Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Приключенията на Незнайко (2)
Включено в книгите:
Оригинално заглавие
Незнайка в Солнечном городе, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,5 (× 16 гласа)

Информация

Разпознаване и корекция
NomaD (2011 г.)
Сканиране
Диан Жон (2011 г.)

Илюстрациите са дело на А. Ляптев — взети от руския оригинал.

[Настоящото електронно издание на „Незнайко в Слънчевия град“ е уникално по отношение на илюстрациите: събрани са илюстрациите както от българското издание, така и от руско електронно издание. Във всяко от двете издания има илюстрации, които ги няма в другото. Всяка илюстрация е съобразена да е на такова място между абзаците, че да има сюжетно съответствие с текста (което не е напълно спазено в българското хартиено издание).]

 

 

Издание:

Николай Носов. Незнайко в Слънчевия град.

Роман-приказка

Превод от руски — Искра Панова

Редактор: Надя Кехлибарева

Художествен редактор: Здравка Тасева

Технически редактор: Георги Русафов

Коректор: Емилия Димитрова

Дадена за печат на 3. III. 1960 година

Излязла от печат на 30. V. 1960 година

Поръчка № 75. Тираж 15 000. Формат 1/16 65/92

Печатни коли 19/25 и 1 портрет

Издателство на ЦК на ДКМС „Народна младеж“

Държавен полиграфически комбинат „Димитър Благоев“

София, 1960

 

Новинки детской литературы № 84

Н. Носов. Незнайка в Солнечном городе. Роман-сказка

Государственное Издательство Детской Литературы

Министерства Просвещения РСФСР

Москва, 1958

История

  1. — Добавяне
  2. — Две нови илюстрации (76, 77)

Глава петнадесета
В зоологическата градина

neznaiko-10.png

Жителите на Града на цветята още не бяха успели да си уредят Зоологическа градина, затова Незнайко и неговите другари не бяха влизали в такава градина. Те мислеха, че клетките на животните са нещо като големи и мрачни железни сандъци с решетки; а в действителност те се оказаха твърде привлекателни наглед гиздави къщички, които се гушеха сред зеленина и цветя. Покривите им бяха боядисани с ярки разноцветни бои. Предната стена на всяка къщичка представляваше решетка, затова животните, които седяха вътре, се виждаха много добре. Освен клетки в градината имаше вирове и басейни за различни видове птици и животни, като тюлени и хипопотами. За другите птици бяха построени просторни кафези от телени мрежи. А такива птици като пауните и пуйките, които нито плават, нито летят, се разхождаха свободно, където си пожелаят. В средата на Зоологическата градина се издигаше изкуствена скалиста планина, по която се катереха диви кози и козли.

neznaiko-a34.png

 

 

Щом влезе в градината, Незнайко загледа с четири очи животните, като се мъчеше да открие сред тях Листец, когото беше превърнал в магаре. Искаше му се колкото може по-скоро да го превърне отново в дребосъче, защото съвестта го гризеше и не му даваше покой нито миг. Карфичка също с голям интерес гледаше животните и не преставаше да се учудва. Тя имаше много добро сърце, затова пред всяка решетка скръбно въздишаше и казваше:

— Ах, горкичките ми! Защо са ви затворили в тия клетки? Как ли ви се иска да се поразходите…

Затова пък Шаренкия по навик не се учудваше на нищо и само се стараеше да бъде по-далечко от клетките. Като видя вълка, той каза:

— И това било вълк! Просто едно голямо куче.

Като видя тигъра, каза:

— Чисто и просто голяма котка. Нищо страшно няма.

— Ела по-близичко тогава, щом няма нищо страшно — каза Незнайко.

— Отблизо не виждам добре. Аз съм далекоглед.

Недалеч от клетката на тигъра имаше будка за газирана вода. В будката нямаше продавач и всеки, който искаше да пие, отиваше там, натискаше едно копче и газираната вода автоматически напълваше една чаша. Щом забеляза това, Шаренкия заяви, че му е много горещо и също иска да пийне газирана водичка със сироп.

— Ами да опитаме — съгласи се Незнайко.

Те отидоха при будката и видяха, че на тезгяха има цял ред кранчета с копчета.

— Кое копче да натисна? — в недоумение запита Шаренкия.

— Че натисни ей онова, до което е нарисувана една вишничка — посъветва го Незнайко.

