Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Лили Чудото (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Hexe Lilli macht Zauberquatsch, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Повест
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,4 (× 14 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Еми (2012)
Допълнителна корекция и форматиране
Xesiona (2012)

Издание:

Книстер. Лили Чудото съживява приказни герои

Немска. Първо издание

ИК „A&T Publishing“, София, 2005

Редактор: Радка Бояджиева

Илюстрации: Ил. Биргит Рийгер

ISBN: 954-94361-2-8

История

  1. — Добавяне

Първа глава

Позволиха на Лили в събота и неделя да спи при баба си. Без мама и без Леон! Тя много се зарадва. Вече от няколко дни се подготвяше, но когато беше съвсем сама, защото подготовката беше тайна.

Как обаче да запази нещо в тайна, когато има малък брат, който постоянно влиза в стаята и иска нещо?

— Ей, Лили, можеш ли…

— Не, нямам време! — Лили прекъсна грубо брат си и оправи завивката на леглото си. — Освен това преди малко ти казах да не ми пречиш.

— Какво скри под завивката на леглото? — полюбопитства Леон.

— Аз? Какви ги измисляш? — попита Лили и потупа леглото си така, че да няма никакви гънки.

— Когато влязох, ти скри нещо отдолу — обяви Леон победоносно.

— А, това ли! Това беше плюшената ми играчка — каза Лили, бръкна под завивката и извади оттам своето зайче. — Сега обаче вън! — заяви тя категорично на брат си преди той да се е сетил за какво всъщност влезе в стаята. — И следващия път да почукаш, преди да влезеш в моята стая, ясно ли е?! — извика тя след него.

lili_chudoto_syzhivjava_prikazni_geroi_lili_goni_leon.png

Щом остана сама, Лили отдръпна завивката. И какво лежеше там? Естествено, магическата книга! Всъщност Лили търсеше заклинания, които щяха да й потрябват за играта на приказки с баба й.

Но стоп — всичко по реда си!

Предварително трябва да узнаеш, че когато Лили ходеше при баба си, те си разказваха една на друга приказки. Не така, както го правеха другите хора, не — те ги променяха. Съчиняваха си тук-там по нещичко. Правеха истинска каша от приказки. Но това беше толкова забавно!

Ммм… да, и за идващите събота и неделя при баба Лили искаше да намери няколко чудотворни заклинания, с които да може да съживи приказните герои. Когато например баба й започнеше да разказва приказка за дракони, Лили би могла да направи магия и да се появи едно истинско драконче, нали?

lili_chudoto_syzhivjava_prikazni_geroi_kniga_s_magii.png

Или по бреме на приказката за госпожа Холе, която така си тупала завивките, че валяло сняг, можеше да направи така, че наистина да завали сняг…

Лили трескаво запрелиства книгата с чудеса и разни трикове. Ето! Дали това щеше да свърши работа?

ЧУДО С ЧУВАЛ — беше изписано като заглавие. Лили прочете текста под него и се размисли. Там беше обяснено как човек може с трик да извади от чувал всичко, каквото си поиска: малки зайчета, големи зайци, черни, бели и шарени зайци, костенурки, жаби, гълъби, топки, кандила, носни кърпички и шишарки. Всичко възможно — но за съжаление нямаше заклинание за магически пръчки.

lili_chudoto_syzhivjava_prikazni_geroi_magija_s_chuval.png

А Лили така би искала да изненада баба си, като извади от чувала истинска магическа пръчка…

На вратата се почука и тя се стресна. Едва успя да скрие тайната си книга отново под завивката, а Леон вече беше влязъл в стаята.

— Виждала ли си моята електронна игра? — попита той.

— Неее! — каза Лили. — Сигурно пак си я зарязал някъде. Може би е върху леглото ти?

— Вече погледнах — не е там!

— Тогава може би е в кутията с играчките — предположи Лили.

— И там я няма.

— А в банята?

— И там не е.

Лили лекичко се ядоса. Е, почакай — помисли си тя.

— А потърси ли в шкафа с огледалото в банята? Най-навътре, зад лаковете за нокти на мама. Или може би зад малкия капак под ваната, който отваряме, когато каналът се запуши? Твоята електронна игра би могла да бъде и върху абажура в кухнята. Ти сигурно знаеш, че електронните игри понякога действат самостоятелно.

— Наистина ли? — изуми се Леон.

— Да, разбира се.

Лили продължи да подхвърля шеги на малкия си брат.

— Когато електронните игри останат без наблюдение, те просто започват да летят наоколо. Кухненските абажури са превъзходно място за кацане на електронни игри. Естествено, възможно е и Супермарио да е излязъл от електронната игра и да я е скрил от теб. Така иска да те изпита. И с мен веднъж се опита да направи това.

Леон гледаше Лили с ококорени докрай очи и изведнъж изхвърча от стаята. Лили се подсмихна. Сега, мислеше си тя, ще ме остави на мира да си ровя в тайната книга.

Но грешеше!

Рррр, туп! — се чу скоро и един трясък извади Лили от нейните чудотворни фантазии.

Тя се спусна към кухнята. Там брат й лежеше между два преобърнати стола и разтриваше левия си лакът. Лампата на тавана се люлееше широко насам-натам. Олеле!… Лили лесно можеше да си представи какво се беше случило тук — Леон беше търсил играта си в полилея.

— Удари ли се? — попита тя смутено и за да го утеши, помоли да й покаже мястото, където го болеше.

lili_chudoto_syzhivjava_prikazni_geroi_lili_se_chudi.png

За щастие Леон не се беше наранил сериозно. Въпреки това Лили имаше ужасни угризения на съвестта. Тя го галеше и от време на време духваше върху лакътя му — точно както правеше мама винаги, когато той се удареше някъде.

Старанието на Лили явно се хареса на Леон, защото я остави за известно време да го утешава. А накрая попита: — Ще ми изпееш ли една песничка?

Лили запя с готовност.

— Сега имам нужда от носна кърпичка — каза Леон, след като Лили му изпя двадесет и три пъти песничката „Оздравявай, оздравявай, патенце!“

lili_chudoto_syzhivjava_prikazni_geroi_leon_plache.png

После отиде да му донесе носната кърпичка. „Важното е да не разкаже на мама защо се е опитал да се покатери, за да стигне до абажура“ — мислеше си тя.

След това Леон накара сестра си да му донесе чаша мляко, после и бисквити. Но тъкмо когато се канеше да изпрати Лили да му донесе този път дъвки, на нея й дойде до гуша. Тя се тръшна на земята до Леон.

— Дъвките са много вредни при болки в лакътя — и заплашително размаха показалец.

А после се засмя.

Леон пак я беше надхитрил, беше успял да я накара да се занимава с него! Странно, но защо това се случваше винаги, когато Лили искаше да бъде сама, за да си чете тайната книга, пълна с чудотворни думички!