Франц Каспар
Фридолин (5) (Весела история за деца)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Fridolin (Eine lustige Geschichte für Kinder), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Повест
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,8 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
moosehead (2012)

Издание

Франц Каспар. Фридолин

Весела история за деца

 

Отговорен редактор на библиотеката: Лилия Рачева

Преводач: Светлана Тодорова

Рецензент: Елена Николова — Руж

Редактор: Калина Захариева

Художник: Ханс П. Шад

Художествен редактор: Венелин Вълканов

Технически редактор: Методи Андреев

Коректор: Снежана Бошнакова

 

Първо издание

Дадена за печат на 19.12.1984 г.

Подписана за печат на 24.4.1985 г.

Излязла от печат на 25.5.1985 г.

Издателски коли 7,50

Печатни коли 7,50

Усл. изд. коли 5,50

Цена 0,73 лв.

 

Държавно издателство „Отечество“, София, 1985

ДП „Г. Димитров“, София, 1985

История

  1. — Добавяне

Нощта във вагона завършва със студена баня

„Къде ли съм?“ — мислеше Фридолин, когато се събуди на следващата сутрин. Във всеки случай не си беше в къщи в топлия кош. Не, лежеше на твърдия под в средата на една локва и беше целият мокър.

Фридолин скочи.

„Какво става? — помисли си той. — Как ли съм влязъл тук?“

Едва сега се сети, че беше пътувал с влака. Сигурно бе заспал във вагона и тъкмо искаше да се огледа, когато една голяма четка за под го халоса по муцуната.

Вече прекаляваха! Фридолин залая и изскочи изпод седалката.

Но не биваше да го прави. Защото чистачката, която миеше пода с четка и вода, нададе силен писък и от страх падна назад в голямата кофа, така че водата се разплиска на всички страни.

— Помощ! Помощ! — викаше тя, без да спира.

— Добро утро ти желая — каза Фридолин. — Съжалявам много, че…

fridolin_10.png

Но жената не го остави да се доизкаже:

— Нещастно псе! — викаше тя. — Ще ти кажа аз на теб…!

Цялата зачервена, тя грабна четката и искаше здравата да начеше кожата на Фридолин. Но той бързо се напъха отново под седалката и погледна жената с невинен поглед.

— Нали вече казах, че съжалявам — обади се той. — Защо викаш така?

Тогава жената млъкна, опря юмруци на хълбоците си и погледна учудено Фридолин.

— Ти си интересно куче — каза тя. — Първо плашиш човека до смърт, а после се чудиш защо се ядосва. Кажи ми само как си влязъл тук и какво правиш всъщност във влака.

— А ти нали няма да повикаш полиция или кондуктора — попита Фридолин. — Тогава остави четката и седни. Ще ти разкажа всичко. Това е тъжна история.

Жената избърса ръцете си в престилката и седна на седалката. Извади от една кошница хляб и парче сирене.

— Е, какво е станало? — попита тя и измърмори още веднъж: — Че трябваше да ме плашиш така!

— Първо, да ти кажа кой съм. Казвам се Фридолин и съм от градчето Зибентюрм — започна кучето. — Вчера имах рожден ден. Младият ми господар ми подари красив нашийник. И с това започна нещастието.

— Не разбирам — прекъсна го жената, като дъвчеше парчето хляб. — Нов нашийник не е нещастие!

— Ами знаеш ли, такъв е животът — отвърна Фридолин. — Малко се поразходих с нашийника из градчето и отначало се почувствувах много добре. Но това не се хареса на големите кучета. Те ме подгониха и аз се напъхах на гарата в един вагон за животни. Изведнъж влакът тръгна и когато исках да сляза, вагонът беше заключен. После исках да се промуша през решетката на вагона и сигурно тогава съм си загубил нашийника. Сега трябва да намеря кравите, които бяха във вагона. Една от тях се казва Лиза и е пристигнала тук, в Оберкирх. Нали тук е Оберкирх?

— Да, тук е Оберкирх — отговори чистачката. — И вчера следобед пристигна влак с животни. Мисля, че кравите вече са отишли на пасището.

Фридолин скочи.

— Наистина ли? — извика той. — А знаеш ли на кое пасище?

— Не, откъде мога да знам — отвърна жената, — но се чудя какво общо имат кравите с твоя нашийник. Предполагам, че не са го взели със себе си.

— Не, сигурно не — съгласи се Фридолин. — Но Лиза ми е приятелка. Тя сигурно е видяла и може да ми каже какво е станало с моя нашийник. Трябва да го намеря на всяка цена. Какво ще каже иначе младият ми господар! За този нашийник си е дал всичките спестявания.

— Тогава сигурно скоро ще го намериш — успокои го жената. — А сега ела да си хапнеш малко хляб и сиренце. Сигурно днес не си слагал залък в устата си.

— Всъщност не обичам много сиренето, но сега съм толкова гладен — отвърна Фридолин. — От вчера сутринта не съм хапвал нищо. И съм така жаден, че бих могъл да изпия почти цялата кофа с вода.

Чистачката даде на Фридолин половината от сандвича си със сирене. Напълни от един термос чаша мляко с кафе, изпи я и после наля и на Фридолин. Никога в живота си той не беше ял толкова вкусна закуска.

— Знаеш ли — каза чистачката, — ако бях на твое място, щях да отида при началника на гарата и да го попитам. Може някой да е намерил твоя нашийник и да му го е занесъл.

— В никакъв случай — извика Фридолин, — само не при началника на гарата! Той сигурно знае, че съм пътувал без билет от Зибентюрм дотук. Ако ме хване…

— Да, тогава трябва да питаш в селото къде са отишли вчера кравите — предложи жената. — А сега трябва да продължа работата си. Сбогом, скъпи Фридолин, желая ти много щастие. И ако някога дойдеш с твоя господар в Оберкирх, не забравяй да ми дойдеш на гости. Само те моля, не ме плаши пак така. Иначе наистина ще те посрещна с четката!

Фридолин показа глава през вратата навън и се огледа внимателно на всички страни. Не се виждаше никакъв кондуктор и никакъв началник-гара.

Но нещо друго накара кучешкото му сърце да забие по-силно. Отсреща на последния коловоз стоеше един влак с няколко червеникавокафяви вагони за животни.

— Благодаря много! — извика Фридолин на чистачката, скочи долу и се затича към другия влак.

— Точно това е вагонът, в който се скрих от лошите кучета — помисли си той. — Сигурно в него моят нашийник е пътувал от Зибентюрм до Оберкирх! А може и още да е там.

С един скок дакелът се качи горе и започна да души из целия вагон. Но напразно: имаше само кравешки лайна и нищо друго.

Не, не беше толкова просто да намериш изгубения подарък за рождения си ден!