Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Живая и мёртвая вода (Целебная сила йонов для обновления клеток), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,3 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
dan

Издание:

Максим Баринов. Лечение с жива и мъртва вода: Лечебната сила на йоните за обновяване на клетките

Хомо футурус, София, 2006

История

  1. — Добавяне

Глава 9
ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЖИВАТА И МЪРТВАТА ВОДА

За водата и пчелите

Ще се смеете навярно, но сега ще говорим за пчелите. Вече разбрахте, че имам дача. По-скоро си е селска къща, но аз я наричам дача. Приятно е да поседиш там в летните вечери, да поработиш, да отидеш за риба на зазоряване. Буркани. Краставички. Накратко казано, нормален живот. И си имаме в селото пчелар. Медът от пчелите му е приказно вкусен. Но пчеларят се слави с това, че е новатор, такива и в града няма да намериш. Ту ще си поръча някаква пила, за която е прочел, ту улей ще си измайстори, такъв, оригинален. Всички от селото ходят да гледат какво е измислил пак Иванич. Веднъж той си поръча апарат „СТЕЛ“ — разработка на руски учени за оздравяване на пчелите.

В началото си помислих, че Иванич за профилактика ще го закачи някъде, но той нали си е сладур, даде го на совхоза. За какво му е на него, пчелите му са здрави.

Но да се върнем на апарата. Това съоръжение позволява да се получи дезинфектиращо средство, което по свойствата си превъзхожда всички известни бактерицидни вещества, използвани в медицината и ветеринарството. Откритието било направено при изучаването на обикновената питейна вода, подложена на обработка с постоянен ток.

Да, да, все за същото става дума — за живата и мъртвата вода, както вече се досетихте. Механизмът е същият: положително и отрицателно заредени частици, които се движат едни срещу други, изработват йони с определен заряд, които активират при определена температура два различни разтвора — киселинен и алкален.

Когато водата се обработва в камерата с положително заредените частици на постоянния ток, тя придобива алкална реакция за сметка на превръщането на разтворените соли в хидрооксиди (съединение на водата и химичните елементи с кислорода). При това йоните на тежките метали и желязото се утаяват.

А когато водата се обработва в камерата с отрицателно заредените частици, то при електрохимичната обработка разтворените в нея минерални соли претърпяват електрохимични превръщания: като се разреждат, хлорните йони образуват елементарен хлор.

Напомням, че алкалната активирана вода стимулира възстановителната функция на клетките, благоприятно въздейства на процесите на обмяната на веществата, подпомага зарастването на рани, премахва болите при възпаления и изгаряния. При вътрешна употреба действа като стимулатор.

Ако гнойна рана се обработи с такъв разтвор, съдържащ активиен хлор, болестотворните микро-организми ще загинат и раната ще се затвори.

И така, водният разтвор, получаван в апарата „СТЕЛ“, притежава мощни дезинфекциращи свойства. Той унищожава причинителите на бактериална, вирусна и гъбична инфекция.

Впрочем какво друго е нужно за пчелите и за меда? Този апарат е доста известен и популярен сред животновъдите и ветеринарите.

Нужно ли е да казвам, че пчелите на Иванич, а също и на другите пчелари в селото изобщо не боледуват?

Днес постоянно се появяват все нови и нови апарати за получаване на активирана вода. „СТЕЛ“ е един от тях. Ще ви представя и още един.

„Изумрудена“ вода

Водата, която пием, отдавна е престанала да бъде питейна. По правило пием консервирана вода (от чешмата, от пластмасови и стъклени бутилки и т.н.). Как да подобрим качествата на питейната вода?

Най-важната характеристика на водата от гледна точка на съвременната медицина е нейният заряд: окислително-възстановителният потенциал (ОВП), който трябва да е отрицателен, тъй като човешките клетки имат отрицателен ОВП (70 mV). Болестите възникват, когато отрицателният потенциал на клетките падне под нормата.

Да се избавите от лекарствата и да си приготвите у дома отрицателно заредена вода с определен минерален състав ще ви помогне уникалната технология за приготвяне на жива и мъртва вода, въплътена с усилията на руските изобретатели в универсалния апарат „Изумруд-СИ“.