Шаренкия натисна с пръст копчето, до което беше нарисувана червена вишничка. Тутакси от кръглия отвор под крана изскочи една чиста чаша и в нея шурна розова струя газирана вода с вишнев сироп. Шаренкия с удоволствие изпи водата и остави чашата обратно под крана. Тозчас на тезгяха зина един отвор и чашата хлътна в него.

— На ти сега! — обидено каза Шаренкия. — Аз исках да изпия още една чаша.

— Че натисни копчето още веднъж — посъветва го Карфичка.

Шаренкия натисна копчето, до което беше нарисуван портокал. От отвора на тезгяха отново изскочи една чиста чаша и в нея потече оранжева струя с портокалов сироп. Шаренкия изпи и нея.

— Я сега да натисна ей тук, дето е нарисувано лимонче — каза той.

— А пък аз ей тук, където е боровинката — каза Незнайко.

— Аз — където е ягодката — каза Карфичка.

neznaiko-a35.png

 

 

И тримата почнаха да натискат копчетата и да пият чаша след чаша. Когато най-после изпитата вода се забълника в стомаха на Шаренкия, а въгледвуокисът, който се отделяше от нея, го защипа в носа, той каза, че вече не е жаден, и нашите приятели тръгнаха по-нататък. Скоро те стигнаха до клетките на маймуните, които се оказаха много подвижни, ловки и забавни животни. В клетките им бяха поставени стълби, върлини, люлки, няколко трапеца. Маймуните се катереха по върлините, люлееха се на люлките, скачаха по стълбите, като се хващаха ловко с четирите си ръце и дори с опашката. Една маймуна беше намерила отнякъде едно огледалце и се перчеше с него из цялата клетка, без да го пусне нито за миг от ръцете си. Час по час тя се оглеждаше в него и правеше такива гримаси, че беше невъзможно да не се разсмееш. Незнайко се смееше високо, като гледаше маймуната, и заяви, че тя прилича на Шаренкия.

— Никак не прилича! — обиди се Шаренкия. — Тя има опашка, а пък аз нямам.

Двамата почнаха да се препират. Шаренкия се ядоса.

— Ей сега ще кажа на Карфичка, че ти си превърнал едно дребосъче в магаре — каза той.

— Ще ти дам аз едно „ще кажа“! Ти обеща да мълчиш, изменнико! — засъска Незнайко, като настъпваше към Шаренкия с вдигнати юмруци.

— Тихо, тихо! Какъв позор! — възмути се Карфичка. — Засрамете се поне от маймуните! Да си вървим.

— Аз не искам да си вървя! — сърдито измърмори Шаренкия.

— Че ти цял ден маймуните ли ще гледаш? Още слона не сме видели.

Приятелите се запътиха към слона. По пътя видяха една ниска ограда, зад която се издигаше дървена барака. До бараката стоеше сиво магаренце. То имаше дълги уши и големи тъжни очи. Главата му беше печално сведена. Сякаш то мислеше за нещо. Като видя магарето, Шаренкия се захили и почна да бута Незнайко с лакът.

— Гледай, твоето магаре.

— Млък! — изсъска му Незнайко. — Дръж си езика зад зъбите. Разбра ли?

— Какво току съскате един срещу друг като гъсоци? — запита Карфичка.

— Ние не съскаме. — отговори Шаренкия. — Просто аз казвам, че сигурно това е магарето, за което пишеше във вестника.

Като погледаха магарето, пътешествениците продължиха пътя се и след няколко минути бяха вече при слона. Оказа се, че да се види слонът е доста трудно, тъй като около него имаше огромна тълпа дребосъчета. Карфичка веднага започна да се промъква през тълпата. Шаренкия тръгна след нея.

Щом видя, че остана сам, Незнайко мигом се обърна и хукна към мястото, където беше магарето.

Магарето пак стоеше зад оградата си. Само че беше се приближило до вратичката. Незнайко се огледа и като не видя никого наблизо, измъкна от пазвата си вълшебната пръчица, махна с нея и каза:

— Искам това магаре пак да стане дребосъче.

Той не беше успял още да изрече тези думи, когато видя, че магарето се надигна на задните си крака, изправи се и… вече не беше магаре, а същинско момченце. То беше облечено в късичко зелено палтенце с къси, тясно прилепени ръкавки и широки панталони в жълто-зелен цвят. На главата му се мъдреше яркосиня баретка на оранжеви капки със също такова оранжево пискюлче на върха. Дълъг кичур коса бе изскочил изпод баретката и падаше върху челото му, като го закриваше чак до веждите.

