В дебрите на Усурийския край (В дебрях Уссурийского края)

По-долу е показана статията за Владимир Арсениев от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Арсениев.

Владимир Арсениев
Владимир Клавдиевич Арсеньев
руски изследовател
VK Arsenyev.jpg
Роден
Починал
4 септември 1930 г. (58 г.)
Националност Флаг на Русия Русия
Научна дейност
Област География, етнография

Подпис Arsenyev signature.png
Уебсайт Страница в IMDb
Владимир Арсениев в Общомедия

Владимир Клавдиевич Арсениев (на руски: Владимир Клавдиевич Арсеньев) е изтъкнат руски пътешественик, географ, етнограф, писател и изследовател на Далечния Изток.

Ранни години (1872 – 1902)

Роден е на 29 август 1872 година в Петербург, Русия, второто дете от деветте деца в семейството на железопътен кондуктор. През 1892 постъпва в Петербургското юнкерско пехотно училище, където един от преподавателите му е брат на известния пътешественик Григорий Ефимович Грум-Гржимайло, който спомага за бъдещия интерес на Арсениев към географските изследвания и по-специално към Далечния Изток. През 1895, след завършване на образованието си, получава назначение в Полша, а през 1900 по негова молба е изпратен във Владивосток.

Експедиционна дейност (1902 – 1927)

В периода 1902 – 1903 г, Арсениев извършва топографски, географски и военно-статистически изследвания на отделни райони в Южното Приморие, а през 1906 – 1910 изследва планината Сихоте Алин (2077 м).

През 1909 Арсениев е избран за действителен член на Имперското Руско географско дружество. През 1912 издава първия си труд, в който обобщава материалите, събрани от първите си три експедиции – „Краткий военно-географический и военно-статистический очерк Уссурийского края“.

През 1918 извършва пътешествие до Камчатка, през 1923 – до Командорските острови, през 1926 – в района на десния бряг на река Амур и през 1927 – по маршрута Советская ГаванХабаровск.

Следващи години (1927 – 1930)

На 7 януари 1930 г., Арсениев приема задълженията на началник на Бюрото за икономически изследвания на нови железопътни линии в Усурийск и в същото време става началник на четири експедиции, изследвайки областите на планираните железопътни линии.

Умира на 4 септември 1930 година във Владивосток от възпаление на белите дробове по време на поредната си експедиция по долното течение на река Амур.

Памет

Неговото име носят:

Книги

 • По Уссурийскому краю, 1921 („По Усурийския край“)
 • Дерсу Узала, 1923
 • В горах Сихотэ-Алиня, 1937 („В планините Сихоте Алин“)
 • Сквозь тайгу („През тайгата“)
 • Китайцы в Уссурийском крае („Китайците от Усурийския край“)
 • В кратере вулкана („В кратера на вулкана“)
 • Дорогой хищник („Скъпият хищник“)
 • Искатели жень-шеня („Търсачи на жен-шен“)
 • Быт и характер народностей Уссурийского края („Бит и характер на народностите от Усурийския край“).
 • Собрание сочинений В. К. Арсеньева в 7 томах

Източници

 • Азатян, А. А. и др., История открытия и исследования Советской Азии, М., 1969.
 • Баранский, Н. Н., Отечественние физико-географы и путешественники, М., 1960.
 • Есаков, В. А., География в России в ХІХ и начале ХХ века (Открытия и исследования земной поверхности и развитие физической географии), М., 1978.
 • Географы и путешественики. Краткий биографический словарь, М., 2001, стр. 18 – 20.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Арсеньев, Владимир Клавдиевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.