Сфери на приложение

Универсалният апарат „Изумруд-СИ“ е санитарно-хигиенен уред, предназначен за приготвянето на чиста, йонизирана питейна вода със зададени предварително минерален състав и свойства за лечебни, профилактични, стерилизиращи, дезинфеициращи цели.

Апаратът може да бъде използван в административни, производствени и жилищни помещения, в учебни, научни, предучилищни и медицински учреждения, места за културно-битово обслужване на населението.

В медицината апаратът се използва за дезинфекция и стерилизация на ръцете на хирурга, а също на изделия от стъкло, пластмаса, гума, съдове, бельо, медицински инструменти, дори със сложна форма, санитарно-техническо оборудване и инвентар за хигиенизиране, повърхности, покрити с пластмаса, стъкло, блажна боя и линолеум, вода в басейни.

Освен това се прилага за лечение на изгаряния, трофични язви, гнойни бавно зарастващи рани и следоперационни усложнения, травми, а също за лечение на заболявания на храносмилателната, пикочо-половата система, кожни болести, за възстановяване на имунната система.

Апаратът се използва за обработка на хранителни продукти (плодове, зеленчуци, риба, месо), за стерилизиране на съдове и за консервиране на храни, за обеззаразяване на предмети от бита, дезинфекция на съдове, играчки, дрехи, подове, стени, прозорци, за пране и избелване на бельо, за козметични грижи за кожата и косата, за тонизиращи и лечебни вани, за стимулиране на растежа на растенията, за борба с насекомите вредители, повишаване реколтата на културите.

Сравнително неотдавна се появиха апарати от ново поколение на „Изумруд“, в които пречистването на водата става по електрохимичен път. Тези апарати са уникални и нямат аналози.

Естествено, въпросът за предимствата и недостатъците на различните модели битови водопречистватели в крайна сметка ще бъде решен от потребителите и съответните Медико-хигиенни служби. Идеални апарати за пречистването на водата не съществуват. Също така не е известно каква вода по отношение на характеристиките, регламентирани от различните стандарти, е най-добра за организма на всеки конкретен човек.

По какво се различава „Изумруд-СИ“ от другите активатори на вода

За разлика от другите водопречистващи системи в апарата „Изумруд-СИ“ пречистването на водата става благодарение на окислително-възстановителните реакции в реакторите. При това протича електрохимична активация (ЕХА) на водата.

Същността на процеса се заключава в това, че във водната среда възникват аномалии, тоест несвойствени химични процеси, които при взаимодеиствието й със средата увеличават биологичната ценност на водата и усилват в частност нейните каталитични (алкални, следователно живителни) свойства.

Намиращите се във водата микроорганизми не се задържат и не се натрупват по вътрешните повърхности на апарата, а се подлагат на окислително въздействие

Същото става с вредните органични примеси. Йоните на тежките метали се неутрализират и се превръщат в биологично неактивни и нетоксични форми, характерни за естественото съществуване на металите в природата. Повишеното съдържание на соли и други съединения в твърдата вода се коригира с увеличаване силата на тока, който минава през водата с повишено съдържание на йони.

Водата, обработена в апарата „Изумруд-СИ“, променя своя ОВП в зависимост от особеностите на електрохимичната обработка.

Централните филтри за фино пречистване задържат 90–95% от всички, намиращи се във водата елементи и съединения, включително и необходимите за човека и животните микро- и ултрамикроелементи (свръхмалки елементи калций, магнезий, калий, натрий, литий, сребро, флуор, йод и др.).

След пречистването на водата с апарата количеството микроорганизми се намалява 5–6 пъти. Подобни данни са получени при провеждането на анализи в лабораториите на Бъркширската и Оукландската микробиологична служба (Великобритания).

Бактерицидните вещества, образуващи се в анодната (положително заредената) камера на електрохимичния модул, притежават много силни антимикробни свойства, превъзхождащи многократно по ефективността си обичайните антисептици (хлорамин и др.).

