Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Приключенията на Незнайко (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Незнайка на Луне, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,4 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Диан Жон (2010 г.)

Издание:

Николай Носов. Незнайко на Луната

Илюстрации: Г. Валко

Издателство: „Народна младеж“, София, 1966

 

Издательство „Детская литература“, Москва, 1965.

История

  1. — Добавяне

neznaiko-purva_kartinka.png

Драги читателю,

В тази книга ще се срещнеш с познати вече герои от излезлите по-рано книги „Приключенията на Незнайко и неговите приятели“ и „Незнайко в Слънчевия град“; ще се запознаеш с нови герои; ще направиш заедно с Незнайко увлекателно пътешествие до Луната и ще научиш много нови, интересни и полезни за тебе неща.

 

Скъпи малък приятелю от България!

 

Ти може би си чел вече книгата „Приключенията на Незнайко“. Аз съм я написал преди повече от десет години. Много деца от нашата страна прочетоха тази книга и обикнаха приказното малко човече Незнайко, което има толкова интересни приключения. Аз самият също обикнах малкото човече, макар да не съм го виждал никога, защото то, право да си кажа, съществува само в моето въображение. Всъщност това няма особено значение за мене, защото, щом затворя за миг очи, аз виждам Незнайко като жив заедно с неговите другарчета в тяхната прекрасна, вълшебна страна. Затова за мене Незнайко съществува (както съществува и за мнозина от моите малки читатели и приятели — те сами са ми казвали това). Тъй аз научих за Незнайко и неговите другари интересни неща, които исках да разкажа, но те не се побраха само в една книга.

След първата книга написах втора, която се казва „Незнайко в Слънчевия град“, и сега пред тебе стои третата: „Незнайко на Луната“. Виждаш ли какъв е нашият Незнайко — чак на Луната отишъл!… Всичко това, разбира се, е само шега, но една руска поговорка гласи, че във всяка шега има и малко истина. Когато четеш книгата, ти сам лесно ще разбереш кое е истина и кое не.

Когато нашите космонавти стъпят на Луната, възможно е те да не видят точно онова, което е видял Незнайко. В замяна на това пък много неща, с които Незнайко се сблъсква на Луната, ти можеш да срещнеш и сега на нашата Земя… А когато пораснеш, може би ще станеш космонавт и ще летиш към Луната. Тогава вероятно ще ти бъде интересно да си спомниш за смешния полет на Незнайко.

А сега вече можеш да тръгнеш да пътешествуваш по книгата, с други думи, да обърнеш страницата и да започнеш четенето.

На добър път! — както казват у нас.

neznaiko-podpis_nikolai_nosov.png