Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Butterfly’s Daughter, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,2 (× 11 гласа)

Информация

Сканиране
Strahotna (2015)
Разпознаване и корекция
Egesihora (2015)

Издание:

Мери Алис Монро. Дъщерята на пеперудите

Американска. Първо издание

ИК „Кръгозор“, София, 2011

Редактор: Ангел Йорданов

Коректор: Мария Тодорова

ISBN: 978-954-771-264-5

История

  1. — Добавяне

На Лорън Макена, която разбра, че какавидата ще се превърне в пеперуда.

Благодарности

Научих много неща за изключителната пеперуда монарх и за уникалния феномен на нейната миграция. Дължа благодарност на хората, които ми помогнаха да извървя този път.

Благодаря на сестра си Маргьорит Мартино, която беше мой навигатор и разшири представата ми за романа и за героите със своята доброта и мъдрост. Най-сърдечни благодарности за Грета Круеси, която прочете първите варианти и сподели вдъхновяващи истории за своите приключения по пътя.

Задължена съм на Линда Лав за нейното наставничество и информацията за пеперудите монарх. От Линда научих и за терапията с коне за хора, пристрастени към наркотиците, което беше, като дар от боговете за книгата.

Най-сърдечно благодаря, на Лорън Макена, моя редактор, за ентусиазма и подкрепата, която ми оказа от самото начало, за търпението и вдъхновяващите идеи, които дадоха криле на моя роман. Благодаря и на Луиз Бърк, издателя от „Галери букс“, за непрестанната й подкрепа. И на агентите ми, Ким Уалън, който обича пеперудите като мен, и Робърт Готлиб — щастлива съм, че имам вашата подкрепа. Признателна съм и на целия екип в „Галери букс“.

Най-искрено благодаря, на Анджела Мей за куража, който ми даваше, при написването и издаването на книгата. На Лиза Миник — за това, че събираше информация за останалите книги, за да мога аз да напиша моята. На Рут Кринс и Дайана Нейми — за изключителната им доброта. На Барбара Бергуерф — за това, че прекара толкова много време да снима метаморфозите на пеперудата монарх; на Лиа Грийнберг, че прочете първите варианти и ми обърна внимание на някои важни моменти в историята; и на Пати Галахан Хенри, за възможността за уединение, по време на което направих окончателните поправки.

Специални благодарности, на Сюзан Корингтън за подкрепата и това, че ми позволи да използвам името й. Благодаря на Били Макорд от Министерството на природните ресурси на Южна Каролина, за информацията за пеперудите монарх; на Карлос Чакон и Натали Хефтер от Музея на бреговите открития за тяхната щедрост и отделено време (и за яйцата на монарха); на Сали Мърфи — за нейното експертно мнение; и на Бил Ръсел — за това, че ме насочи в правилната посока при проучването ми за пеперудите.

Задължена съм на Тресия Нийл и на Сюзан Майерс от обществото „Пеперудите монарх в Джорджия“, за паметното ми пътуване до мястото, където обитава пеперудата монарх — Мичоакан, Мексико, което беше и полезно, и духовно преживяване. Специални благодарности на Тресия, че прочете един от първите варианти на текста и за забележките й за пеперудите и за Деня на мъртвите.

Катерихме се рамо до рамо на хиляди метри и за тяхната подкрепа и приятелство смирено прекланям глава пред Елън Кори, Дейвид и Мозли Фъндербърк, Дейв и Одри Хардинг, Шарън Макълоу, Мери Мойер, Рейна Нил и Синди и Катлийн Улф.

В Мексико видях, пред каква опасност са изправени колониите на пеперудите монарх и съм задължена на Хосе Луис Алварес, ръководителя на „Проект за защита на пеперудите монарх“, една удивителна организация, посветена на възстановяване на горите в Мичоакан. Благодарности и на Естела Ромеро в Ангангео, на Гуаделупе дел Рио и Ана Мария Муниц, основателите на „Алтернаре“, за техните усилия да спрат изсичането на дърветата в този район и да образоват местните селяни, за алтернативите пред тях.

Задължена съм на Маралийн Манос-Джоунс и на нейната чудесна книга „Духът на пеперудите“ за вдъхновението и всички митове и легенди на ацтеките, които открих в нея. Прочетох много книги и статии, прерових множество сайтове, които ми помогнаха при писането на този роман и едва ли ще мога да изброя всички, но благодаря на авторите Фил Шапърт, Сю Халпърн, Робърт Пайл, Шармън Ръсел, Кони Мътер, Мери Дж. Андрейд. Благодаря и на Анита Бибо за нейните снимки.

Любов и признателност към Захари Круеси, заради усилията му да създаде моя собствена градина с пеперуди, и на Клер и Джон Дуайер за постоянната им подкрепа и за това, че ми дадоха Джак и Теди, моята най-голяма радост. И както винаги, благодаря на съпруга си Маркъс за помощта при оформянето на характера на героите ми, за това, че ми помогна да разбера устройството на автомобила, за непрестанната му грижа и любов през всичките тези години. Благословена съм, че имам теб в своето пътуване.