Тези вещества, присъстващи във водата в пропорция 1:1000, я обеззаразявани дори в случаите на интензивно влияние на микробите. При това загиват не само причинителите на типичните стомашно-чревни инфекции (дизентерия, салмонела, холера), но и екзотични вредни микро-организми в тропическите страни. Този факт е потвърден от наблюденията на сътрудниците на британската компания „Енигма“ по време на кризата в Руанда.

Вътрешните повърхности на апаратите „Изумруд“ са направени от устойчиви материали, което изключва отделянето във водата на каквито и да било вредни или странични вещества.

Естественото свойство на полезните за организма микроелементи се състои в това, че в резултат на окислително-възстановителните реакции те не участват в образуването на трудно разтворими и неразтворими комплекси. Това увеличава вероятността да участват в биохимичните реакции и ги прави съвместими с организма. Полезните елементи не образуват неразтворими комплекси при електрохимичната обработка и се запазват в пречистената вода в йонизирана форма.

По такъв начин електрохимическото пречистване на водата с „Изумруд-СИ“ при правилна експлоатация осигурява:

• обеззаразяване на водата;

• ефективно отстраняване на токсичните елементи и съединения;

• премахване на прекомерната концентрация на соли и твърди утайки;

• активиране на водата при запазване на неутралните киселинно-алкални характеристики;

• запазване на нормалното количество биологично полезни микроелементи и ултрамикроелементи.

Как се ползва „Изумруд-СИ“

Апаратът може да работи непрекъснато в продължение на 6–8 часа. За това време се пречистват около 350–400 л вода, което доста превишава дневната потребност на едно семейство.

В процеса на работа апаратът не се нагрява. В домашни условия е удобно да се включи веднъж на ден за 15–30 минути. За това време ще бъдат пречистени 15–30 л вода. Най-добре е тази вода да се съхранява в стъклени съдове. Гарантираната продължителност на съхранение е не по-малка от 10 дни.

Докато апаратът работи, не се препоръчва да се пипа изтичащата струя вода с голи ръце, да се насочва в устата или върху кожата. Независимо че апаратът има електрозащита, по-добре е да се изключи и най-минималната вероятност за електротравма.

Общата денонощна потребност на човека от течности (включително супи, чайове, различни напитки) е 1,5–2 л. Останалата пречистена вода може да се налива в съдове и да се използва за приготвяне на храна. Тя може да се кипва, да се приготвят с нея различни ястия и напитки, тоест с нея се постъпва както с обикновената питейна вода.

При продължително съхранение свойствата на активираната вода постепенно отслабват. Но във всеки случай активираната вода след престояване или кипване пази в „паметта“ си претърпяното по-рано физическо въздействие.

Последователността на използването на „Изумруд-СИ“ е следната:

• включете апарата и получете пречистена „изумрудена“ вода, като пресметнете потребностите си за 1–2 дни;

• използвайте получената вода като обикновената питейна, като спазвате елементарните хигиенни правила;

• когато запасът от вода са изчерпи, направете си нов.

Може ли живата вода да се превърне в мъртва? Не, не може. Активираната „изумрудена“ вода с течение на времето придобива свойствата на обикновената пречистена вода и може да се употребява за пиене и приготвяне на храна без ограничения.

И така, с какво разполагаме? С апарата „Изумруд“, с представата, че водата може да бъде чиста, и с убеждението, че за здравето е полезно да се пие тъкмо пречистена вода — както за профилактични, така и за лечебни цели.

Но има ли смисъл от всичко това, ако не знаем точно какво от пречистената вода ни е нужно? Ако не сме наясно към какво се стремим, практиката нищо няма да ни даде.

Да вземем например минералната вода, която се продава в магазините. Най-напред трябва да се посъветвате с лекар (ако сте решили да я използвате като профилактично или лечебно средство), след това да проучите етикета и едва след това да употребявате придобития продукт.

В наши дни всякакъв вид минерална вода се продава по магазините. Тя е студена, газирана, наситена със соли, прекрасно утолява жаждата, но никой не се замисля в какви количества може да се пие.

С други думи, нека поговорим за питейната вода. Как правилно да я избираме и как да я пием. Тази информация е особено полезна, тъй като вече знаете с какво можете да я сравните (разбира се, че имам предвид живата и мъртвата вода).