Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
One Sweet Christmas, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Повест
Жанр
Характеристика
Оценка
4,3 (× 55 гласа)

Информация

Форматиране
in82qh (2018)

Издание:

Автор: Дарлийн Фридет

Заглавие: Шоколадови целувки за Коледа

Преводач: Illusion

Година на превод: 2017

Език, от който е преведено: Английски

Издание: Първо

Издател: Читанка

Година на издаване: 2017

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3646

История

  1. — Добавяне

Лесни шоколадови трюфели

chocolate_trufles.jpg[1]

Необходими продукти

300 гр качествен тъмен шоколад (70% какао)

300 мл гъста сметана

50 гр обезсолено масло

 

 

Приготвяне

Начупете шоколада и го поставете в голяма купа. Сложете сметаната и маслото в тенджера и затоплете леко, докато маслото се разтопи. Отстранете от котлона и изсипете върху шоколада. Разбъркайте внимателно, докато се получи гладка смес. Добавете есенции към сместа за трюфели. На този етап можете да разделете сместа в различни купи и да добавете по една супена лъжица бърбън, кокосов ром, портокалова есенция, ликьор, кафе и др. Оставете да изстине и се охлади поне за 4 часа.

За оформяне на трюфелите ще ви бъде необходима лъжица за оформяне на топчета, но ако нямате такава, обикновена чаена лъжичка също ще свърши работа. Потопете лъжицата в гореща вода, загребете от сместа и поставете получените топчета върху хартия за печене. Ако използвате обикновена лъжичка, намажете леко ръцете си с олио и оформете топчетата с ръце. За оформяне на топчета от сместа може да се използва и пош за шприцоване.

Направете покритието на трюфелите веднага след оформянето им. Поставете различните топинги в купи и леко оваляйте трюфелите, докато се получи равномерно покритие, след това ги охладете върху хартия за печене. Опитайте със: счукани люспи от шам-фъстък; леко запечени изсушени кокосови стърготини; или оваляйте трюфелите с вкус на портокал в какао на прах.

За да направите шоколадово покритие, разстелете хартия за печене върху поднос/плитка тава. Разтопете 100 грама млечен, тъмен или бял шоколад. Оставете го леко да се охлади. С вилица, вземете един трюфел и го задръжте над купата с разтопения шоколад. Облейте го с шоколад с помощта на лъжица, докато се получи равномерно покритие. Подредете готовите трюфели в подноса и ги оставете да се охладят.

Съхранявайте ги в хладилника в здраво затворена кутия до 3 дни или ги замразете, като така могат да престоят около месец. Размразяването става като ги оставите в хладилника за една нощ. Ако искате да направите подарък, поставете 8–10 трюфела в хартийки за бонбони и ги аранжирайте в малки кутийки, които може да украсите с панделка.

Бележки
Край