Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Mindfulness in Plain English, ???? (Пълни авторски права)
Превод от
[Няма данни за преводача; помогнете за добавянето му], ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 7 гласа)

Информация

Сканиране
thesould (2013 г.)
Разпознаване и корекция
Steis (2014 г.)

Издание:

Банте Хенепола Гунаратана. Осъзнатост на чист български

Американска. Първо издание

Издателство Х. Гунатарана Махатхера

История

  1. — Добавяне

Въведение
Американски будизъм

Темата на тази книга е практиката на Випасана медитация. Повтарям — практика. Това е практическо ръководство за медитация, водещо стъпка по стъпка към проницателна медитация. Целта му е да бъде практично. Целта му е да се използва. Вече съществуват много изчерпателни книги по темите на будизма като философия, както и върху теоретичните страни на будистката медитация. Ако този материал те интересува, съветваме те да четеш такива книги. Много от тях са отлични. Това е книга с практически указания. Тя е написана за хората, които наистина искат да медитират, и особено за тези от тях, които искат да започнат сега. В САЩ има много малко квалифицирани учители за будисткия стил на медитация. Целта ни е да предоставим основната информация, която ще ти даде летящ старт. Само хората, които изпълнят представените в книгата инструкции, могат да кажат дали сме успели, или сме се провалили. Само тези, които наистина медитират редовно и усърдно, могат да оценят усилията ни. Никоя книга не може да разгледа всеки проблем, с който може да се срещне един медитатор. Рано или късно ще трябва да се срещнеш с квалифициран учител. Но докато това се случи, тук са представени основните правила; ако успееш напълно да разбереш тези страници, те ще те отведат към успеха.

Съществуват много стилове на медитация. Всяка главна религиозна традиция има някакъв вид процедура, която се нарича медитация, като думата често се използва доста свободно. Моля те, имай предвид, че в тази книга се разглежда единствено стилът на Випасана медитация, така както се преподава и практикува от будизма в Южна и Югоизточна Азия. Често се превежда като проницателна медитация, тъй като целта на тази система е да помогне на медитатора да прозре същността на реалността и да разбере правилно как работи всичко.

Будизмът е доста различен от теологичните религии, с които хората на запад са по-запознати. Той представлява пряко навлизане в духовна или божествена сфера без обръщане към божества или други „агенти“. За него е характерна изключителната практичност, което го прави много по-близък до това, което наричаме психология, отколкото това, което обикновено наричаме религия. Той е вечно разследване на реалността, микроскопично изследване на всеки процес на възприятие. Целта е да се разбере и отхвърли екранът от лъжи и заблуди, през които обикновено виждаме света, и така да се разкрие лицето на абсолютната реалност. Випасана медитацията е древна и чудесна техника за постигане точно на това.

Теравада будизмът ни дава ефективна система за изследване на по-дълбоките нива на ума чак до същинския корен на самото съзнание. Освен това предлага и обширна система от преклонение и ритуали, в които се съдържат тези техники. Тази красива традиция е естественият резултат от развитие, продължило 2500 години, в силно традиционните култури на Южна и Югоизточна Азия.

В тази книга ще се опитаме да отделим декоративните от фундаменталните части и да представим само самата чиста, оголена истина. Читателите, които харесват извършването на ритуали, могат да разгледат практиките на Теравада в други книги, в които ще открият голямо богатство от обичаи и церемонии, една красива традиция, изпълнена с красота и значимост. А по-практично насочените хора могат да използват само техниките и да ги прилагат към всякакъв философски и емоционален контекст, който желаят. Практиката е най-важното. Разликата между Випасана медитацията и останалите стилове на медитация е от решаващо значение и трябва да се разбере напълно. В будизма се говори за два главни вида медитация. Те представляват различни умствени умения, начини на действие или качества на съзнанието. На Пали, оригиналният език на Теравада литературата, те се наричат „Випасана“ и „Шамата“.

