Романи

Повести

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Валерий Медведев от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Валерий Медведев
Роден Валерий Иванович Маринин
16 март 1923 г.
Починал 16 февруари 1997 г. (73 г.)
Професия писател, актьор
Националност Флаг на СССР СССР
Флаг на Русия Русия
Активен период 1957-1997
Жанр приключенски роман, детска литература, научна фантастика
Уебсайт valerijmedvedev.ru

Валерий Медведев е руски актьор, сценарист и писател на произведения в жанра детско-юношеска литература и научна фантастика.

Биография и творчество

Валерий Владимирович Медведев е роден на 16 март 1923 г. в Ишим, РСФСР, СССР, в семейството на комисаря Иван Маринин и медицинската сестра Емилия Шевченко. Има по-голям и по-малък брат. През 1935 г. семейството се мести в Челябинск, където баща му става началник на областното коневъдство. Валерий Маринин завършва школа по изкуствата, където пише хумористични стихове и разкази. През 1937 г. баща му е осъден за контрареволюционна дейности и разстрелян. Майка му също е арестувана. Децата са изпратени в детския дом в Челябнск. След известно време Валерия е осиновен от актьора Владимир Медведев, който му дава фамилията си.

В края на 30-те той играе малки роли в Челябинския драматичен театър, а през 1940 г. постъпва във факултета по режисура на Държавния институт по театрално изкуство. Мобилизиран е в армията през Великата отечествена война. Участва в роли в съветски военни филми. След демобилизацията завършва института през 1952 г.

Като студент съчинява сатирични монолози и интермедии за Аркадий Райкин, текстове на песни и комедийни миниатюри за Леонид Утьосов и др. Пише пиесата „Ночной вор“, която е поставена в Московския драматичен театър.

Дебютира с приказката „Голоса“ през 1957 г. в списание „Мурзилка“. Става популярен с произведенията си „Капитан луда глава“, „Сватбен марш“, „Близнаци, а не си приличат“, и особено с поредицата си „Фантазиите на Баранкин“.

Произведенията на писателя са преведени на 27 езика по света.

Валерий Медведев умира от рак на стомаха на 16 февруари 1997 г. в Москва.

За живота и дейността на писателя са снимани два документални филма – „Грустная биография весёлого человека“ и „Родом из Сибири“.

Произведения

частична библиография

Самостоятелни повести и разкази

  • Голоса (1957) – приказка
  • Гусёнок третьего сорта (1960) – издаден и като „Гусёнок Заплаткин
  • Вовка Веснушкин в стране заводных человечков (1963)
  • Тире-тире-точка (1965)
  • Сделайте весёлое лицо (1970)
  • Капитан Соври-Голова (1971)
    Капитан луда глава, изд.: Народна младеж, София (1976), прев. Божана Георгиева, Божана Георгиева
    Капитан луда глава, изд.: „Отечество“, София (1980), прев. Божана Георгиева
  • Свадебный марш (1974)
    Сватбен марш, изд.: „Отечество“, София (1978), прев. Славка Джерекарова
  • Олимпийские тигры (1974)
  • Непохожие близнецы (1974)
    Близнаци, а не си приличат, изд.: Народна младеж, София (1976), прев. Божана Георгиева, Божана Георгиева
  • Флейта для чемпиона (1980)
  • Приключения солнечных зайчиков (1982)
  • Обыкновенный великан (1983)
  • Фотографии проявить после войны… (1983)
  • Димин Дед Мороз (1984)
  • Кира выходит замуж (1984)
  • Плюс восьмое марта (1986)
  • Привет от Капитана Соври-Голова (2000)
  • Требуется сообщник для преступления (2000)

Серия „Фантазиите на Баранкин“ (Фантазии Баранкина)

  1. Баранкин, будь человеком! (1961)
    Баранкин, бъди човек!, изд.: Народна младеж, София (1976), прев. Божана Георгиева, Божана Георгиева
  2. Сверхприключения сверхкосмонавта (1977)
    Фантазиите на Баранкин, изд.: Народна младеж, София (1987), прев. Божана Георгиева, Нина Левенсон
  3. И снова этот Баранкин, или Великая погоня (1989)

Сборници

  • Звонок на перемену (1982) – разкази
  • Прыжок в известность (1986) – разкази

Екранизации

  • 1963 – Баранкин, будь человеком! – мултипликационен филм
  • 1968 – Свистать всех наверх! – сценарий с Алберт Иванов
  • 1979 – Капитан Соври-голова – по мотиви от „Капитан луда глава“ и „Близнаци, а не си приличат

Източници

Външни препратки

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Медведев, Валерий Владимирович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.