Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Feast of Beauty, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Разказ
Жанр
Характеристика
Оценка
3,9 (× 17 гласа)

Информация

Форматиране
in82qh (2020)

Издание:

Автор: Хелън Скот Тейлър

Заглавие: Празник на красотата

Преводач: Illusion

Година на превод: 2020

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Читанка

Година на издаване: 2021

Тип: разказ

Националност: английска

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/14622

История

  1. — Добавяне

Първа глава

Графство Корк, Ирландия

Изненадващо, спортните слънчеви очила много добре си подхождаха с цилиндъра, но Кейт не беше сигурна това можеше да се каже за босите крака, бермудите и фрака. Комбинацията караше мъжа да изглежда полуоблечен. Но той беше толкова изкусителен и великолепен, че колкото по-малко дрехи носеше, толкова по-добре.

Застанал на парадното стълбище на Нок Хаус, повдигна ръка, за да привлече вниманието на събралите се. Жестът не беше необходим. Всяка жена наоколо вече го беше зяпнала, както и болшинството от мъжете.

— Добре дошли в моето царство, приятели мои. Аз съм Есрас Мак Лър, наследник на бога на морето Лър, магическия крал на графство Корк и на Келтско море.

Скептична тишина се разстла над тълпата, прекъсвана само от песента на птиците, накацали в розовите храсти пред къщата в Грегориански стил, както и далечния тътен на вълните, разбиващите се в скалите, върху която беше построена.

— За мен е огромно удоволствие да поздравя с добре дошли в моето имение хората от телевизионна компания „Бартхърст Продъкшън“ от Лондон. Те ще заснемат епизод посветен на моя летен „Фестивал на красотата“ за тяхното туристическо предаване „Вълшебното килимче на Клаудия“. Мога да ви уверя, че утрешното тържество ще бъде едно магическо преживяване за всички вас.

Питър Хърст, продуцентът и шеф на Кейт, се наведе по-близо към нея и прошепна:

— Сигурна ли си, че този не е някоя пенсионирана рок звезда? Притежава онзи вид мегаломания, която обикновено върви с прекалено много пари и живот отдаден на секс, пиячка и наркотици.

— Доколкото знам, той е само един богат ексцентрик, който се интересува от ирландската митология. Докато уреждахме снимките по телефона, ми звучеше доста нормално — отвърна тя. Въпреки че тя уреди да направят филм за „Фестивала на красотата“, независимо от това колко странно й бе прозвучало казаното от този човек. Имаше си своите собствени причини, поради които желаеше да дойде в тази част на Ирландия.

— Ако хората от телевизия „Бартхърст“ дойдете насам, моят помощник Фаелън ще ви заведе до стаите ви. — После Есрас свали гълъбовосивия си цилиндър и се поклони с елегантен жест на ръката. Косата му имаше вид като на човек, който току-що е станал от леглото, след като някоя жена бе прокарвала пръсти през нея в прегръдките на страстта. Островърхите кичурчета бяха светлокафяви, но когато се раздвижи, косата му проблесна с невероятни сребристи отблясъци.

Питър тръгна напред, докато Кейт изостана, за да провери дългия списък със задачи, които тя като асистент на продукцията, трябваше да завърши преди снимките на следващата сутрин. Имаше поне два часа, в които да напечата промените в сценария на Клаудия и инструкциите за операторите. Също така беше от съществено значение тази вечер да намери време да слезе до малкото селце Нокнапог, което се намираше на около половин миля разстояние от имението.

Баба й бе родена в това селище и бе живяла там, докато се омъжи и премести в Англия. Младата жена стисна в юмрука си приличащата на сълза перла, висяща на колието й, която й бе подарък от баба й и започна да гали с палец розовата й повърхност. Последното желание на възрастната дама беше Кейт да върне перлата тук. Проблемът бе, че тя нямаше представа какво се очакваше да направи с нея, след като вече беше тук.