Читателски коментари (за „Казино “ от Джон Гришам)

  • 1. to5ov (11 юли 2014 в 03:45), оценка: 6 от 6

    Споко, бавно и славно и у нас жените се „Стелизират“, с тая радиация, къде идва от клоаката Уса… :)))

    • 2. notman (11 юли 2014 в 13:35)

      Интересно… Този аспект на разказа явно много те е впечатлил. Влизаш, изстрелваш някаква фраза по адрес на жените и заминаваш.

      Явно имаш нещо против жените у нас.

      Само дето не става много ясно къде е това „у нас“, нали така? Хората, които четат коментарите, ще решат, че говориш за България. Но ти не си в България. Ти си някъде другаде. Не в Съветския съюз, Куба или КНДР, а някъде на запад. Интересно ми е колко ли българки има там, където си? Защо самият ти си там? В гонене на някакви идеали? Или заради паричките, комфорта, зарато топлото и мекото, и лекото? Защо не в Куба, а на Запад? Хей, ти да не би да си се „стелизирал“?

      А да на би да… заради еднополовите бракове?

      Изобщо, приятелю, гледам те от известно време, че се питваш да играеш ролята на някакъв циник, но не ти се получава. Звучиш като обикновен мрънкач, достоен да бъде описан в подобен разказ. С повечко сатира вътре. Образи като теб определено ми стоят сатирично.

      • 3. NomaD (11 юли 2014 в 15:15)

        нотманееее!

        Пич е to5ov! Гот му е на челяко да подФане хамИриканска книга, и то на либИраста Гришам, и да се изхрачи с (квази)православно презрение по тия меки китки, усанците, чифутите му с чифути.

        Друга порода е мъжът с евразийска закалка („Как закалялась сталь“) и дълбооока славянска душа — поркащ самогон и изявяващ свободната си воля върху хистерясалата си съпруга. Е те т’ва е мъж. Не е като пиндосите в „клоаката Уса“.

        Сега сериозно… Подобен тип „прочит“ — да се дирят в художествените текстове „факти“, които да потвърждават нечии идеологически комплекси,. ми напомня интерпретацията на марксистко-ленинските литИратори по отношение на „Гераците“: как самата повест представя „процеса на начално натрупване на капитала“, а Божан Герака (иначе алчен, но непредприемчив скъперник) е нарочен за „новия тип селски буржоа“; неговият брат Петър пък е „заподозрян“, че е „предвестник на неосъзнатия лумпен-пролетариат“ или че е „паразитстващ средняк — бъдещ кулак“, как да не го пратиш в Белене! Такова дописващо тълкуване има и спрямо малкия Захаринчо — с отиването си в града щял да стане класово осъзнат „бъдещ пролетарий“, а пък епизодичният персонаж Ило Търсиопашката (иначе лентяйстващ кръчмарски клюкар) е афиширан като „прогресивен представител на трудовото селячество“.

        Та така и to5ov по отношение на „уса“ (презрително название на Щатите, заето от руските форуми) — прави генерални изводи, обхванат от постсъветски сексистко-мачистки порив…И се кефи, че го пише. Настоящий, мужик, пацан!

        • 4. to5ov (9 февруари 2016 в 08:14), оценка: 6 от 6

          Много клишета. Някой те е ядосал другаде и си решил да ме впечатлиш с повърхностните си разсъждения и полуасимилирани чужди фрази, получила се е леко тъжна трагедия.

          Живея в Канада от много години, половината съм работил в северните щати, руски форуми, а изобщо руски език не владея, нито съм чел подобни форуми, изразявам мнението си като Българин родолюбец, който е инвестирал всичко което е спечелил през живота си в БЪЛГАРИЯ.

          Тенкю !! :)

      • 5. to5ov (9 февруари 2016 в 08:29), оценка: 6 от 6

        Приятелю, здравей !!

        Съжалявам, че забавих отговора с почти 2 години, надявам се да не съм те разстроил!!

        Живея в Канада, емигрирал съм в търсене на богатство и с цел спекулативно забогатяване от разликата в заплащането посредствум инвестиции в първоначалната страна, трик, който е стар колкото света и си върви до ден днешен.

        Позицията ми е кристално ясна и не виждам какво има да я обяснявам, все пак и другаде съм излизал с идеята, че България в момента копира западните ценности без да се замисля много много.

        Аз съм критик на запада, макар че тук съм изкарал всичките си пари, малко неблагодарно и предателско, нали? Ask me if i care? :))

        Казвам ти това за да ти помогна да се ориентираш относно коментарите ми, имам си позиция и си я отстоявам, обогатявайки до колкото мога с информация и разсъжденя сънародниците ми в БГ, не се определям като циник, това е прекалено силна дума, тук влизам за романтичното удоволствие да докосна мозъци като твоя например, не мисли че на запад за в изобилие, дори и да има интелигентни хора, западняците са много, много, много затворени хора и трудно отварят душата си пред някой, необходими са години, но и това не е гаранция.. :)

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.