в Ина-Карек.

Жътвар: Наркомансер, чиято душа е била погълната от страстна жажда за сънна кръв. Жътварят притежава огромна сила и огромна поквара. Мерзост.

Жина: Един от двата аристократически клона в Гуджааре, чиито представители претендират да са произлезли от връзки между смъртни и деца на Сънната Луна. Вярват, че силата на Гуджааре се основава на способността към приспособимост и промяна.

Закон на Хананджа: Сбор от закони, на които се подчинява Гуджааре. Основната му догма е покоят.

Източни народи: Колективен термин за обозначаване на населението от земите, разположени далеч на изток от Морето на славата.

Ина-Карек: Царството на сънищата. Живите могат да пребивават в него за кратки периоди по време на сън. Мъртвите го обитават вечно.

Индете: Термин на суа за обозначаване на внимание/почит/любов.

Инунру: Велика и тачена личност в историята на вярата в Хананджа.

Касти: Обществени и съсловни прослойки в Гуджааре и Кисуа, принадлежността към които се определя по рождение. Излизане от кастовите граници е възможно само посредством встъпване в обществена длъжност (като например в Хетава или армията).

Кисуа: Град държава в Средния Изток на континента. От него произлиза Гуджааре.

Ките-ян: Втори дворец на Принца, дом на неговите съпруги и деца.

Крал: В Гуджааре, последния починал Принц (да остане в Нейния покой завинаги).

Кръвта на Богинята: Река с извори в Кисуа и устие към Морето на Славата в Северна Гуджааре.

Лечители: Следовници на един от четирите Пътя в Служението на Хананджа. Отговарят за здравеопазването. Използват наркомансия, а понякога и билколечение и хирургия.

Лунно цвете: Среща се в поречието на Кръвта на Богинята и цъфти само под светлината на Сънната Луна. Свещено за вярата в Хананджа.

Магия: Методики за лечение и използване на сънища, използвани от Бирници, Лечители и Сестри на Хананджа.

Манофлексия: Жест на дълбоко уважение, засвидетелствано единствено на тези, които носят благословията на боговете. Изпълняващият манофлексия се отпуска на едно коляно, като кръстосва пред лице двете си ръце с длани навън. По-малко официален вариант на същото (ръцете успоредно на земята пред гърди, дланите надолу, плюс поклон, чиято дълбочина зависи от степента на уважение, която се изразява) се използва като рутинен поздрав или жест на извинение в Гуджааре.

Мерик: Едно от божествените деца на Сънната Луна и Слънцето. Събаря планини и запълва с тях долините.

Мерик-рен-аферу: Долина, разположена на северозапад от столицата Гуджааре, в края на Пустинните хиляда. Родна територия на племето Юсир-Банбара.

Мнеза: Едно от божествените деца на Сънната Луна и Слънцето. Носи удоволствие на жените.

Мни-ини: Лечител в Хетава.

Мнимо ясновидство: Сън, който изглежда като прозрение в бъдещето или миналото, но е твърде изкривен, за да бъде тълкуван, или е просто неточен.

Мъдреци основатели: Основоположниците на Гуджааре, най-важен сред които Инунру.

Мъдрост на Хананджа: Сбор от поговорки, пророчества и други знания, които трябва да се изучават от благочестивите вярващи в Хананджа.

Наводнение: Годишно събитие, при което водите на река Кръвта на Богинята заливат бреговете и запълват цялата й долина, за да възстановят плодородието на почвата. Още: мярка, с която обитателите на долината измерват възрастта.

Наркомансия: Гуджаарейски умения да се оформят и направляват сънищата, както и да се използват отделни техни съставки за магически цели. Разговорно: сънна магия.

Нефтит: Дърво с твърда дървесина и дебел дънер, което расте около планините от поречието на Кръвта на Богинята. Когато се полира, става светло. Използва се само за свещени предмети.

Ниджири: Бирник на Хананджа. Символ — синият лотос.

