Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Кланът Отори (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Grass for His Pillow, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,5 (× 22 гласа)

Информация

Сканиране
Galimundi (2011 г.)
Разпознаване и корекция
dave (2011 г.)

Издание:

Лиан Хърн. Пророчеството

Серия Кланът Отори, №2

Австралийска, първо издание

Редактор: Милена Трандева

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Станислав Иванов

ИК „Труд“, 2006 г.

ISBN 10: 954-528-636-9

ISBN 13: 978-954-528-636-0

История

  1. — Добавяне

Предговор

Настоящите събития се случват в годината след смъртта на владетеля Отори Шигеру в Инуяма, главната крепост на клана Тохан. Оглавяващият клана Тохан Ийда Садаму е убит в знак на отмъщение — по всеобщо убеждение отмъстителят е момъкът Томасу, осиновен от Шигеру под името Такео и наследник на клана Отори. Господството на Тохан в Трите провинции е сринато от владетеля Араи Дайичи, член на клана Сейшуу от Кумамото. Араи се възползва от хаоса след падането на Инуяма и завзема властта в цялата област. Надява се също така да сключи съюз и с Такео, защото всички прогнозират брак между наследника на Отори и Ширакава Каеде, единствената законна господарка на апетитните владения Маруяма и Ширакава.

В същото време обаче Такео се разкъсва между предсмъртната заръка на осиновителя си Шигеру, който е настоявал младежът да се ожени за госпожица Ширакава и да оглави клана Отори, и властническите претенции, предявявани към него от водача на фамилията Кикута, от която е родът на истинския му баща. Тази фамилия заедно с още няколко образува тайна организация, наречена Племето — обединяват ги особените сили и заложби, които по рождение притежават всички членове. Такео се оказва изключително даровит, заради което Племето е готово на всичко, за да го задържи в редиците си. Младежът се отказва от наследството на Шигеру и от брака си с Каеде, в която е влюбен страстно, за да се присъедини към Племето, тъй като се чувства обвързан с тях по силата на своя произход и на положената клетва.

Отори Шигеру е погребан в Тераяма — старинен, добре укрепен и изключително уединен храм високо в планината в сърцето на Средната провинция. След битките при Инуяма и Кушимото Араи посещава храма, за да се поклони на гроба на своя загинал съратник и да потвърди принадлежността си към новия съюз. Тук Такео и Каеде се срещат за последен път.

prorochestvoto_kaligrafija.png