По-долу е показана статията за Рюдигер фон Мюнер от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Рюдигер фон Мюнер
Rüdiger von Müner
Роден ок. 1290 г.
Починал ок. 1350 г.
Професия поет
Националност Флаг на Германия Германия
Жанр поезия
Известни творби „Irregang und Girregar“

Рюдигер фон Мюнер (на немски: Rüdiger von Müner или Rüdiger von Munre) (ок.1290-ок.1350) е немски предренесансов поет и автор на забавно-поучителни истории. За живота му почти нищо не се знае. Предполага се, че е роден в Тюрингия, но се е преселил в Бавария и е творил на западно-среднонемско наречие.

Творчество

Бюргерско семейство през XIV век

В произведенията си, които предшестват по-късните битови шванки, Рюдигер фон Мюнер най-често осмива нравите на зараждащото се и бързо забогатяващо бюргерско съсловие, например в „Суматоха в бюргерския дом“ („Irregang und Girregar“), история за дяволито студентско приключение в 1450 стиха.

Тази поема на Мюнер е сюжетно свързана с „Разказът на стюарда“[1] от творбата на Джефри Чосър Кентърбърийски разкази, а също с „Декамерон“ на Джовани Бокачо и редица средновековни фаблиа.

От устното народно творчество Рюдигер фон Мюнер заимства предания и легенди за зли духове, както и цветисти заклинания срещу тяхното злотворство.

Из „Суматоха в бюргерския дом“

Принасяме ти дар господен.
Ще станеш с него ти свободен
от женорята полудели,
от хитростите им умели
и пъклените им дела.
Да пийнем, божичко, ела!
Спаси го от магия зла!

ок. 1310 [2]

Източници и бележки

  1. Джефри Чосър, „Кентърбърийски разкази“, прев. Александър Шурбанов, Народна култура, 1970, стр. 118 – 129
  2. Из „Суматоха в бюргерския дом“ от Рюдигер фон Мюнер, в превод на Венцеслав Константинов
Тази статия се основава на материал, използван с разрешение.

Външни препратки