Към текста

Метаданни

Данни

Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,5 (× 2 гласа)

Информация

История

  1. — Добавяне (пратено от автора)
  2. — Дребни корекции

§ 15. П — Плътността на полето. Пространството.

П — Идеен символ за плътността на полето, триизмерност, обем. Пространството.

 

ПА — Символ за плътността на полето, триизмерност, обем. Пространството.

Пространство има само Полето. Двете противоположности нямат нищо друго освен двете тежнения, които образуват полето. Всичко което познаваме или бихме опознали, е само Поле.

 

ПАГАН — Пространството — ПА, където физическите системи — ГА се установяват — Н.

 

ПАГАНА — Пространството — ПА, където физическите системи — ГА са установени — НА.

ПАГАНА, ГАНА, АМАНА, АКХАДЖА, АСТРА, Етера са синоними и са символи за земното пространство над атмосферата.

 

ПАН — Пространството — ПА се установява — Н.

ПАН е общо понятие и се отнася за цялото пространство около ядрото в четирите му плътности — етерна, ефирна, течна и твърда.

 

ПАНА — Пространството — ПА е установено — НА.

ПАНА е цялото пространство около земното ядро в четирите му плътности.

 

ПАНДАВИВ Индия, пет братя, главни герои в древноиндийския епос Махабхарата.

Истинското им име е Пан Деви — Общопространствени богове. Те са управители на светлината, топлината, звука, аромата и вкуса. Така авторите на Махабхарата са изразили общите правила за петте татви — фините неща в природата — светлина, топлина, звук, аромат и вкус, от които се изгражда цялата останала материя.

 

ПАР — Пространството — ПА се променя — Р.

 

ПАРА — Пространството — ПА е променено — РА.

Тази дума се използва и днес и означава различие от общоприетото за нормално: паранормално, парапсихология.

 

ПАРАМАРДХА, Парамартха — Буквално означава, промяна на пространството на мъртвото дихание, но тази дума има точно определено значение в годишния кръговрат и означава „Край на мъртвото дихание“.

ПАРАМАРДХА е първообразът на Баба Марта.

При диханието на Брахма, когато той издишва се създава всичко и светът се разширява, а когато вдишва светът се свива и всичко се унищожава. Това е модел от макрокосмическо естество, но същият принцип е валиден и за нашия свят, в по-малки мащаби и по-ограничено действие. Това е кръговратът на сезоните в годините, който циклично и безспирно се повтаря като метрична пулсация.

Днес годината се разделя на четири сезона: пролет — сътворение, лято — съществуване, есен — унищожение и зима — покой. Но в древността годината се е разделяла по още два начина. Според първия тя се разделя на две полугодия: издишване — от средата на зимата до средата на лятото и вдишване — от средата на лятото до средата на зимата, а според втория на мъртво дихание — от средата на есента до средата на пролетта и живо дихание — от средата на пролетта до средата на есента.

Пролетният преходен период, между зимното и лятното полугодие според Българският зодиак е от 7 март, до 6 април. Това е периодът ПАРАМАРДХА — край на мъртвото дихание. Върхът на ПАРАМАРДХА е 22 март — пролетното равноденствие.

 

ПАСТРА — Пространството — ПА, където са проявени: ефирната плътност на полето — С, твърдата плътност на полето — Т и течната плътност на полето — РА.

ПАСТРА е първообразът на съвременната българска дума пъстра.

 

ПРА — Първообразуване, първоизява на пространството.

ПРА означава пръв, първа, първо, първи.

Прабългари означава първите българи. Племе или племена, чиито имена днес все още са неизвестни и който желае да премахне това пра, пред думата българи, всъщност желае да затвори пътя назад в историята за търсене на истината за нашите деди.

Днес прабългари се употребява неправилно за средновековните българи, защото техните имена са известни: оногондури, котрагури, утигури.

 

ПРАМАРДХА — Първоизява, начало на мъртвото дихание.

Есенният преходен период, между лятното и зимното полугодие според Българският зодиак е от 7 септември до 6 октомври. Това е периодът ПРАМАРДХА — начало на мъртвото дихание. Върхът на ПРАМАРДХА е 22 септември — есенното равноденствие.

 

ПРАН — Първоизявеното пространство — ПРА се установява — Н.

ПРАНА — Първоизявеното пространство — ПРА е установено — НА.

 

ПРЕ — Пространството — П се променя — Р в Горна вода — Е.

Това е граничното действие между четвърти и първи период от кръговрата на Втората противоположност. Тогава пространството престава да съществува и всичко се връща в Първата противоположност, в Горната вода, в междузвездният вакуум.

В съвременния български език ПРЕ е представка, която има смисъл на действие или място отвъд.

Примери: Предел, преход, премъдрост, претоварвам, прегазвам (река), прегарям, прехалосвам (прехласвам), преспивам, прелюбодействам, прелюбопитно, прехвърлям, пребивам и др.

 

ПРИ — Пространството — П се променя — Р в Долна вода — И.

Това е граничното действие между втори и трети период от кръговрата на Втората противоположност. Тогава пространството престава да съществува и всичко се превръща във Втора противоположност, в Долната вода, в ядрото.

В съвременния български език ПРИ е частица и представка, която има смисъл на действие към, до или място вътре.

Примери: Кръчмата „При бай Иван“, военната команда и стойка при нозе, прибой, пристан, пришелец, придойде (реката), прихващам, принизявам, както и подканата към децата „прибирай се в къщи“, а най-точният пример е терминът от физиката „земно притегляне“.

 

ПРО — Пространството — П се променя — Р, като се отплътнява към Горната граница на физическата система — О.

Преобразуване на Пространството — П към отворената за изтичане горна граница — РО, между полето и междузвездния вакуум, преди да последва ПРЕ.

В съвременния български език ПРО е представка, която има смисъл на действие, тежнение към. Използва се главно в политическата терминология: протурска партия, проамерикански настроения, проруско влияние.

 

ПРУ — Пространството — П се променя — Р, като се уплътнява към долната граница на физическата система — У.

Преобразуване на пространството — П към отворената за изтичане долна граница — РУ, между полето и ядрото, преди да последва ПРИ.

 

ПРУГ — Пространството — П се променя — Р като уплътнява — У физически системи — Г.

От ПРУГ в съвременния български език са думите пружина и съпруг(а). Думата пружина е ясна, но за съпруг е необходимо кратко разяснение. Представката съ е вариант на със и означава заедно, съвместно, а пруг — гнет.

Двама души, мъж и жена, заживяват в съпружество за да могат заедно, съвместно да устояват на трудностите и да превъзмогват житейския гнет.

Както е казал народът:

Къща да струпат — челяд да отгледат.