Читателски коментари (за „Фараон “ от Болеслав Прус)

  • 1. Severina (16 май 2009 в 12:23)

    Не очаквах да харесам „Фараон“ толкова много :) прочетох го за 2 дена…не беше четене, а по-скоро поглъщане!

  • 2. Ади (17 май 2009 в 00:18)

    Прекрасен роман! Горещо го препоръчвам!

  • 3. tata_f1989 (30 септември 2011 в 08:02), оценка: 5 от 6

    Ако не бях писала българска филология със сигурност нямаше да науча за тази чудесна книга. Прочетох я за три дена.За това време аз се потопих в онзи свят на митове и легенди за Египет.Това е четиво интересно за всякакви възрасти.

  • 4. grizabela (6 август 2012 в 18:54)

    Прекрасен роман, много завладяващ и увлекателин. Горещо препоръчвам!

  • 5. Лъчезар Лаловски (14 август 2012 в 13:07)

    Книгата е страхотна,на книжният пазар върви около 10 кинта,все пак не е преиздавана повече от 20 години,но си заслужава нищожните 10 кинта!Реално обемът и е цели 740 страници,докато тук е мнооооого съкратена !Стахотна книга!

    • 6. NomaD (14 август 2012 в 13:27)

      Г-н Лаловски

      Погрешно е впечатлението ви, че романът „Фараон“ в Читанка е в „мнооооого“ съкратен вид. Напротив — книгата тук си е цяла-целеничка, с пълния си обем.

  • 7. sle1914 (12 август 2013 в 14:45), оценка: 5 от 6

    Романът е изключителен. Пресъздаването на една отдавна изчезнала епоха и събитията в нея е невероятно. Бях скептично настроен към него преди да го прочета, но ме изненада повече от приятно. Благодарен съм, че записах Славянска Фиология, което ме срещна с тази вълнуваща история.

  • 8. bazilevs (18 ноември 2014 в 16:24)

    Силна книга. Класика заедно със „Синухе“. За любителите на древен Египет задължително в личната библиотека

  • 9. Суат Джервиз (28 януари 2016 в 02:25)

    Подходих с много предубеждения към тази книга, защото не считах, а и все още не считам, за възможно да се пресъздаде една толкова отдалечена във времето епоха. Но книга ме покори. Книгата вече е една от любимите ми е смятам да прочета всичко на Прус, което открия. (Открих Еманципантки и може би утре ще я започвам.) Сега изобщо не ме интересува, че информацията за онова време, която чета в момента из нета е отчасти в разрез с представената в книгата, от това книгата не губи нищо. Всъщност, идеята изобщо да пиша коментар тук, е да помоля да ми препоръчате някоя подобна книга, не е задължително да е за Египет, просто да оставя подобно чувство (който я е чел знае за какво чувство говоря).

  • 10. cattiva2511 (29 януари 2016 в 16:27)

    Суат Джервиз,

    Не съм чела точно тази книга, но от анотацията ми идват на ум произведенията на Мика Валтари. В сайта на „Моята библиотека“ има качени три негови книги, като на мен най-много ми допадна навремето „Синухе Египтянина“

    http://chitanka.info/text/15822-sinuhe-egiptjanina

    Другите му книги съм ги чела на руски и съм си ги свалила от „Глобус“. Не знам дали е правилно да давам линк в този сайт, макар че „Глобус“ е руска ел. библиотека…

  • 11. ipetrov49 (29 януари 2016 в 17:56)

    Не коментирам книги, които не съм чел!

    Всяка книга си заслужава отделеното време, а за ,, Фараон ’’ всеки час си струва.

    Горещо препоръчвам!

    • 12. cattiva2511 (29 януари 2016 в 19:22)

      Ето за това не обичам да пиша коментари…

      Ipetrov49,

      Не разбрах — казвате ни, че все пак сте прочели книгата или критикувате моето изказване по въпроса?

      Ако е второто, да се поясня: Обърнах се към Суат Джервис, при това направо тук, защото не е регистриран потребител и не виждам къде другаде да отговоря на неговият въпрос. Който пък въпрос се отнасяше относно препоръчани заглавия подобни на тази книга. Разбира се, че попрелистих произведението, за да видя дали книгите, които съм му препоръчала са това, което търси, но не съм я прочела! Да излъжа ли?

      Нека не обръщаме повече дискусията и коментарите да се върнат към текста…

  • 13. Суат Джервиз (31 януари 2016 в 02:54)

    (След години ползване на Читанка написах първия си коментар, няколко месеца по-късно даже се регистрирах. Ще използвам името, което използвах дотук.)

    cattiva2511 мерси,

    тия дни дни бях до любимата си антикварна книжарница и там ми препоръчаха „Фараон Ехнатон“ на Георгий Гулиа и „Синухе Египтянина“ на Мика Валтари.

    Ще бъда благодарен на всеки, който ми препоръча още нещо.

    • 14. notman (31 януари 2016 в 13:50)

      „Богът-скорпион“ от Уилям Голдинг.

    • 15. J-king (3 февруари 2016 в 21:37)

      Ако харесваш книги свързани с гръцката митология ти предлагам да прочетеш Пърси Джаксън и боговете на Олимп. :) На мин са ми интересни надявам се да ти харесат.

  • 16. cattiva2511 (3 февруари 2016 в 23:28)

    Суат Джервиз,

    Обръщам се към Вас, за да изкажа мнение, че по-добре да обърнем темата за „Подобни книги“ във форума на Читанка:

    http://forum.chitanka.info/literature-misc.html

    По мое лично и скромно мнение, коментарите под произведенията, трябва да са за произведенията… може и да греша, ама с такова впечатление останах нещо!

    Така като започнах да чета книгата, но още съм стигнала до кривата круша, имам един въпрос:

    Какво общо, за Бога, има „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ с „Фараон“ ? То и с гръцката митология не виждам, какво общо има, ама айде нали персонажите и имената са горе-долу едни и същи… какво ли ми разбира главата?

    J-king, не ми отговаряйте, горния ми въпрос беше като e-mail озаглавен „No reply!“

    Суат Джервиз, ако се обърнете във форума:

    Първо, няма да се води диалог, който да не дава никаква рецензия относно текста, под който тече.

    Второ, може би ще получите предостатъчно отговори на въпроса/въпросите си!

  • 17. Суат Джервиз (4 февруари 2016 в 04:24)

    Първоначалният ми коментар имаше за цел да изкажа възхищението си от книгата. Чете се много лесно, както и другите книги на Прус (междувременно прочетох още една). Референциите към реални исторически събития и подробните (на моменти спекулативни) описания на философски, научни и религиозни концепции от онова време на мен лично ми напомнят на книгите на Умберто Еко.

    Книгата толкова ме увлече, че се порових в нета за повече информация на онова време. Оказа се, че книгата силно противоречи на реалността, но авторът е създал свят, който да му позволи да изкаже идеите си. (Неслучайно гледам на повечето исторически романи като на low фентъзи.) А основната идея е вечна — информацията е основната сила в света, далеч по-силно оръжие от парите или грубата сила, и който успее да я монополизира може да се задържи на власт векове.

    С което съвсем не искам да кажа, че интернет ще ни направи свободни.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.