Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Map of Tolkien’s Middle-earth, (Пълни авторски права)
Превод от
[Няма данни за преводача; помогнете за добавянето му], (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,2 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
elemagan (2014 г.)

Издание:

Брайън Сибли, Джон Хоу. Карта на Толкиновата Средна земя

Английска, първо издание

ИК „Бард“, 2001 г.

ISBN: 954–585–265–8

История

  1. — Добавяне

За картографията на Средната земя

„Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“ са създадени от Дж. P. Р. Толкин по времето, когато той е преподавател по англосаксонски езици в Оксфордския университет. Също като Билбо Торбинс, той се интересувал от карти и когато през 1917 година започнал своя велик цикъл от митове и легенди за Средната земя, нарисувал карти на градовете, реките и планините, включени в неговите истории.

Тези ранни легенди от Първата епоха стават известни под заглавието „Силмарилион“. Описвайки начина, по който е сътворил Средната земя, Толкин казва, че няма чувството да е измислял нещо, а напротив — „сякаш записвах вече съществуващото“.

Много години по-късно Толкин проверява студентски курсови работи и случайно попада на празен лист, върху който изписва: „В една дупка в земята живееше хобит…“. Това е началото на приключенията на Билбо Торбинс, които след време стават известни под заглавието „Хобитът или дотам и обратно“. Едва след като разказва тази история на децата си и я издава като книга, Толкин осъзнава, че светът, в който попада господин Торбинс, всъщност е Средната земя през един етап, дошъл доста по-късно от описаното в „Силмарилион“.

Когато излиза от печат през 1937 година, „Хобитът“ съдържа изрисувани от Толкин карти на малка част от Средната земя (северозападният ъгъл на настоящата карта); когато обаче малко по-късно започва да работи върху продължение, той разширява географията на Средната земя и с помощта на своя син Кристофър създава още много карти. Названията се променят, реките и пътищата се отклоняват. „Ако се каните да напишете сложна история — обяснява веднъж той, — трябва да разработите карта; не го ли сторите предварително, никога няма да успеете след това“.

Необходими са цели дванайсет години, за да израсне „Властелинът на пръстените“ от разказа как Билбовият племенник Фродо тръгнал да унищожи Пръстена на Саурон. Когато най-сетне бива отпечатана през 1954 (първа и втора част) и 1955 година (трета част), книгата съдържа карта на Средната земя, създадена от Кристофър Толкин. Изрисувана в черно и бяло — с червени надписи за географските названия, също като Билбовата карта в Торбодън — тя е дала основата за настоящата цветна карта, сътворена от Джон Хоу.

vekovno_dyrvo.png
Край