Читателски коментари (за „Войната на старците “ от Джон Скалзи)

  • 1. SecondShoe (10 април 2010 в 23:17), оценка: 5 от 6

    Книгата е изградена около една много интересна идея, но на моменти в сюжета има пробойни. Малко прилича на холивудски филм или на комикс. Много въпроси остават без отговор като например: Защо Земята е отделена от всичките тези конфликти с извънземните раси? Нещо повече, хората от Земята дори не подозират какво става извън планетата им. Каква е голямата разлика между земляните и колониалистите и защо последните държат първите в блажено неведение?

    Разбира се това са дребни недостатъци и специалните ефекти успяват да замажат положението. Книгата ми хареса и сега започнах да чета втората част. Стилът на автора е доста увлекателен.

  • 2. littleclown (26 януари 2012 в 15:26), оценка: 6 от 6

    Страхотна фантастика! Много е приятно да прочетеш нещо съвременно, което да не отстъпва по нищо на романите от „онова“ време.

    Чете се на един дъх.

    SecondShoe, това е книга първа от поредица от поне 4 части (до сега) и е нормално да не намираш всички отговори в тази книга.

    В книга втора се посочва, че земята е просто една пренаселена планета с изчерпани ресурси, но няма да издавам повече.

    Хората от земята получават новини относно военното положение и това е споменато и в първата книга, но е нормално да ги държат далеч от подробностите — все пак те са просто една от колониите.

    Колонистите са тези, които живеят на други колонии и не държат никого в никакво неведение, но може би имаш предвид КОС в последния си въпрос.

    • 5. SAMOTNIQT_VOIN (14 октомври 2022 в 00:33)

      Някаква идея къде могат да бъдат намерени останалите книги на български? Че тук ги няма…

      • 6. Кваzи (14 октомври 2022 в 01:33)

        Първа и втора част са тук. Трета може да бъде намерена на руски в rulit.me (търси автор Скальци Джон). Останалите три още не са преведени нито на български, нито на руски.

  • 3. mailsteg (24 юни 2013 в 17:55), оценка: 6 от 6

    Добре написана с хубави идеи, хареса ми много.

  • 4. biox (28 януари 2014 в 23:58), оценка: 6 от 6

    Великолепен роман! Една от най-непротиворечивите сюжетни линии от всичко което съм чел досега. Невероятно постигната дълбочина на персонажите и детайлите, без да се изпада в твърде дълги и отегчителни описания. Влиза в Златната ми колекция, но вече се замислям, дали с нея да не поставя начало на платинена.

  • 7. Цар Изрод (9 януари 2023 в 19:15), оценка: 6 от 6

    Книгата е супер!

    Гради върху традициите на класическата научната фантастика. Поради това се усеща влиянието на Робърт Хайнлайн и Артър Кларк. Притежава обаче достатъчно много новаторски идеи, за да не звучи като старо претоплено, а има стойност като самостоятелна творба. Идеите са добре развити, езикът е супер — притежава и сериозност и хумор, и цинизъм. Отлична творба по мое мнение!

    SecondShoe казва по-горе, че има много пробойни. Според мен е тъкмо обратното — защо Вселената на творбата е такава каквато е, е логически много добре аргументирано и консистентно!

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.