• 1. виталиан (27 април 2014 в 00:59)

    ЦИТАТ ОТ ПРЕДГОВОРА: „Възможното присъствие на българи — под други наименования — в извори, и разбира се, в събития отпреди четвърти век след Христа — е привличало вниманието на изследователите (китаисти, монголисти, тюрколози), но все още е сторено малко за неговата убедителна научна защита. Ето защо авторите, без да остават в плен на европоцентризма, начеват своето изложение оттам, откъдето българите (с наименованието, с което ще станат известни в историята) влизат в писмените извори, и разбира се, в ранната история на средновековна Европа.“

    * * *

    Значи, ранната история на българите подлежи на изследване само от „китаисти, монголисти, тюрколози“?!?! Но малко било сторено за убедителната научна защита… — на какво (?), на тюрко-монголското начало ли? Авторите не „остават в плен на европоцентризма“, явно обаче визирайки собствените си турански въжделения. Смислено „начеват изложението си оттам, откъдето“ българите изобщо влизат в писмените извори — именно на територията на Европа. И няма как да е другояче — извън континента Европа българите не се споменават в никакви извори. Е, как при цялата тази нелепост или „подход“ да не се сложат поне няколко обяснителни бележки?! Впрочем, бележките са лична отговорност на коректорите, но и част от свободата на мненията и Духа на Читанка. (!)

    Ето тук: http://bnt.bg/predavanyia/istoriya-bg/ochakvajte-istoriya-bg-17-mart-2014-han-asparuh-sa-zdatelyat-na-pa-rvata-ba-lgarska-da-rzhava на (26:40) Ив. Божилов раздразнен прави опит да дискредитира истината за българския геном. Всеки, който може да мисли нека сам си направи изводите.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.