По-долу е показана статията за Саманта Шанън от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Саманта Шанън
Родена 8 ноември 1991 г. (27 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Англия Англия,
Флаг на Великобритания Великобритания
Активен период 2013-
Жанр фентъзи, трилър

Уебсайт www.samantha-shannon.blogspot.bg
Страница в IMDb

Саманта Шанън (на английски: Samantha Shannon) е английска писателка на бестселъри в жанра паранормален трилър и дистопично фентъзи.

Биография и творчество

Саманта Шанън е родена на 8 ноември 1991 г. в Хамърсмит, Западен Лондон, Англия. Започва да пише първия си непубликуван ръкопис „Aurora“ на 15-годишна възраст. В периода 2010 – 2013 г. учи в колежа „Сейнт Ан“ на Оксфордския университет и завършва с бакалавърска степен по английска филология. Специализира в поезията на Емили Дикинсън и принципите на филмовата критика.

През 2013 г. е издаден първият ѝ дистопичен фентъзи роман „Сезонът на костите“ от поредицата „Пейдж Махони“. Сюжетът на романа се развива в 2059 г., в Лондон, който е управлява от „силите за сигурност“ „Сцион“. Главният герой е 19-годишнната Пейдж Махони, която е таен ясновидец и е въвлечена в престъпна мрежа. Тя е отвлечена и затворена във вече „несъществуващият“ Оксфорд, който е превърнат в огромен таен затвор. Тя трябва да намери пътя на свободата и реализацията си. Книгата веднага става бестселър, издадена е в над 20 страни, и я прави известна.

Саманта Шанън живее в Руислип, Голям Лондон.

Произведения

Серия „Пейдж Махони“ (Bone Season)

  1. The Bone Season (2013)
    Сезонът на костите, изд.: ИК „Сиела“, София (2014), прев. Деян Кючуков
  2. The Mime Order (2015)
    Орденът на ясновидците, изд.: ИК „Сиела“, София (2015), прев. Деян Кючуков
  3. The Song Rising (2016)
  4. On the Merits of Unnaturalness (2016)

Източници

Външни препратки