Дребосъчето погледна Незнайко, деловито се изплю през зъби, шумно смръкна и енергично изтри носа си с юмрук. Юмрукът му беше голям, а носът — малък като копче и целият покрит с лунички. Като извърши всичко това, момченцето блъсна с крак вратичката и излезе. Тук то спря за миг и се обърна към Незнайко. Мъничките му очички хитро блеснаха, дългата му горна устна се вдигна досам носа, устата му се разтегна чак до ушите. Като се усмихна по този начин на Незнайко, бившето магаре пъхна ръце в джобовете на панталоните си и пое по пътечката. Незнайко дълго гледа след него. Сякаш цял товар се смъкна от плещите му. Съвестта, която не преставаше да го гризе, млъкна и той се завтече радостен към приятелите си.

Докато Незнайко отсъствуваше, Карфичка се беше промъкнала до клетката на слона и го разгледа както трябва. Тя беше поразена от големината на чудното животно. Ала най-вече я учуди това, че слонът имаше дълъг хобот, с който можеше да взема различни предмети като с ръка. Шаренкия обаче се побоя да се приближи до такова огромно животно. През цялото време той се вреше из тълпата и поглеждаше слона иззад гърбовете на зрителите, които стояха пред него. Затова успя да види само главата на слона с провисналите отстрани уши. Шаренкия реши, че това зрелище е напълно достатъчно за него, и почна да се измъква из тълпата. Точно тогава се върна Незнайко.

— Е, видя ли слона? — запита той Шаренкия.

— А, нищо особено! — махна с ръка Шаренкия. — Като рекли всички: „Слон, та слон!“ А какво толкова има да се гледа? Едни уши!

В това време из тълпата излезе и Карфичка.

— Къде изчезна, Незнайко? Защо не дойде да видиш слона?

— Ами, ще гледам тук някакви си уши! Я по-добре да идем и да пийнем още малко газирана вода!

— Правилно! — зарадва се Шаренкия. — Не зная защо, но и на мене ми се припи лимонада.

Но Карфичка се отказа.

— Вървете, пък аз ще ви почакам тук на пейката — каза тя и седна на пейката, която бе поставена в края на пътечката.

Незнайко и Шаренкия се запътиха обратно към будката с газираната вода.

— Знаеш ли, Шарко, аз вече превърнах в дребосъче онова магаре! — похвали се Незнайко.

— Аха… — измърмори Шаренкия. — Видях аз, че ти избяга нанякъде.

След малко те стигнаха до оградката и Шаренкия видя едно магаре, което стоеше на другия край на дворчето.

— Виждаш ли колко си го превърнал! — засмя се Шаренкия. — Ей го де стои!

— Кой стои? — учуди се Незнайко.

— Ами че твоето магаре.

— Ах, да се не види макар! — ядосано възкликна Незнайко, като забеляза магарето, което поглеждаше към него, сякаш нищо не е било, и лениво мигаше. — Не е възможно да се е превърнало обратно в магаре! Слушай, може би това не е онова магаре?

— Наистина ли? — размишляваше Шаренкия. — Може пък да е друго. Сигурно е излязло от бараката.

— Добре, че го видяхме — каза Незнайко. — Може тъкмо това да е магарето, което ми е нужно, а онова, което вече превърнах в момченце, да не е било онова.

— Вярно! — подзе Шаренкия. — Възможно е това да е онова, а онова да не е било онова, а може и обратното, онова да не е било онова, а това — онова…

— Чакай, че вече се обърках с тези магарета — прекъсна го Незнайко. — По-добре да превърнем и това…

— Правилно — подкрепи го Шаренкия, комуто много се искаше да види как магаре ще се превърне в дребосъче.

Незнайко замахна с пръчицата и каза:

— Искам и това магаре да стане дребосъче!

Не успяха Незнайко и Шаренкия да мигнат — и вместо магарето пред тях вече стоеше дребосъче. То беше облечено също в късо палтенце с тесни ръкави и също носеше баретка с пискюлче на върха, само че палтенцето му беше не зелено, а яркочервено; баретката му не беше тъмносиня, а светлосиня на бели капчици. Що се отнася до панталоните, те бяха в същия отровен, жълто-зелен цвят. И по лице това дребосъче приличаше на първото: същите малки черни очички, същият дълъг перчем, паднал върху челото, прекомерно дълга горна устна и малък нос с лунички. Разликата беше единствено в това, че първото имаше лунички само по носа си, а второто имаше и по носа, и по бузите около носа.

