Уве Гресман

(автор)

По-долу е показана статията за Уве Гресман от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Уве Гресман
Uwe Greßmann
Роден 1 май 1933 г.
Починал 30 октомври 1969 г. (36 г.)
Професия поет, писател
Националност Флаг на Германия Германия
Жанр стихотворение
Уве Гресман в Общомедия

Уве Гресман (на немски: Uwe Greßmann) е германски поет.

Живот

Роден е на 1 май 1933 г. в Щайнбах-Халенберг като извънбрачно дете. Уве Гресман израства в приюти за сираци и в чужди семейства. Белодробна туберкулоза го измъчва още от ранното детство. От 1949 до 1954 се лекува в различни клиники и санаториуми.

Препитава се като общ работник и монтьор, много чете и пише поезия. Стиховете на Гресман намират изключителен читателски отклик при организираните в частния литературен кръг „Дер Люрикклуб Панков“ поетически вечери.

Гробът на Уве Гресман в Берлин

Творби

Във фантастично оцветените образи в творчеството на Гресман неизменно присъства острото чувство за реалност: съзнанието за свобода и сила, което съпътства навсякъде лирическото му Аз. Макар животът на поета да е кратък и безотраден, неговите стихове са жизнерадостни, а болестта сякаш прецизира наблюденията му върху света.

Поезията на Уве Гресман, събрана в книгата му „Птицата Пролет“ [1] (1966), се възприема като вълшебна приказка, чийто герой се изявява като властелин на Вселената.

Посмъртно излизат стихосбирките на Гресман „Слънчевият автомобил“ (1972), „Стихотворения“ (1978) и „Приказни създания“ (1978).

Библиография

  • 1966: Der Vogel Frühling
  • 1972: Das Sonnenauto
  • 1978: Gedichte
  • 1978: Sagenhafte Geschöpfe
  • 1982: Lebenskünstler. Dokumente
  • 1998: Schilda Komplex

Източници и бележки

Тази статия се основава на материал, използван с разрешение.

Външни препратки