Съдържание

Източници с информация за авторите на спомените

1. Никола Киров — Майски. Крушово и борбите му за свобода, Печ. Стопанско развитие, София, 1935. За поп Христо (Ристе) п. Стефанов се говори на с. 12–14 като за „водач на революционното движение в Крушово“ (заедно с още двама учители). Допусната е грешка, като е казано, че е бил заточен в Дияр Бекир.

2. Георги Томалевски. Крушовската република, Български писател, София, 1968. На поп Христо е посветена една глава — с. 144–148 и снимка на цяла страница. В написания с голямо уважение и обич текст има обаче едно несъответствие — за поп Христо се говори като за „стар“ и „старец“, а по това време той е бил под 40 години.

3. http://www.varna.bg/kmet/31.htm — частта от сайта на община Варна, отнасяща се до Никола Попов като кмет на Варна.

 

 

Забележка

Във в. Народно дело, НД независим, бр. 170/31.07.1992, с. 4; бр. 173/04.08.1992, с. 4 и бр. 174/05.08.1992, с. 4 Борислав Дряновски публикува със съкращения част от спомените на поп Христо, след като през 1991 г. Люба Ескенази е подарила на варненския държавен архив копие или втори екземпляр от тях. Във всеки случай, върху нашия екземпляр се четат записките на ръка с мастило, което показва, че той със сигурност е оригинал. Според уводната бележка на Дряновски към тази публикация, след известна обработка спомените са издадени през 1943 г. от Никола Киров — Майски (вж. по-горе 1.) под заглавие „Спомени и преживелици на възрожденци, бунтари и заточеника поп Христо поп Стефанов от гр. Крушево“. Ние не разполагаме с това издание, но може да съдим, че то най-малко е било подготвяно, защото е споменато в запазена кореспонденция между Никола Попов и Никола Киров.

pop_hristo.jpgПоп Христо Стефанов с дъщеря си Мария и сина си Никола; около 1892 г., Варна.
nikola_popov.jpgНикола Попов като офицер на фронта през Първата световна война; 1918 г.
pop_hristo_family.jpgСемейството на поп Христо Стефанов (в средата); седнали около него отляво надясно са зет му Атанас, дъщеря му Мария, снаха му Невенка и синът му Никола; прави отзад са дъщерята на Никола — Люба и синовете на Атанас и Мария — Георги и Христо; прави около поп Христо са дъщерята на Невенка — Величка и синът на Никола — Владимир; седнали отпред са синът на Никола — Христо и синът на Невенка — Веселин; 1926 г., Варна.
conference_kmetove.jpgКонференция на кметовете — Никола Попов е четвъртият отляво надясно от седналите на първия ред; 1928 г., февруари, София.
conference_obshtini.jpgКонференция на общините — Никола Попов е петият отляво надясно на първия ред; 1928 г., ноември, София.
5_detsa.jpgПетте деца на Никола Попов и втората му съпруга Невенка: отляво надясно отпред — Люба, Владимир, Величка, отзад — Веселин, Христо
lyuba_eskenazi.jpgЛюба Ескенази; около 1960 г., Варна, около 1940 г.
vladimir_popov.jpgВладимир Николов Попов; около 1950 г.
lyuba_avram_ilko.jpgЛюба Ескенази със синовете си Аврам (прав) и Илко; 1950 г., Варна.
karta_krushevo.jpg

Информация

Издание:

Автор: поп Христо Стефанов; Никола Попов; Люба Попова-Ескенази

Заглавие: Поколения

Издание: първо

Издател: ИК „Кинг“

Година на издаване: 2008

Тип: сборник

Националност: българска

ISBN: 978-954-598-59-7

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/12198

История

  1. — Добавяне

Библиоман