Низша каста: Всички прослойки от долната част на обществената стълбица в Гуджааре, включително селяни и слуги.

Нумерали: Графично-символични изображения, използвани в математиката, за които се смята, че притежават собствена магическа сила.

Огърлица: Декоративна принадлежност, носена в Гуджааре и понякога — в Кисуа. Представлява лента около шията, от която по гърдите и раменете висят различни орнаменти.

Ореол на Залязващото Слънце: Символ на властта и божествения произход на Родословието на Залеза. Емблема, която представлява пластини от червен и златист кехлибар, подредени като слънчеви лъчи около златен полукръг в средата. Поставена е върху жезъл, изваян от бял нефтит.

Пазители: Следовници на един от четирите Пътя за Служение на Хананджа. Те пазят Хетава и всички творения на Богинята.

Пикторали: Образно-символна писменост на гуджаарейския език, създадена въз основа на писмен суа. Използва се в официална кореспонденция, поезия, исторически анотации и религиозни книги.

Послушник: Момче на възраст между дванайсет и шестнайсет наводнения, което е вече следовник на Хананджа, но още не е заклето в някой от четирите Пътя на Служение.

Препаска: Дреха, носена главно от мъже в Гуджааре, съставена от две дълги парчета (до коленете или глезените), прикрепена с връзки около бедрата.

Приносител: Набелязан от Хетава за получаване на благослов от Хананджа в замяна на дан от сънни елементи. Длъжник.

Приношение: Ежемесечна дан под форма на сънища, изисквана задължително от всеки поданик на Гуджааре. Данък.

Принц/Господар на Залеза/Аватар на Хананджа: Управник на Гуджааре в будния свят. След смъртта си се въздига до трона в Ина-Карек, където управлява редом с Хананджа, докато се появи следващ Крал (да почива в Нейния покой вечно).

Протектори: Членове на Съвета на старейшините, който управлява Кисуа.

Пустинните хиляда: Пустинята, която се простира от най-южната точка на гуджаарейските територии до най-северната на Протектората Кисуа.

Рабанех: Бирник на Хананджа. Символ — червеният мак.

Роб: В Кисуа това е пленен неприятел, неизправен длъжник, последен бедняк, нежелан чужденец или осъден за определен срок престъпник. В Гуджааре робството е незаконно.

Родословие на Залеза: Династията в Гуджааре, за която се смята, че произхожда от Слънцето.

Санфи: Благородник от шуна, баща на Тианет.

Северняци: Колективен термин за обозначаване на различни племена северно от Морето на славата. Евфемизъм за варвари.

Сенчести селения: Място в Ина-Карек, което е създадено от кошмарните сънища на всички спящи. Загиналите в поквара се изпращат там за вечни времена.

Сестри на Хананджа: Независим от Хетава орден, съставен основно от жени, които служат на Хананджа, като събират сънно семе из града.

Скайрер: Нощна хищна птица, която ловува из Пустинните хиляда. Лоша поличба е да се види денем или извън пустинята през дъждовен сезон.

Слуга: В Гуджааре това е представител на най-низшата каста. Няма право да притежава имущество, но може сам да избира господаря си.

Слуги на Хананджа: Жреци, заклети в Служение на Богинята.

Сона: Кисуатски аристократи, които претендират, че произхождат от връзки между смъртни и деца на Сънната Луна.

Сонта-и: Бирник на Хананджа. Символ — цветът от куче грозде.

Спътници: Следовници на един и същ Път в Служението на Хананджа.

Средни касти: Прослойки от средата на гуджаарейската социална стълбица, включително търговци и занаятчии.

Сунанди Дже Калаве: Жена от кисуатските сона, назначена в Гуджааре като управителка и Глас на Протектората.

Супериор: Административен глава на Хетава, който взема решения съвместно със Съвета на Пътищата и Бирниците.

