Ричи Достян

(автор)

Повест

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Ричи Достян от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Ричи Достян
Родена 2 юни 1915 г.
Починала 1993 г. (77 г.)
Професия писател
Националност Флаг на СССР СССР
Активен период 1955-1998
Жанр детска литература

Ричи Достян е съветска писателка на произведения в жанра детска литература.

Биография и творчество

Ричи Михайловна Достян е родена на 2 юни 1915 г. във Варшава, Полско кралство. Десетгодишна се премества с родителите си в Тбилиси. Завършва Литературния институт „Максим Горки“. Живее в Ленинград и Москва.

Започва да публикува през 1938 г. В много от творбите ѝ сюжетите ѝ се развиват в Тбилиси. Те са характерни с топъл хумор и сърдечност.

Откъс от повестта ѝ „Два человека“ е включен в училищната програма за 6-и клас в Русия.

Ричи Достян умира през 1993 г. в Москва.

Произведения

  • Два человека (1955) – повест
  • Кто идет? (1958)
  • Нежданный друг (1959) – повест
  • Хочешь – не хочешь (1963) – разказ
  • Тревога (1979)
    Тревога, изд.: „Отечество“, София (1977), прев. Виолета Манчева
  • Кинто (1981) – повест
  • Руслан и Кутя – повест
  • Черные сухари – повест

Източници

Външни препратки

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Достян, Ричи Михайловна“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.