Кон Игълдън

(автор)

Завоевател (Conqueror)

Сваляне на всички:

Цезар (Emperor)

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Кон Игълдън от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Кон Игълдън
Роден 1971 г.
Професия писател
Националност Flag of the United Kingdom.svg британец
Активен период 2003 -
Жанр исторически роман, детски роман
Дебютни творби Вратите на Рим“ (2003)

Уебсайт www.conniggulden.com

Кон Игълдън (на английски: Conn Iggulden) е британски писател, автор на исторически романи. Известен е с поредиците „Цезар“ (Emperor) и „Чингис“ (Conqueror). Съавтор е и на „Опасната книга за момчета“ (The Dangerous Book for Boys).

Биография

Игълдън е роден през 1971 г. и е син на англичанин и ирландка, чийто дядо е известен разказвач. Завършва Училище Свети Мартин и Училище на търговците Тейлър в Нортуд, Лондон. Учи английски в Лондонския университет и преподава езика седем години, като става главен учител по английски в Римокатолическо училище Свети Григорий. По-късно загърбва учителската професия и дебютира като писател с книгата „Вратите на Рим“. Женен с три деца и живее в Хартфордшър, Англия.

Писателска кариера

Исторически романи

Първата книга на Игълдън е „Вратите на Рим“ (The Gates of Rome) е част от тетралогията „Цезар“ (в оригинал Emperor, Император). Поредицата е основана на живота на Юлий Цезар, от детството (описано във „Вратите на Рим“) до смъртта (описана в „Боговете на войната“). Авторът е обявил на уебсайта си, че възнамерява да пише пета книга от поредицата, посветена на Октавиан Август.

След излизането на четвъртата книга от поредицата „Цезар“, Игълдън започва да пише нова поредица – „Чингис“ (в оригинал Conqueror, Завоевател), основана на живота на великите монголски владетели – Чингис хан, Угедей хан и Кубилай хан. Издадени са четири книги – „Степният вълк“ (Wolf of the Plains, 2007), „Господари на лъка“ (Lords of the Bow, 2008), „Кости по хълмовете“ (Bones of the Hills, 2008) и „Сребърна империя“ (Empire of Silver, 2010). Авторът е обявил, че планина още 2 книги от поредицата, посветени на Кубилай хан.

В България са издавани всички публикувани книги от поредиците „Цезар“ и „Чингис“. Всички са издадени от издателство „Бард“.

Детски романи

Игълдън пише заедно с брат си Хал „Опасната книга за момчета“ (The Dangerous Book for Boys), в която има осемдесет съвета, например как да си построиш миникар, да завързваш възели, да знаеш за известните битки и да правиш кристали на калиевоалуминиев сулфат KAl(SO4)2·12(H2O).

През септември 2009 г. публикува детската книга „Толинс: Избухливи истории за деца“ (Tollins: Explosive Tales for Children).

Други творби

По инициатива на Quick Reads за Световния ден на книгата през 2006 г. Игълдън пише книгата „Черна вода“ (Blackwater), която е в стил трилър.

Библиография

Име Име в оригинал Година Издавана на
български език
Поредица „Цезар“
Вратите на Рим The Gates of Rome 2003 Ok
Смъртта на царете The Death of Kings 2004 Ok
Земя на славата The Field of Swords 2005 Ok
Боговете на войната The Gods of War 2006 Ok
Поредица „Чингис“
Степният вълк Wolf of the Plains 2007 Ok
Господари на лъка Lords of the Bow 2008 Ok
Кости по хълмовете Bones of the Hills 2008 Ok
Сребърна империя Empire of Silver 2010 Ok
Поредица „Опасни книги“
Опасна книга за момчета The Dangerous Book for Boys 2007 Не
Джобната опасна книга за момчета: Какво да правим The Pocket Dangerous Book for Boys: Things to Do 2007 Не
Годишникът на опасната книга за момчета The Dangerous Book for Boys Yearbook 2007 Не
Джобната опасна книга за момчета: Какво да знаем The Pocket Dangerous Book for Boys: Things to Know 2008 Не
Джобната опасна книга за момчета: Чудесата на света The Pocket Dangerous Book for Boys: Wonders of the World 2008 Не
Джобната опасна книга за момчета: Факти, хора и забавления The Pocket Dangerous Book for Boys: Facts, Figures and Fun 2008 Не
Опасната книга за герои The Dangerous Book of Heroes 2009 Не
Други
Черна вода Blackwater 2006 Не
Толинс: Избухливи истории за деца Tollins: Explosive Tales for Children 2009 Не
Още избухливи истории за деца More Explosive Tales for Children 2010 Не

Външни препратки