Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Маршът на Турецки (23)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Выбор оружия, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 3 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2014)
Корекция
plqsak (2015)
Форматиране
in82qh (2015)

Издание:

Автор: Фридрих Незнански

Заглавие: Избор на оръжие

Преводач: Минка Златанова

Година на превод: 2000

Език, от който е преведено: руски

Издание: Първо

Издател: Атика

Град на издателя: София

Година на издаване: 2000

Тип: роман

Националност: Руска

Печатница: Атика

ISBN: 954-729-088-6

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1583

История

  1. — Добавяне

4.

Ню Йорк

Главно управление на полицията

Отдел „Убийства“

За лейтенант Кейт Уилсън

Шифрограма

Московската криминална милиция ви моли да извършите повторен оглед на неидентифицираните трупове, докарани в централната морга на Ню Йорк в периода от 12 до 16 юли т.г., за да проверите дали сред тях не е трупът на американския гражданин Игор Константинович Никитин. Описание: петдесетгодишен, малко над средния ръст, нормално телосложение. Особени белези: късо подстригана бяла коса, силно загоряла от слънцето долна половина на лицето, светло чело, неправилно зарастване на костта над китката на лявата ръка след счупване. Изпращаме ви снимка по факса. В случай че Никитин бъде разпознат, молим да ни уведомите в най-кратък срок. Александър Турецки потвърждава получаването на вашия факс и ви благодари за съдържащите се там разяснения. Надяваме се съвместните усилия на МУР, ГУВР-Москва и Нюйоркската полиция в борбата с мафията и другите структури на международната организирана престъпност да се окажат плодотворни.

Временно изпълняващ длъжността директор

на Московската криминална милиция

полковник Грязнов…

Москва

МУР

За полковник Грязнов

В отговор на вашето запитване ви съобщаваме, че в моргата на Лонг Айланд е открит трупът на американския гражданин от руски произход Хари К. Никитин. Намушкан е с нож, убийството е извършено на пътя към Ню Йорк по крайбрежието на залива Лонг Айланд, недалече от Ню Рошел, в края на парка Пелем Бей на 14 юли т.г., около 20 ч. и 30 мин. по Гринуич. В светлината на вашия интерес към случая предишната версия, че убийството е извършено с цел грабеж, бе призната за несъстоятелна. Допълнителното разследване установи, че на 14 юли в 18,20 ч. Никитин е пристигнал с такси във вилата на борсовия посредник от Нюйоркската фондова борса Р. Мафърти, в продължение на един час е разговарял с него и с още някакъв мъж, чието име икономът на вилата не знаеше. В 19,25 Никитин си е тръгнал с такси, извикано от иконома. Непознатият, взел участие в разговора, е заминал половин час по-рано със собствения си автомобил марка „Понтиак“, червен на цвят, стоял дотогава на частния паркинг край вилата. Икономът и охраната на вилата не са запомнили номера на понтиака. Получената от вас по факса снимка бе показана на иконома. Той със сигурност разпозна на нея Хари К. Никитин. Опитите да се издири таксито, с което си е тръгнал Никитин, останаха безуспешни. Има основания да се подозира, че шофьорът на неустановеното такси е съучастник на убиеца или убийците на Никитин и е действал по предварително замислен план. Моля, предайте тази информация на Турецки. Разследването продължава. За получените резултати ще ви уведомим незабавно.