„Випасана“ може да се преведе като „проницателност“ — чисто съзнаване на това, което се случва, докато се случва. „Шамата“ се превежда като „концентрация“ или „спокойствие“. Това е състояние, в което умът се успокоява, докато се фокусира само върху един обект и не му се позволява да се отклонява. Когато това се направи, дълбоко чувство на покой обзема тялото и ума, състояние на спокойствие, което трябва да се преживее, за да се разбере. Повечето системи за медитация наблягат на компонента Шамата. Медитаторът фокусира ума си върху някакви обекти, като например молитва, определен вид кутии, песнопение, пламък на свещ, религиозно изображение или каквото и да е — и изключва всички останали мисли и възприятия от съзнанието си. Резултатът е състояние на възторг, което продължава, докато медитаторът приключи сесията на стоене. То е красиво, възхитително, съдържателно и пленително, но е само временно. Випасана медитацията се насочва към другия компонент — проницателността.

Випасана медитаторът използва концентрацията си като инструмент, с който неговото съзнаване може да отчупва части от стената от илюзии, която го отделя от живата светлина на реалността. Това е постепенен процес на постоянно увеличаващо се съзнаване, който води към вътрешните механизми на самата реалност. Отнема години, но един ден медитаторът пробива стената и попада в присъствието на светлината. Трансформацията е завършена. Нарича се освобождение и то е трайно. Освобождението е целта на всички будистки системи за практикуване. Но пътищата за достигане до края са доста разнообразни.

В будизма съществуват огромен брой отделни секти. Но те се разделят на два широки потока на мислене — Махаяна и Теравада. Махаяна будизмът преобладава в Източна Азия, оформяйки културите на Китай, Корея, Япония, Непал, Тибет и Виетнам. Най-познатата Махаяна система е Дзен, която се практикува главно в Япония, Корея, Виетнам и САЩ. Теравада системата за практикуване преобладава в Южна и Югоизточна Азия в страните Шри Ланка, Тайланд, Бирма, Лаос и Камбоджа. Тази книга разглежда Теравада практиката.

Традиционната Теравада литература описва техниките както на Шамата (концентрация и спокойствие на ума), така и на Випасана (проницателност и чисто съзнаване). В Пали литературата има описани четиридесет различни предмета на медитация. Те се препоръчват като обекти за концентрация и като предмети за изследване, водещи до проницателност. Но това е основно ръководство и ние ще ограничим дискусията ни до най-фундаменталния от тези препоръчвани обекти — дишането. Тази книга представлява въведение към постигането на осъзнатост чрез чисто внимание към и разбиране на целия процес на дишането. Като използва дишането като главен фокус на вниманието си, медитаторът става участник в наблюдението на целостта на собствената си вселена от възприятия. Той се научава да наблюдава промените, които възникват във всички физически преживявания, в чувствата и възприятията. Научава се да изучава собствените си мисловни дейности и колебанията в естеството на самото съзнание. Всички тези промени се случват безспирно и съществуват във всеки един момент от нашите изживявания.

Медитацията е жива дейност, за нея е присъща дейността чрез опита. Не може да се предаде и научи просто като учебен предмет. Животът и сърцето на процеса трябва да идват от собствения личен опит на учителя. Въпреки това, по темата съществуват обширни и систематизирани материали, създадени от някои от най-интелигентните и дълбоко просветени човешки същества, които някога са живели на тази земя. Тази литература заслужава вниманието ни. Повечето положения в тази книга са извлечени от Трипитака, която представлява събраните в три раздела произведения, в които са запазени оригиналните учения на Буда. Трипитака се състои от Виная — кодексът за дисциплината на монаси, монахини и миряни; Сутрите — публични беседи, приписвани на Буда; и Абидхарма — набор от дълбоки психо-философски учения.

В първи век след Христа един изтъкнат будистки учен на име Упатисса, написва Вимутимага (Пътят на свободата), където обобщава ученията на Буда за медитацията. В пети век сл. Хр. друг велик будистки учен на име Будагхоша развива същите теми във втора научна дисертация — Вишудхимага (Пътят на очистването), което дори днес е стандартният текст за медитация. Съвременните учители по медитация разчитат на Трипитака и на собствения си личен опит. Нашето намерение е да представим най-изчистените и най-сбити указания за Випасана медитация, налични на български език. Но тази книга ти дава възможност да поставиш единия си крак във вратата. От теб зависи да направиш първите няколко стъпки по пътя на откриването кой си ти и какво значи всичко. Това е пътешествие, което си заслужава да се предприеме. Пожелаваме ти успех.