Като се огледа с недоумение наоколо си, дребосъчето сбръчка луничавото си лице и кихна, или по-точно, изпръхтя, като тръсна глава. Без да погледне към Незнайко и Шаренкия, то отиде до стобора, прехвърли се през него и изчезна.

Като видя това чудно превръщане, Шаренкия онемя от слисване и едва когато дребосъчето се скри зад стобора, попита:

— Този ли е?

— Как „този“ — не разбра Незнайко.

— Този ли е онзи дребосък, когото си превърнал в магаре?

— Кой го знае! — разпери ръце Незнайко. — Вече забравих какъв беше оня. Е, все едно, един от тях е онзи… Чакай, кой е пък този сега? — изведнъж се развика той.

— Майчице! Още едно магаре! — ахна Шаренкия, като видя една дългоуха глава, която се подаваше през отворената врата на бараката.

— На ти сега беля! — възкликна Незнайко. — Ще трябва да превръщам още едного…

— Чакай — каза Шаренкия. — Това май не е магаре, а кон.

— Ти пък сега! Конят е много по-голям.

— Вярно — съгласи се Шаренкия. — От една страна, като че ли е кон, а от друга — магаре. Трябва да е просто голямо магаре и толкоз.

— Е, стига, нямам време да се разправям повече с тях — каза Незнайко. — Ще го превърна в дребосък — и край. Ще има един дребосък повече.

Докато те разговаряха, магарето излезе от бараката и се запъти право към тях. Незнайко побърза да замахне с пръчицата под муцуната му:

— Искам и това магаре да стане дребосък!

Той каза това и зажумя, а когато отвори очи, магарето го нямаше. На мястото му стоеше дребосъче. То приличаше на първите две, само че беше малко по-високо, със също такава дълга устна, но лунички имаше не само по носа и около него, а по цялото си лице, дори юмруците му бяха луничави. То се приближи до оградката, погледна Незнайко право в очите и строго запита:

— Къде са Риткун и Пегасик?

— Какви Риткун и Пегасик? — изплаши се Незнайко.

— Какви — магарета. Не видя ли, че тук имаше две магарета?

— Не видях — смути се Незнайко и излъга.

— Какво лъжеш? Да не искаш един по кратуната?

— Как така — по кратуната? — не разбра Незнайко.

— Ето как!

Дребосъкът протегна над оградката луничавата си ръка и така тупна Незнайко по главата, че той едва не падна.

— Ах, така ли! — закани се Незнайко, задъхан от гняв. — Така значи, биеш се! Аз ще те!… Аз ще те!…

— Какво рече? — завика дребосъчето. — Сега ще ти видя сметката.

И той се прехвърли през оградата. Без да чака да му видят сметката, Незнайко търти да бяга. Шаренкия хукна след него. Те летяха като метеори край клетките на животните, а след тях тичаше новопроизведеният дребосък, сумтеше шумно и тропаше с крака като кон. Не се знае как щеше да свърши тази гонитба, ако дребосъкът не се бе проснал насред пътя, тъй като се спъна в един корен. Той стана от земята, но видя, че Незнайко и Шаренкия са вече далеч и не ще може да ги стигне.

— Ще ти дам аз да разбереш! — завика той. — Пак ще се срещнем с тебе! Ще ми попееш ти тогава!

Той заплаши Незнайко с тежкия си юмрук, пъхна ръце в джобовете на широките си жълто-зелени панталони и закрачи по пътеката. Като видяха, че опасността премина, Незнайко и Шаренкия се върнаха при Карфичка.

— Къде се шляете? — сърдито ги запита тя. — Вече щях да тръгна да ви търся.

— Ами тук едно лудо магаре ни подгони — отговори Незнайко.

— Какво лудо магаре?

— После ще ти разкажа.

— Това пък сега какво е — „после“! Разказвай веднага!

Незнайко трябваше да признае, че той е превърнал Листец в магаре и да разкаже всичко онова, което се беше случило след това.

— Ето, виждаш ли какъв си лош, Незнайко! — каза Карфичка, след като изслуша разказа му. — Затуй ли ти е дадена вълшебната пръчица — да превръщаш дребосъчетата в магарета?

— Аз не съм лош, Карфичке! През цялото време се измъчвах заради този Листец, пък и заради Буквица също. Изяде ме тази моя съвест, честна дума! Не се сърди. Ето, всичко свърши добре и Листец сигурно се е върнал вече при Буквица.

— Добре поне, че прочетохме във вестниците къде да търсим Листец — каза Карфичка.

neznaiko-a36.png