Читателски коментари (за „Едип цар “ от Софокъл)

  • 1. Краси (16 март 2009 в 14:26)

    Понякога старото изглежда ненужно, но при досега с него се раждат нови усещания. Дали защото „Едип цар“ е антична творба или понеже всеки следващ прочит идва с натрупаната мъдрост на времето, трагичното чувство е все по-силно.

  • 2. Ники (20 декември 2011 в 11:11)

    Чета и чета, и пак не мога да схвана каква е идеята. Написано е толкова… неразбираемо и откъслечно….

    • 4. demonabg (15 януари 2012 в 17:26)

      творбата е найстина „древна“ и повечето хора не я разбират

      но е просто в творбата се разказва за едип коита разбира че е убил баЩА си и се е оженил за маика си .

  • 3. demonabg (15 януари 2012 в 17:21)

    много молезно :) защото нямам христоматия :( изкам да кажа едно голямо благодаря на създателите на сайта

  • 5. acutebujo (7 септември 2012 в 16:15), оценка: 6 от 6

    Много мъдра творба.

    Човек,когато мисли,че е щастлив осъзнава,че просто е бил в неведение за себе си.

  • 6. acutebujo (15 септември 2012 в 20:17), оценка: 6 от 6

    ,,Времето разкрива всичко скрито и прикрива всичко ясно.’’ — Софокъл

  • 7. Валка (25 декември 2012 в 21:12)

    Написаното от учениците е доста изненадващо,явно имат малък опит в четенето ,защото ако човек се замисли ще разбере, че има в живота неща открити доста преди да се появим ние,съвременниците , и от книгите мажем да почерпим не само знания, но и да съпреживеем чувства,да станем по- чувствителни ,да започнем да мислим за вселенските закони — например, закона за резонанса на тамплиерите.Всичко в света е резултат от нашите дейсквия и знания.

    валка

  • 8. magik (6 март 2013 в 23:52), оценка: 6 от 6

    Коментар към тези, които са изразили менение, че творбата е неразбираема

    Все пак „Едип цар“ е древногръцка трагедия. Знае се, че тези произведения са между образцовите творби, които са в основата на литературния канон. За къде без древногръцките и римските творби?! Как четете съвременна литература, без да разбирате образците?!

    • 9. Wallküre (7 март 2013 в 00:21), оценка: 6 от 6

      „Неразбираема“ им е творбата, защото не са дорасли да я четат. Четенето на антична литература изисква известна подготовка и някакво интелектуално ниво.

      • 11. Александър77 (29 юни 2015 в 12:02), оценка: 6 от 6

        Напълно съм съгласен с вашия коментар! Самият аз започнах да харесвам античната литература след училище, поради което смятам, че е глупаво да се дават трагедиите на Есхил или Софокъл на ученици, особено пък в днешно време. А иначе, самият факт, че над 20 века тези творби са четени и запазени, говори достатъчно. Дори и някои хора да ги смятат за неразбираеми и скучни, не смятам, че сме достойни да упрекваме величие, оцеляло през вековете, спрямо което излгеждаме толкова малки и незначителни.

  • 10. natallka123 (4 април 2014 в 17:08), оценка: 6 от 6

    Когато учихме в 9-ти клас антична литература хич не можех да ги чета тези трагедии, но сега много ми хареса. Историята е просто покъртителна и сцената, в която Йокаста умира, а Едип се ослепява е велика. Гърците са имали страхотно въображение. :)

  • 12. Георги (10 октомври 2015 в 17:23)

    ’Неразбираемостта’ на творбата може би идва и от неспособната ръка, която ни я е предала. На моменти човек, ще се опита да дешифрира значението на текста, но ,уви, in vain. Моят съвет към онези, които изпитват затруднение с разбирането на съдържанието (и то с право!) е да намерят превода на Гео Милев.

  • 13. Георги (10 октомври 2015 в 17:35)

    Коментарът на Валка, който имах нещастието да видя, е доказателство за това как когато сочим с пръст, винаги има 3 свити към нас. ’Да мислиш като мъдрец, но да се изразяваш като обикновен човек’ е част от огромното интелектуално наследство, което ни оставя Аристотел, и мисъл, която Валери Петров с удоволствие прилага в целия си творчески път. Да достигаш великите красоти на света и да си в състояние да ги предадеш на хората около себе си е дарба само на най-изящните умове. Така че коментарът на учениците не е толкова изненадващ като се има предвид правописа на ’Валка’.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.