Стив Олтън

(автор)

Романи

По-долу е показана статията за Стив Олтън от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Стив Олтън
Роден 21 август 1959 г. (59 г.)
Професия писател, сценарист
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 1996-
Жанр трилър, научна фантастика, хорър
Тема апокалипсис
Дебютни работи „Мегалодон”
Съпруга Кимбърли Олтън
Деца 3
Уебсайт http://www.stevealten.com/
Страница в IMDb

Стив Олтън (на английски: Steve Alten) е американски писател на бестселъри в жанра трилър, хорър и научна фантастика.

Биография и творчество

Стив Олтън е роден на 21 август 1959 г. в Хавъртаун, Пенсилвания, САЩ, в семейството на Лари и Барбара Олтън. Израства в предградията на Филаделфия.

Учи в Университета на Пенсилвания, който завършва през 1981 г. с бакалавърска степен по физическо възпитание. Завършва с магистърска степен по спортна медицина от Университета в Делауеър, а през 1988 г. с докторска степен Университета „Темпъл“.

След дипломирането си работи като продавач на индивидуални системи за пречистване на вода. Премества се във Флорида където работи като генерален мениджър на завод за месо. През юни 1992 г. се жени за Кимбърли Олтън, медицинска сестра. Имат три деца.

Недоволен от работата си и стремейки се да издържа 5-членното си семейство Стив Олтън решава да пише книги, такива каквито той обича да чете, и за което си мечтае много отдавна. Пише своя роман вечер след работа и в почивните си дни. Първият си фантастичен трилър „Мегалодон“ завършва през 1996 г. За да плати таксата за редактиране трябва да продаде колата си. На 13 септември 1996 г. (петък) той напуска работата си и се посвещава на писателската си кариера.

Романът „Мегалодон“ е публикуван през 1997 г. като първа част от едноименната серия. В него главният герой палеобиологът Джонас Тейлър води борба на живот и смърт в зоната на неизвестността и първичния ужас със звяра от мрачните дълбини на океана акулата мегалодон. Трилърът веднага се превръща в бестселър и е преведен на над 20 езика по света.

В следващите си произведения Стив Олтън развива различни теми като пророчеството на маите, краят на залежите от петрол, отвличането на загадъчна ядрена подводница, загадката на чудовището от Лох Нес.

С течение на годините произведенията му стават много търсени от юношите и това стартира участието му в националната програма с нестопанска цел „Осинови автор“ предназначена да насърчава учащите да четат повече книги чрез лични разговори, кореспонденция, раздаване на плакати, учебни материали, интерактивен сайт и други форми.

Освен автор на романи Стив Олтън пише и сценарии за филми.

Той е любител на различни спортове – бейзбол, баскетбол и др. През 2009 г. му откриват заболяване от паркинсон в голяма степен причинено от получения стрес при подготовката и изготвянето на романа „The Shell Game“, за който е бил тероризиран от неизвестни лица.

Стив Олтън живее със семейството си в Уест Палм Бийч, Флорида.

Произведения

Самостоятелни романи

 • Fathom (1998)
 • Goliath (2002)
 • The Loch (2005)
 • The Shell Game (2008)
 • Grim Reaper: End of Days (2010)
 • The Omega Project (2013)

Серия „Мегалодон“ (MEG)

 • Origins (2011) – предистория на поредицата
 1. Мегалодон, Meg: A Novel of Deep Terror (1997)
 2. Марианската падина, The Trench (1999)
 3. Primal Waters (2004)
 4. Hell's Aquarium (2009)

Серия „Домейн“ (Domain)

 1. Денят на змията, Domain (2001)
 2. Възкресяване: Какво става с нас след като умрем, Resurrection (2004)
 3. Phobos: Mayan Fear (2011)

Серия „Пророчеството на маите“ (Mayan Prophecy)

 1. Пророчеството на маите, The Mayan Prophecy (2011)
 2. The Mayan Resurrection (2011)
 3. The Mayan Destiny (2012)

Участие в общи серии с други писатели

Серия „Мъртва стръв“ (Dead Bait)

2. Dead Bait 2 (2011) – с Рамзи Кембъл, Тим Къран, Гай Н. Смит и Джеймс Робърт Смит
от серията има още 2 романа от различни автори

Разкази

 • Lost in Time (2009)

Филмография

 • 2001 Shark Hunter – по идея на серията „Мегалодон“

Източници

Външни препратки