Приключенията на Незнайко

Сваляне на всички:

Повест

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Николай Носов от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Николай Носов
съветски писател
Възпоминателна монета от 2008 г.
Възпоминателна монета от 2008 г.

Роден
Починал
Погребан Москва, Русия

Националност Флаг на СССР СССР
Образование Националнен институт по кинематография „С. А. Герасимов“
Професия писател
Литература
Период 1938—1976
Жанрове детска литература
Направление социалистически реализъм
Награди Орден Червено знаме на труда 1967 Орден „Червена звезда“ Медал за доблестен труд във Великата отечествена война 1941-1945 г. Медал за 800-годишнина на Москва

Уебсайт
Николай Носов в Общомедия

Николай Николаевич Носов е съветски белетрист, сценарист, режисьор.

Автор е на книги за деца (най-известни сред които са трилогията от приказки за Незнайко и неговите приятели), романи, повести, разкази, автобиографични и сатирични творби.

Биография

Роден е в семейство на естрадни артисти на 10 ноември (23 ноември нов стил) 1908 г. Като гимназист се увлича от музика, театър, шахмат, фотография, електротехника, радиолюбителство. В годините след Гражданската война изкарва прехраната си като косач, изкопчия, вестникопродавец.

През 1927–1929 година учи в Киевския художествен институт. Завършва Московския институт по кинематография (1932). От 1932 до 1951 година е режисьор-постановчик на анимационни, научно-популярни и учебни филми. През 1938 година започва да публикува разказите си в детското списание „Мурзилка“. Тези разкази са събрани в неговата първа книга – сборника с приказки „Тук-тук-тук“.

Първото му произведение за Незнайко е приказката „Винтчо, Болтчо и прахосмукачката“. Темата е развита в романите-приказки „Приключенията на Незнайко“ (1953-54), „Незнайко в Слънчевия град“ (1958) и „Незнайко на Луната“ (1964-65). Действието на трилогията протича в утопична детска република. Успешно е решена една от най-сложните задачи на художествената литература за деца – назидание без скука. В остроумна форма авторът запознава младите читатели с основните закони на човешкото общежитие, заменяйки реални социални конфликти с противоречието между „възрастното“ устройство на света и „детското“ светоусещане на героите.

Автор е на сборниците с фейлетони „На литературни теми“ (1957) и „Иронични хуморески“ (1969).

Външни препратки

Литература

  • Жизнь и творчество Николая Носова. (Сост. С. Е. Миримский). М., 1985
  • Носов, Николай Николаевич. Приключенията на Незнайко. Прев. Пламен Петров. – Пловдив: Хермес, 1997.
  • Носов, Николай Николаевич. Незнайко в Слънчевия град. Прев. София Яневска – Пловдив: Хермес, 1998