Началник-отдел „Убийства“

при Главно управление на полицията — Ню Йорк,

лейтенант К. Уилсън

Ню Йорк

Главно управление на полицията

За лейтенант К. Уилсън

Шифрограма

Изпращаме ви три фотографии на мъжа, пристигнал на 16 юли т.г. в Москва с документите на И. К. Никитин. Под предлог, че се извършва рутинна проверка за спазването на паспортния режим, паспортът му бе иззет за тайна експертиза, която бе осъществена от емиграционната служба на посолството на САЩ в Москва. Бе установено, че паспортът на И. К. Никитин е истински, но липсва една от степените на защита върху фотографията, което означава, че тя е била подменена. Молим да покажете изпратените ви снимки на иконома за разпознаване. Молим също така да направите справка за руския гражданин Алексей Сергеевич Погодин, заминал на служебна командировка в Ню Йорк от аерогара Шереметиево-2 на 18 април 1994 г. Предполагаеми връзки — с компанията „ЕКСПО импорт-експорт“, регистрирана в Ню Йорк, собственик Майкъл О’Конър. Възможно е Погодин и представящия се за Никитин мъж да са едно и също лице. Разследването на връзките на Погодин с компания ЕКСПО трябва да бъде проведено с максимална дискретност. Информация за лично сведение: задържаните от вашите служители руски граждани Кирпичов и Антохин са членове на организираната престъпна групировка, която е оглавявал преди ареста си Иванов-Корееца.

Прилагаме ориентировъчни данни за тях.

и.д. началник на МУР Грязнов,

експерт-криминолог Турецки

Москва

МУР

За Грязнов, Турецки

Благодарим за сведенията относно Кирпичов и Антохин, предадени са на следствието. Икономът на вилата на Р. Мафърти със сигурност разпозна в изпратените от вас снимки мъжа, който на 14 юли т.г., малко преди да бъде убит Никитин, е водил разговор с него и Мафърти във вилата. Един от полицаите, охраняващи фирмата ЕКСПО, разпозна на снимката посетителя, който често идва в офиса на компанията, кара червен понтиак и го оставя на служебния паркинг. С оперативни мероприятия самоличността на този мъж е установена: А. С. Погодин, търговски представител в САЩ на руското външнотърговско дружество „Възход“. През декември 1994 г., май 1995 г. и април 1996 г. е пътувал с неизвестна цел до гр. Богота, Колумбия. Местонахождението му в момента е неизвестно.

К. Уилсън

Москва

Агенция „Глория“

За Грязнов, Турецки

При проведените мероприятия бе установено: фирма „Трейдинг интернешънъл“ е регистрирана в гр. Франкфурт на Майн през ноември 1995 г. с фалшиви документи. През април 1996 г. по сметка на фирмата във франкфуртския филиал на Дойчебанк са били преведени 84 млн. щ. долара от московската Народна банка. Съшия месец от тази сума са преведени 44 млн. долара в нюйоркската Сити банк по сметка на компанията „ЕКСПО импорт-експорт“, 15 млн. долара в Приват банк, Цюрих, Швейцария, по сметка на московското външнотърговско дружество „Възход“ и 25 млн. долара в банка „Форум“, Атина, Гърция, по личната сметка на Светлана Николаевна Дорофеева.

Не са осъществявани никакви други операции от компанията „Трейдинг интернешънъл“ чрез Дойчебанк.

Предприели сме мерки за издирване на служебната документация на фирма „Трейдинг интернешънъл“, както и за уточняване на местопребиваването на директора на фирмата Райнер и вероятния му съучастник Фогелщайн.

Предоставената ви информация е оперативна. Документираните данни ще бъдат предоставени на руската страна, след като получим от нея официално запитване. @        Старши инспектор на криминалната полиция

Х. Юнге

Из рапорта на оперативно-следствената служба на 9-о управление при МВР на РФ:

На 29 юли т.г. в 14 ч. и 30 мин. обектът Ермолаев-Бурбона излезе от двора на външнотърговско дружество „Възход“ с джип „Лендроувър“, придружен от четирима души охрана в два ескортиращи го автомобила. В 14 ч. и 45 мин. той пристигна пред сградата на Народната банка на „Садовое колцо“, след което се качи на втория етаж и влезе в приемната на генералния директор на банката И. Н. Дорофеев.

Контакти между Ермолаев-Бурбона и Дорофеев преди не са забелязвани…