Съвет на Пътищата: Ръководен от Супериора управителен орган на Хетава. Включва висши представители на Пазителите, Учителите и Лечителите, както и (без право на глас) пълномощница на Сестрите. В името на добрия тон Бирниците действат под управлението на това тяло, макар да са официално самостоятелни.

Сънна жлъч: Една от четирите съставки на съня, които са в основата на гуджаарейската магия. Извлича се от кошмарни сънища и се използва за преустановяване растежа на нежелани образувания в човешкия организъм, както и за цялостното им премахване.

Сънна кръв: Една от четирите съставки на съня, които са в основата на гуджаарейската магия. Извлича се от последния сън, който съпътства момента на смъртта, и се използва за установяване на покой.

Сънна слуз: Една от четирите съставки на съня, които са в основата на гуджаарейската магия. Извлича се от обичайни наглед безсмислени сънища и се използва за възстановяване на увредени части от човешкото тяло.

Сънна Луна: Майка на всички богове и богини, освен на Слънцето и Будната Луна, владетелка на небето. Наричана още Сънната.

Сънно семе: Една от четирите съставки на съня, които са в основата на гуджаарейската магия. Извлича се от еротични сънища и се използва за стимулиране растежа на органи, който обикновено протича в утробата (например на нови крайници).

Телесни течности: Кръв, жлъч, слуз и семе.

Териториите: Събирателно обозначение на градове и племена, врекли се във вярност на Гуджааре. Често се назовават просто Гуджааре.

Тианет: Момиче от шуна. От родословието на Инсурет.

Тимбалин: Популярен наркотик в Гуджааре. Позволява безконтролни сънища.

Туника: Дреха, носена около ханша от мъже и жени в Кисуа. Женската е обикновено дълга до глезените, а мъжката — до коленете или по-къса. Може да се допълни с презраменна лента.

Умблике: Нишката, която свързва душа и тяло, като прави възможни пътувания извън тялото в други измерения. Когато се прекъсне, следва мигновена смърт.

Уна-уне: Бирник на Хананджа, починал неотдавна. Наставник на Ехиру.

Учители: Следовници на един от четирите Пътя за Служение на Хананджа. Отговарят за образованието и развитието на познанието.

Хамиан: Най-късата нощ в годината, когато сънищата са толкова оскъдни, че Богинята Хананджа изнемогва от глад.

Хананджа: Едно от децата на Сънната Луна и Слънцето. Богиня на сънищата, свързвана още със смъртта и отвъдния живот.

Ханани: Чирак-Лечител в Хетава.

Хеке: Влакнесто растение от долината на река Кръвта на Богинята, култивирано из Гуджааре и други крайречни държави. От него се произвеждат тъкани, въжета и много други продукти.

Хетава: Главен храм на вярата в Хананджа и физически център на духовния живот в Гуджааре. Хетава контролира образованието, законността и здравеопазването.

Хиератик: Ръкописна форма на писмения език в Гуджааре.

Хирургия: Опасен, но понякога необходим лечебен ритуал, който се провежда само от най-опитните чираци и пълноправните Лечители.

Хона-Карек: Царство на будния живот.

Четири: Брой на ивиците върху лицето на Сънната Луна. Свещено число, каквито са и неговите кратни.

Четири-от-четири: 4 по 4 по 4 по 4 или 256 — свещено число.

Чирак: Юноша, който е навършил възрастта на пълнолетие и е започнал по-висока степен на обучение в своето поприще.

Шадуни: Пустинно племе, някогашен противник на Гуджааре, понастоящем съюзник на Кисуа.

Шуна: Един от двата аристократически клона в Гуджааре, чиито представители претендират, че произхождат от връзки между смъртни и деца на Сънната Луна. Шуна съхраняват обичаите и традициите на страната майка — Кисуа.

Южни земи: Колективно название за различни племена отвъд изворите на Кръвта на Богинята. Множество от тях са васали на Кисуа.

Яна-ян: Главен дворец на Принца в столицата и седалище на правителството.

Ясновидство: Съновидение на минало или бъдеще.